Вакансії

Колективна медитація: проєкт Дар’ї Свертілової та Сани Шахмурадової

Фотографка Дар’я Свертілова та художниця Сана Шахмурадова представили проєкт, створений поблизу річок, які зараз перебувають у критичному стані. Він складається з фотографії, відео та живопису й розповідає про воду, жіночу силу та єднання з природою у часи, коли все важко. Таким чином Дар’я та Сана хочуть звернути увагу спільноти на ігнорування проблеми з навколишнім середовищем. Через жіночі образи атворки зобразили тендітну і швидкоплинну красу джерел води.

«Ідея прийшла до нас під час ізоляції, коли всі були зачинені вдома, і люди почали приділяти більше уваги простим щоденним ритуалам. Ми міркували про ритуал прання. З давніх часів прання одягу об’єднувало жінок у селах, незважаючи на їх вік та походження. Це була така собі своєрідна колективна активна медитація: мирне та монотонне єднання з природою. Крім того, в українській космогонії вода є символом суто жіночої енергії.

Вплив води на родючість землі, таємний характер її походження (з неба, або з глибин землі) вплинули на уяву давньої людини і сформували священне і шанобливе ставлення до цієї стихії. Вода та її символи використовувались як активні захисники, рятівники та цілителі», — діляться Свертілова та Шахмурадова.

Проєкт Дар'ї Свертілової та Сани Шахмурадової

9

13

2222

26

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: