Вакансії

10 книг про мистецтво, які вам варто прочитати прямо зараз

exc-5cf26dad0a43d70001a9d501
exc-5cf26dad0a43d70001a9d501

Завжди приємно у чомусь розбиратися і орієнтуватися, а ще краще, коли твої знання підкріплені фактами і доброю базою. А де ж їх взяти, як не в книгах? Тому зібрали для вас найкращі роботи про мистецтво, які варто прочитати прямо зараз.

«Блокнот Бенто», Джон Берджер

Книгу написав британський арт-критик, письменник і художник Джон Берджер. Ще до виходу цієї роботи, він був доволі плідним та успішним автором. Наприклад, отримав Букерівську премію 1972 року за роман «G». А збірка його есеїв «Ways of Seeing» стала основою однойменного телесеріалу на ВВС, який увійшов в обов’язкову програму мистецтвознавчих відділень університетів Англії та США.

«Блокнот Бенто» присвячена вивченню того, як народжується імпульс до малювання. Це серія есе, які об’єднані спільною метафорою. Автор уявляє собі блокнот відомого філософа Бенедикта Спінози, який заповнює власними роздумами, графічними замальовками і цитатами з «Етики» і «Трактату про вдосконалення розуму».       

«Мистецтво і візуальне сприйняття», Рудольф Арнхейм

Американський вчений Рудольф Арнхейм багато років присвятив науково-педагогічній роботі. У результаті, він використовує отримані висновки і методику гештальтпсихології для дослідження мистецтва і художньої діяльності.

У цій книзі можна знайти багато експериментального матеріалу. Зокрема, він використовує отримані емпіричні дані. Це і психологічні експерименти, і досягнення педагогіки, психології і фізіології. Арнхейм у свої роботі використовує велику кількість малюнків, діаграм, схем, а також аналіз творів класичного і сучасного мистецтва. Завдяки цьому книга отримує дозу фундаментальності і фактологічності.

«Мистецтво і візуальне сприйняття» дають досить реалістичні і тверезі характеристики таких модних на Заході течій, як абстракціонізм, формалізм і сюрреалізм. В основі будь-якого повноцінного і життєво важливого мистецтва, на думку Арнхейма, лежить органічний зв’язок з дійсністю. Але сучасне мистецтво (а під цим терміном Арнхейм має на увазі буржуазне мистецтво Заходу) характеризується «віддаленістю від зображуваної дійсності», розривом між об’єктом і його значенням, ідеєю і реальністю.

«Фотографія. Між документом і сучасним мистецтвом», Андре Руйе

Автор книги є фахівцем з теорії та історії фотографії. Доктор історії, викладач, професор Університету Париж-8 факультету «Мистецтво, естетика і філософія». Він написав вісім восьми з фотографії і мистецтва.

Ця книга — одна з головних подій в галузі експертної літератури з фотографії початку XXI століття. Автор пропонує своє бачення історії становлення фотографічної естетики, все це він підкріплює широким знанням в питаннях філософії і історії мистецтв. У своїй праці Руйе дає всеосяжний історичний огляд, присвячений практиці осмислення фотографії як культурного явища, як візуального медіума, як арт-техніки.

«Фотографія» може стати для читача відправною точкою для знайомства зі світом фотографії в історичному і концептуальному розрізах, а також допоможе студентам, які будуть детально вивчати цю галузь.  

«П’ять лекцій про кураторство» Віктор Мізіано

Цю книгу написав відомий арт-критик і куратор Віктор Мізіано. У ній він намагається теоретично описати кураторську практику. Зокрема, він пише, що її поява наприкінці 1960-х-початку 1970-х років пов’язана з переходом від індустріального до постіндустріального (нематеріального) виробництва.

книга6.jpg

Мізіано розглядає роботу куратора в контексті системи мистецтва, а також через ставлення глобальних і локальних художніх процесів. Він досліджує внутрішню природу кураторства, властиві йому мову і етику. У книзі читачі дізнаються про появу кураторства, її зв’язок із новою економікою, публічний характер кураторської практики, експертну автономію куратора, системи мистецтва і багато іншого.

«Скарби Італії. Від Караваджо до Тьєполо»? Вітторіо Згарбі

Це четверта книга Вітторіо Згарбі із серії «Скарби Італії». Вона присвячена епосі бароко. Автор заново відкриває читачам творчість як відомих італійських майстрів, так і несправедливо забутих.

Зокрема, він пише про магічний реалізм Ораціо Джентілескі, пекло почуттів Сімона Вуе, піднесене і натуральне Джандоменико Тьєполо, пригоди полотен і палаців П’єтро Лібері і багато іншого.  

«Червоний. Історія Кольору», Мішель Пастуро

Французький історик Мішель Пастуро розповідає масштабну історію червоного кольору в західноєвропейському суспільстві. Саме червоний був першим кольором, який людина навчилася виготовляти і розділяти на відтінки.

Автор відповідає на питання, чому вважається, що червоне вино бадьорить більше за біле, чому саме червоне м’ясо більш поживне, чому червона помада найкраще прикрашає жінку і навіть чому червоні автомобілі швидше за інших.  

Червоний був першим кольором від початку часів і до античності, у 6-13 століттях він був улюбленим кольором, у 14-17 — неоднозначним, а потім, можливо, перетворився у небезпечний.   

Бенксі. Wall and Piece

Це перша ілюстрована біографія культового графіста. Вона знайомить читачів з роботами митця. Його малюнки і фотографії супроводжуються автобіографічними анекдотами, афоризмами і навіть практичними вказівками з малювання графіті за трафаретами.

книга10.jpg

На початку книги читачам розповідають, що, не дивлячись на розповсюджену думку, графіті не є нижчим видом мистецтва. А стіна завжди була найкращим місцем для презентації твору. «Люди, які керують нашими містами, не розуміють графіті, адже впевнені, що право на існування має лише те, що приносить прибуток. Саме тому їхня думка нічого не важить», — йдеться у ній.

«Незрозуміле мистецтво», Вілл Гомперц

Для багатьох людей сучасне мистецтво є чимось незрозумілим і забавкою снобів. Ось який сенс може бути у «Чорному квадраті»? Навіщо Енді Ворхол зображував так багато банок томатного супу? Щоб що?  

Автор книги дає читачам “короткий курс” культурних кодів-підказок, що дозволяють самостійно орієнтуватися в сучасному художньому просторі і розбиратися, де “пустушка”, а де шедевр. Гомперц зазначає, що усі художні течії, усі «ізми» складно переплетені один з одним, вони нерозривні, як ланки одного ланцюга. Але у кожного направлення є свій канон, свій власний підхід, свій творчий метод, який з’явився як поєднання різних художніх, соціальних, політичних, технологічних впливів. Розбиратися саме у цьому він і допоможе у своїй книзі.  

«Сім днів в мистецтві», Сара Торнтон

Авторка цієї книги відома британська журналістка і соціологиня. У своїй книзі вона зосереджується на механізмах, які впливають на розвиток мистецтва, які формують художній ринок і визначають місце художника у цих процесах.

Кожна з глав книги присвячена окремій стороні життя мистецтва. Вона зустрічається з художниками, дирелами, кураторами, критиками, колекціонерами та експертами аукціонних будинків. Це справжнє аналітичне дослідження, яке відповідає на питання: «Хто такий художник?», «Як навчитися розуміти мистецтво?», «Який твір є великим?» тощо.    

«Як продати акулу за 12 мільйонів доларів. Скандальна правда про сучасне мистецтво і аукціонні будинки», Дональд Томпсон

книга13.jpg

Автором книги є гарвардський професор, економіст і знавець мистецтва. У ній він докладно розповідає про всі складові світу сучасного мистецтва: грошах, аукціонних будинках, колекціонерах, арт-брендах, галереях і художниках-початківців. Його книга пестрить скандальними подробицями і правдою про ринкові механізми арт-бізнесу.

Велика увага приділяється сучасним художникам і їхнім роботам, але основний акцент зроблений на опис процесів, завдяки яким окремі автори стають знаменитими. Томпсон не стверджує, що сучасне мистецтво — це суцільне шахрайство, але наводить багато прикладів парадоксів і абсурдів. Так, у книзі розповідається, як один чоловік вирішив продати на «Крісті» звичайну фотографію Сталіна. Коли йому відмовили — не торгуємо ні Гітлером, ні Сталіним, — він подзвонив до Херста, свого знайомого, той домалював Сталіну червоний ніс і підписався. Сталін був оцінений в 8-12 тисяч фунтів і проданий за 140 тисяч.

Автор: Олексій Сімончук

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: