Вакансії

8 фактів: як зміниться арт-світ після пандемії

exc-5ef464e793fc2660295a0556
exc-5ef464e793fc2660295a0556

Редактори мистецького порталу ARTnews, як і весь світ, з цікавістю та страхом спостерігають за перебігом подій під час карантину. Спочатку всі великі галереї світу почали закриватись, цифри хворих все збільшувалась, від COVID-19 померли такі відомі митці як Майкл Соркін, Вітторіо Ґреґотті, Джермано Челант та багато інших.

Відколи музеї Європи повільно виходять з карантину, відвідувачі знову можуть ходити на виставки. Попри те, що у деяких країнах коронавірус відступив повністю, це ще не означає повне подолання вірусу. Україна, наприклад, щодня б’є антирекорди.

Four Friends, 2019. Колекція CHRISTIE ZHOU

Four Friends, 2019. Колекція CHRISTIE ZHOU

Як пандемія змінить арт-світ? 

Виставки, перформанси та аукціони перейдуть в онлайн формат. Поки не знайдуть вакцини, будь-яке скупчення людей потенційно несе загрозу, тому діджитал формати стануть найрозповсюдженішим.

Мистецтво все тісніше працюватиме з наукою. Останні роки можна спостерігати за тим, що художники звертаються до наукових витоків, щоб знайти альтернативні інструменти вираження.

Галереї vs. аукційні доми. Через економічну кризу, покупців на аукціонах та в галереях стало менше, тому боротьба буде за кожного покупця. 

Мистецтво перейде на зелену енергетику. Проблеми навколишнього середовища стають дедалі серйозніші, на щоденній повістці не лише політичні війни, а також екологічна криза. У роботі будуть використовувати перероблені матеріали, сировину, тощо. Великі відкриття з алкоголем та дорогими закусками також залишаться у минулому. Об’єкти будуть переправляти екологічнішими способами, наприклад, за допомогою потягів або кораблів.

Художники не будуть працювати ексклюзивно, а виставки організовуватимуть через дружні зв’язки, а не талант. Музеї також диктуватимуть вимоги до художника, задаючи тему виставки й художник під неї підлаштовуватиметься.

Музеї стануть багатомовними. На виставках стануть доступні живі екскурсії на різних мовах світу. В Австралії обіцяли додати українську мову до аудіогідів. 

На ринку також виростуть ціни на роботи сюрреалістів, групи net.art, Софі Тойбер-Арп та пакистанського художника Салмана Тора. Критикиня Саїдія Гартман стане головним голосом сучасної теорії та критики мистецтва.

У колекціонуванні переважатимуть сучасні медіа: дизайн, ілюстрації, комп’ютерна графіка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: