Вакансії

5 виставок MoMA, які варто знати

exc-5d78ff6c409a222ec0f939af
exc-5d78ff6c409a222ec0f939af

Сьогодні МоМА — одна з найпопулярніших інституцій, її відвідує щороку мільйони глядачів. Наприклад, щоб потрапити на перформанс The Artist Is Present, люди ночували під стінами музею. У даній підбірці ми згадуємо найзнаковіші виставки інституції.

Cezanne, Gauguin, Seurat, van Gogh

7 листопада — 7 грудня 1929

The Starry Night, Вінсент ван Гог, 1889

The Starry Night, Вінсент ван Гог, 1889

Саме цією виставкою відкрився MoMA у 21929 році. Попри те, що Сезанн, Гоген, Жора та ван Гог були широко відомі у Європі, їхні виставки в США було зустріти важко. Саме виставка в MoMA створила перший діалог між американською публікою та імпресіоністами та постімпресіоністами Європи. Виставка допомогла окреслити завдання музею, однієї з перших інституцій сучасного мистецтва в США.

Boris Mikhailov: Case History

26 травня – 5 вересня 2011

Виставка українського фотографа Бориса Михайлова була присвячена його дослідженню становлення особистості в історичних механізмах суспільної ідеології. Михайлов працював з такими темами, як положення України у складі Радянського Союзу, умови життя в посткомуністичній Східній Європі та падіння ідеалів СРСР. У роботах автора відвідувачі могли побачити, в якій ситуації опинилася Україна в 90-х роках. Михайлов, досліджуючи політичні реалії, фотографував безхатьків, безробіття та розруху у колись процвітаючих містах-мільйонниках.

Солоне Озеро, Борис Михайлов, 1986. Світлина: depthofreality

Солоне Озеро, Борис Михайлов, 1986. Світлина: depthofreality

Світлина з виставки в MoMA

Світлина з виставки в MoMA

Fantastic Art, Dada, Surrealism

9 грудня 1936 — 17 січня 1937

Перша виставка МоМА, яка була присвячена руху дадаїстів та сюрреалістів. Її організував директор Альфред Барр-молодший у 1936 році. Ця виставка стала джерелом постійних суперечок. Наприклад, засновник руху дадаїстів Трістан Тцара погрожував забрати свої роботи, коли дізнався, що до виставки включили сюрреалістів. Зі свого боку, Андре Бретон та французький поет-сюрреаліст Поль Елюар не схвалювали остаточний формат виставки, оскільки вони хотіли, щоб це була офіційна маніфестація сюрреалістів.

Marina Abramović: The Artist Is Present

14 березня – 31 травня 2010

Ретроспектива Марини Абрамович стала найбільшою виставкою в історії інституції. Попри показу її старих робіт, Абрамович представила новий перформанс The Artist Is Present. Художниця сиділа за дерев’яним столом навпроти порожнього стільця і чекала відвідувачів. Під час перформансу Абрамович зустрічалася поглядом з відвідувачем, який сідав навпроти, і просто мовчала. Протягом майже трьох місяців, по вісім годин на день, вона зустрічала 1000 незнайомців, багато кого ці зустрічі зворушили до сліз.

Bauhaus: 1919–1928

7 грудня 1938 – 30 січня 1939

Світлина з виставки в MoMA

Світлина з виставки в MoMA

У 1938 адміністрація MoMA у пресі повідомила, що 7 грудня Музей відкриє «те, що, мабуть, буде вважатися найнезвичайнішою його виставкою». Цією виставкою став Баухаус: в експозиції було представлено 700 прикладів робіт школи, включаючи текстильні, скляні, дерев’яні, полотні, металеві та паперові вироби. Сама школа Баухаус мала великий вплив на розвиток MoMA, оскільки була прикладом того, як може існувати велика, багато структурована інституція, що охоплює фотографію, архітектуру, живопис, графічний дизайн та театр.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: