Вакансії

3 факти про Джермано Челант — куратора та автора терміну Arte Povera

exc-5eaa04652790182e1876c04d
exc-5eaa04652790182e1876c04d

На 80 році життя від ускладнень коронавірусу помер італійський куратор, Джермано Челант. Нижче ми розкажемо про мистецтвознавця найцікавіші факти.

  • Челант вписав своє ім’я в мистецькознавчу історію у 27 років, коли ввів термін Arte Povera («Бідне мистецтво» — прим. ред.). Цей термін окреслив європейську антитезу американському попарту. Художники цього напрямку візуалізували діалог між природою та індустрією, використовуючи промислові або немистецькі матеріали, а також хотіли звільнити творчість від обмежень традиційних форм та художнього простору.

  • У 1977 про Челанта написав авторитетний журнал ArtForum. За декілька років він зробив карколомну кар’єру куратора: Центр Помпіду, Королівська Академія в Лондоні, Музей Ґуґенгайма у Нью-Йорку, в останньому йому запропонували залишитись працювати. У 1997 році він очолив 47-ю Венеційську бієнале. 

  • В останні роки працював художнім директором фонду Prada, посаду директора йому запропонувала сама дизайнерка Міучча Прада. У 2013 році на венеційському павільйоні фонду він провів детальну реконструкцію виставки When Attitudes Become Form, відтворивши навіть відстань між експонатами. Після нього такі виставки-реконструкції почали проводити по всьому світу.

Фото: La Repubblica

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: