Вакансії

«Новоздобутий потенціал як будівельний матеріал для майбутнього України»: українські митці про те, як вони бачать Українське Відродження

На початку повномасштабного вторгнення рф, ГО «Музей сучасного мистецтва» разом із виданням Zaborona, галереєю The Naked Room та Мистецьким Арсеналом створили Український Мистецький Фонд Екстреної допомоги (UEAF). Ініціатива сприяє залученню фінансової підтримки для забезпечення безперервності та розвитку української культури в умовах війни.

Одним із партнерів ініціативи є Міжнародний фонд «Відродження», який перерахував близько 75 тисяч доларів на потреби української культурної спільноти. Отриману суму розділили на екстрені запити діячів сфери культури та тримісячні стипендії для 25 українських митців і дослідників, аби вони могли продовжувати їхню професійну діяльність. 

Your Art публікує відповіді стипендіатів #ueaf_irf_stipend про те, як вони уявляють собі Українське Відродження.

Павло Ковач (старший), серія «Опір», 2014 рік
Павло Ковач (старший), серія «Опір», 2014 рік

Павло Ковач

художник

Працює над двома проєктами. Перший — понад 20 графічних аркушів за ескізами, зробленими під час Майдану 2014 року. Художник дивиться на події Революції Гідності через «оптику» барокового мистецтва та творчості гравера Івана Щирського (1650–1714). Другий проєкт — «Безназви» (не наративний живопис), розпочатий після початку повномасштабного вторгнення росії на територію України, він народився із роздумів про процедуру одужання нас усіх, що відкидає як крайнощі абстрактної відчуженості, так і наративність жахів і жалів.

Українське Відродження я уявляю як єдиний процес у формуванні національної ідентичності через освоєння українського модернізму та авангарду початку ХХ століття, створення умов для розвитку сучасного мистецтва та культури, що стане підвалинами для мистецтва й культури наступних поколінь.

Анна Кахіані

художниця

Працює над двома виставками, які відбудуться в березні в Амстердамі. Одна з них — за результатами резиденції «The essence of home», друга буде результатом роботи в Air WG, де Анна зараз досліджує трансформаційні процеси пам’яті про втрачені улюблені предмети та які нематеріальні цінності та емоційні зв’язки/процеси за цим стоять.  Як фасилітаторка бере участь у проєкті самвидаву «Часопис. Ти де?», ініційованого ГО VATAHA в Роттердамі, допомагає українцям поділитись своїми історіями. 

Я бачу Українське Відродження як збалансовану квінтесенцію щирої цікавості й поваги до нашого минулого, стійкої історичної пам’яті та стратегій розвитку з ураховування перспектив для наступних поколінь. Нам є що відновлювати в матеріальному, ментальному, екологічному плані, на жаль. Війна дуже безкомпромісно нагадує нам про вразливість. Відроджувати, щоб збудувати стійке майбутнє, в якому були б неможливими такі ситуації як захоплення Довженко-центру чи забудова унікального Свидівця і т.д. 

Зараз ми маємо можливість використати новоздобутий потенціал як будівельний матеріал для майбутнього України. Коли можна буде знову безпечно гуляти лісом (підстав своє), коли культура стане більш децентралізованою, затребуваною й розмаїтою, де кожен буде впевнений у своєму завтра, вдома».

Ларіон Лозовий

художник, незалежний дослідник

Працює над персональною виставкою у львівській галереї «Міжкімнатний простір».

Кажуть що після подолання чергової кризи перед Україною завжди відкривається вікно можливостей. До нас прикута увага світу, світ співпереживає волелюбному народу, інвестує у програми стабілізації та розвитку. Я пам’ятаю як мінімум три таких вікна, і питання відкрите  — наскільки успішно ми ними скористалися. Цього разу хотілося б, щоб ми, не чекаючи на чергові “плани Маршала”, брали активну участь в облаштуванні спільного європейського ладу. Зберігаймо цю так важко здобуту агентність!

Костянтин Дорошенко

мистецький критик, куратор, публіцист

Працює над збіркою есеїв, в яких аналізує українське мистецтво і суспільство періоду війни в європейському контексті.

Відродження — реакційний термін. Він відсилає до уявної золотої доби в минулому, а ретроспективне спрямування уваги суспільства є основою фашистських режимів. Сьогодні Україна протистоїть у війні російській доктрині відродження якоїсь історично розмазаної величі. Ми не потребуємо відродження. Україна є здоровим політичним організмом в поступі, в розвитку. Саме тому ми стали фронтиром глобальних цивілізаційних змін, повертаючи сенс універсальним цінностям Європи і демократії.

Після перемоги Україна продовжить рух у бік поваги до кожної людини з її правами, потребами, можливостями та буде одним із лідерів вільного світу. Важливо нам самим не розгубити цей потенціал, повернувшись до звичних внутрішніх сварок. Проте війна відкрила нам і вражаючу силу нашої солідарності.

Юлія Карпець

літературознавиця

Зараз пише дисертацію на тему «Феномен “безґрунтянства” у Миколи Хвильового та В. Домонтовича».

Люди згадують себе. Пригадування, або радше віднайдення тяглостей: родинних, культурних чи політичних, — питоме для відродження, зосібна для українського. Так сто років тому неокласики повертали забуту барокову епоху у поезіях та наукових розвідках, тим сповнювали власне сьогодення. Відтак відродження — це розглиблення “сьогодні”, коли людина простує до творчого небокраю майбуття та минулого водночас.

Поліна Полікарпова

фотографка

Працює над створенням візуального контенту для помітних представників української музики і кінематографа, вивчає тему постколоніалізму і планує серію робіт про внутрішній стан і настрої суспільства всередині жорсткого ритму Києва під час воєнного стану.

Децентралізація, інвестиційна підтримка і заохочення нових культурних ініціатив і змін для молодих спеціалістів в різних галузях культури і мистецтва, багато хто з яких повернеться з-за кордону. Саме створення свого конкурентоспроможного ринку може дати новий механізм знань, мови, цінностей і норм для нових поколінь.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: