Вакансії

3 факти про картину «Офелія», які варто знати

exc-5f7dde9389c6d7594c3389a1
exc-5f7dde9389c6d7594c3389a1

Після виходу «Гамлета» Вільяма Шекспіра образ Офелії став для художників одним з вічних. Два з половиною століття потому художник Джон Еверетт Мілле написав картину «Смерть Офелії», яка сьогодні зберігається у галереї Tate. Мистецтвознавці називають цю роботу однією з найточніших репрезентацій твору драматурга. Мілле зображує ще живу Офелію, яка підняла руки, як Христос, в очікуванні смерті. Вона дивиться в небо, каштанове волосся розпливається навколо, наче у русалки. Портал Artnet підготував 3 факти, які ви точно не знали про цю відому роботу.

Джон Мілле «Смерть Офелії» © Вікіпедія

Джон Мілле «Смерть Офелії» ©Вікіпедія

Квіти на кожен сезон

Художник провів куди більше часу зображаючи природу, а не саму Офелію. Для того, щоб досягти достеменності малюнку, він проводив місяці на природі. Мистецтвознавці зазначають, що, попри прискіпливість у виконанні, художник намалював квіти з різних сезонів. Кожна квітка мала своє значення, наприклад фіалки, які Офелія носить ланцюжком на шиї, символізували вірність, цнотливість або смерть.

Картина ледь не вбила модель

Поетеса і художниця Елізабет Сіддал позувала для картини. Процес написання Офелії проходив взимку, а модель змушували занурюватися в повну ванну води та позувати. Не дивно, що Сіддал захворіла на пневмонію, наслідки якої вплинули на все її життя.

Картина вплинула на стандарти краси

Хоча зараз важко повірити, але Сіддал не відповідала законам краси свого часу, тому така картина дещо шокувала тогочасний бомонд. Неідеальні риси обличчя, відкритий рот, руде волосся… Проте після виходу картини її образ почали наслідувати, що змінило стандарти краси.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: