Вакансії

Як сучасні технології змінюють мистецтво

exc-5cefeba8681e1b00015dc01e
exc-5cefeba8681e1b00015dc01e

Прогрес не стає на місці. Щодня у світі щось змінюється і покращується, а людству треба слідкувати за технологіями і відповідати сучасним трендам і запитам. Розповідаємо про те, як сучасні технології змінюють мистецтво вже сьогодні і які мистецькі професії будуть актуальні вже у найближчому майбутньому.

Що нового принесли сучасні технології в мистецтво

У результаті технічної революції кардинальні зміни відбулися в усіх сферах діяльності людини, включаючи культуру і мистецтво. Так, під впливом нових технологій на мистецьке середовище виник феномен під назвою цифрове мистецтво.

Це певні види художньої діяльності, продуктивна і концептуальна база яких тісно взаємопов’язана з цифровим середовищем. Наприклад, широкі творчі можливості виявили такі області як, віртуальна реальність, тривимірна анімація, інтерактивні системи.

В першу чергу вплив цифрової культури поширилося на традиційні види образотворчого мистецтва — графіку, скульптуру, живопис. Стали з’являтися голографічні зображення, що імітують рельєф, скульптуру, картину, і навіть архітектуру.

Якщо говорити про те, що нового принесли сучасні технології в мистецтво, то тут, перш за все, варто відзначити нові художні засоби та інтерактивність. По-перше, з’являються нові можливості для творчості. По-друге, це можливість для глядача вступати в контакт з художником і навіть брати участь у створенні творів.

Як змінюється мистецький світ: приклади

Заклади культури по всьому світові залюбки використовують сучасні технології. Це дозволяє їм відповідати глобальним тенденціям. Головним трендом музейно-виставкових просторів стає інтерактивна взаємодія і когнітивні інструменти, які є точкою дотику між людьми і технологічними компаніями.  

Музеї тепер можуть оцифровувати свої експонати. І вони стають доступні для онлайн-перегляду. Зараз можна сидячи вдома подивитися колекцій багатьох музеїв і галерей. Це покращує доступність людей до світу мистецтва.

Платформа візуалізації даних Microsoft Power BI дозволяє краще зрозуміти поведінку користувачів і допомагає при плануванні експозицій і прийнятті рішень з питань фінансування.

До офлайн-відвідувачів музеїв і галерей також з’являється новий підхід. Наприклад, відвідувачам музею Купера-Хьюїтта (Нью-Йорк) дають цифрове перо, яким можна навести на картину чи інсталяцію і з’явиться його детальний опис, а також все збережеться у пам’яті пристрою. З ним ще можна ближче розгледіти об’єкти і навіть використовувати їх основу для власних робіт. Малювати треба на цифровий панелі за допомогою стилуса, розташованого на іншій стороні пера.

На виході відвідувач здає перо, і вся колекція, в тому числі і виконані ним малюнки, завантажується на інтернет-сторінку, вказану на квитку. Деякі відвідувачі згодом навіть використовують створені ними в музеї цифрові малюнки для друку 3D-об’єктів.

photo_2019-05-30 17.17.47.jpeg

Британський музей додав до вражень відвідувачів досвід доповненої реальності. Наприклад, навівши смартфон на стародавню статую, тепер можна побачити відсутні елементи, які постраждали або зникли з часом. Він також використовував технології доповненої реальності, щоб створити освітню програму для дітей, де вони можуть досліджувати віртуальний контент під час екскурсії музеєм.

На перетині технологій і творчості виникають нові подієві формати. Виставки сучасного мистецтва перетворюються в технологічні хеппінінг з ухилом в науку і медіа, як це відбувається на Transmediale в Берліні (щорічний фестиваль мистецтв і цифрової культури). Театральні вистави виходять за рамки однієї сцени. Переймаючи механіку відеоігор, вони перетворюються в театри-квести на зразок тих, що робить знаменита лондонська трупа Punchdrunk. Прикордонні досліди з використанням додаткової реальності, музики, кіно та інтерактивних технологій стають об’єктом загальної уваги на таких всесвітніх виставках, як South By Southwest, де збираються найкращі представники галузі.

Які ІТ-інструменти допоможуть розвитку культури і мистецтва

Якщо говорити про конкретні сучасні інструменти, які вже можуть допомогти у розвитку культури і мистецтва, то, у першу чергу, варто згадати про хмарні технології. Вони можуть популяризувати культурну спадщину. Оцифровані книги, картини, орнаменти, старі кіноплівки і іншу інформацію можна розмістити на віддаленому сервері і зробити доступною для будь-якої людини в світі.

Найближчим часов (5-10 років) популярною стане спеціальність архітектора віртуальної реальності. Потенціал сучасних технологій можуть використовувати туристичні агентства, адже інтерактивні проекти залучають як реальних, так і віртуальних мандрівників. Наприклад, вже сьогодні такий формат є невід’ємною частиною контенту музеїв, театрів, готелів і розважальних комплексів. Яскравий приклад — сайт Національного музею природної історії у Вашингтоні.

Мистецькі професії майбутнього

Розвиток сучасних технологій, звичайно, сприяє і появленню нових професій. Ось наприклад лише кілька з них, які будуть затребувані у найближчому майбутньому. Хореограф інтерактивних шоу — це постановник, який працює з інтерактивними і роботизованими технологіями. Художник-програміст — творець творчих алгоритмів. Куратор віртуальних просторів — куратор онлайн-і інтерактивних галерей. Архітектор адаптивних просторів — фахівець зі створення полігонів і “розумного” середовища для змішаної реальності.

Автор: Олексій Сімончук

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: