Вакансії

8 художниць, які стали відомі після своїх 80 років

exc-5de5253e7b2acb00e7f0dd73
exc-5de5253e7b2acb00e7f0dd73

Проаналізувавши будь-який аукціон Sotheby’s або Christie’s нескладно помітити, що найдорожчі лоти написали художники, яких зараз немає в живих. Artnet зібрав вісім сучасних жінок-художниць, до яких слава прийшла після 80 років.

Кармен ЕррераХудожниця народилась у 1915 році, в Гавані. Освіту отримала в Гаванському університеті та Лізі студентів-художників Нью-Йорка. До 89 років, мисткиня фактично не виставлялась через дискримінацію. У 2004 році кілька її картин придбала MoMA, що і принесло світовий успіх.

Кармен Еррера. Світлина:  blouinartinfo.com

Кармен Еррера. Світлина: blouinartinfo.com

Етель Аднан. Світлина:  mudam

Етель Аднан. Світлина: mudam

Етель АднанАднан народилась у Бейруті у 1925 році. Мати була християнка зі Смірни, а її батько — сирієць-мусульманин. Художниця вільно володіє турецькою, грецькою, арабською, французькою та англійськими мовами. Аднан більшу частину життя присвятила філософії, викладала в багатьох університетах Америки та Франції. Лише у 2000-х вона зайнялась візуальним мистецтвом і вже у 2012 році її роботи включили до програми documenta 13, а у 2018 SFMoMA презентували її персональну виставку.

Зілія Санчес ДомінгуесРоботи Домінгуес рідко можна було побачити за межами рідного Пуерто-Рико, поки її не включили до виставки «Радикальні жінки: мистецтво Латинської Америки, 1960–85» у Бруклінському музеї в 2018 році. А вже на початку 2019 в Phillips у Вашингтоні відкрилася її перша сольна виставка Soy Isla.

Саллі ГаборіАвстралійська художниця-аборигенка Саллі Габорі народивлась на острові Бентінк, Австралія. Перші роки життя жила з іншими аборигенами на острові, поки до нього не прийшли християнські місіонери. Малювати Габорі почала майже у 80 років, її малюнки розповідали про міфи та легенди корінного населення країни. Роботи художниці швидко стали популярними, а у 2013 році вона представляла Австралію на Венеційській бієнале.

Діана СімпсонПопри те, що художниця мала більш ніж 50-річну кар’єру художниці і не раз проводила персональні виставки, справжня популярність до неї прийшла зовсім недавно. Вона взяла участь на останній бієнале Вітні, а також отримала гранд від стипендії Anonymous Was A Woman.

Монір Шахроуді ФарманфармаянІранська художниця Монір Шахроуді Фарманмарян створювала дзеркальні скульптурні поєднуючи з традиційні ісламські геометричні форми та модерністську абстракцію. Художниця працювала також як ілюстраторка у видавництвах. Слава прийшла до неї за чотири роки до смерті, коли у 2015 році в Parque de Serralves в Порту провели її персональну виставку.

Мернет Ларсен, Behind the Eight Ball , 2019.

Мернет Ларсен, Behind the Eight Ball , 2019.

Мернет ЛарсенБільшу частину свого життя з 1967 по 2003 роки викладала в університеті Південної Флориди. Загалом Ларсен можна було назвати регіональною художницею поки у 2012 році в Johannes Vogt Gallery не провели її персональну виставку. «Три глави» стала однією з найбільш обговорюваних виставок Нью-Йорку, її також позитивно сприйняли арт-критики.

Світлина:  taringa

Світлина: taringa

Енн Мері Робертсон МозесВище ми перерахували сучасних художниць, але без Бабусі Мозес цей список був би неповним. Вона провела типове життя жінки 19 століття, займалась вишивкою, дітьми. Після того як діти повиростали Бабуся Мозес почала малювати. Слава прийшла зовсім неочікувано. Одна з її картин висіла у місцевій аптеці, де її знайшов колекціонер Луї Дж. Кальдор. Згодом її картини показали на виставці Contemporary Unknown American Painters в MoMA.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: