Вакансії

Гід харківським фестивалем про право на місто Parade-fest

Третій фестиваль про право на місто Parade-fest відбудеться з 9 по 11 вересня в різних локаціях міста Харків та на його вулицях. Тема цьогорічного фестивалю — «Культура переходу»: виставки про архітектуру житла, лекції про андеграундну журналістику, читки вистав та перформанси. Серед авторів та авторок, чиї роботи будуть представлені на фестивалі: Алевтина Кахідзе, Пьотр Армяновський, Микола Рідний, Наталя Ворожбит, Потреба (Геннадій Бойченко) та інші.

ЧИТКА П‘ЄСИ «КАТИНЬ. ТЕОРІЯ БАРВ»

Коли: 9 вересня
Де: Літмузей (вул. Багалія, 6)

«Катинь. Теорія барв» — п’єса скандальної польської драматургині Юлії Холевінської присвячена подіям, відомим як «Катинська трагедія». У 1940-му році з подачі «верхівки» СРСР на території Росії та України розстріляли близько 25 тис. полонених польських офіцерів. Частину з цих розстрілів провели також і в Харкові, про що свідчить Меморіал у лісопарку. Читка тексту Холевінської є приводом поговорити про те, що ми насправді знаємо про ці події, хто і в якому вигляді має нести за них відповідальність та як про це має «говорити» публічний простір міста.

Юлія Холевінська — польська драматургиня та письменниця, наймолодша переможниця в історії Gdynia Drama Award, що працює з гостросоціальними й контроверсійними темами. Серед її робіт — історія про активіста «Солідарності», який змінив свій гендер (Foreign Bodies), монодрама про дитячий досвід сприйняття капіталістичного світу (Balloon Revolution), п’єса, яка зображує досвід маленької дівчинки, наляканої могутністю й маскулінністю свого батька (12/70).

Режисером читки є Олексій Мінько.

Вхід на подію вільний.

ВИСТАВА OPUS II

вистава OPUS II

Коли: 9 вересня

Де: Міськрада (пл. Конституції, 7)

Французька вистава OPUS II від Theatre de la Massue поєднує елементи сучасного театру ляльок і взаємодію з аудиторією поза межами традиційного театрального простору.

Основа спектаклю — велика механічна інсталяція-платформа, що відсилає до образу пустельного ландшафту. Ляльки-істоти в цьому проєкті — один з інструментів гострого політичного висловлювання, який дозволяє розповідати про демократію, авторитаризм, ресурсні держави та перерозподіл влади у цивілізованому європейському світі. 

OPUS II є також цьогорічним учасником Off-програми Авіньйонського театрального фестивалю, одного з найбільших театральних фестивалів світу. Режисер вистави — Єзекиїль Гарсіа Рамо, продюсер — Фредерік Поті.

Вхід вільний за попередньою реєстрацією.

«УКРАЇНСЬКА ОДІССЕЯ»

«Українська Одіссея»

Коли: 9, 10, 11 вересня
Де: театр «Нєфть» (вул. Бажанова, 21/23)

Проєкт є третьою серією театрального серіалу «Українська Одіссея» компанії DollMen, що передбачає 5 вистав-епізодів у різних містах України (Київ-Львів-Харків-Одеса-Київ). Імпульсом до створення серіалу став образ героя-мандрівника з «Одіссеї» Гомера та «Улісса» Джеймса Джойса. За допомогою методів та підходів сучасного театру автори проєкту міркують на основі цих образів про війну, еволюцію суспільства та героїзацію, ПТСР, маніпуляції в масмедіа.

«Українська Одіссея» в Харкові — це імерсивна вистава, що поєднує документальні історії учасників, жителів міста, прикладні дослідження, статистику і театр ляльок. Її режисерами є Дмитро Костюминський (DollMen, Київ) та Артем Вусик (театр «Нєфть», Харків).

Придбати квитки на виставу можна за посиланням.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ЛАБОРАТОРІЇ «НЕВИДИМИЙ ОЗНАЧАЄ БЕЗПЕЧНИЙ?» (за малюнками Алевтини Кахідзе)

малюнок до лабораторії Аня На

Коли: 10 вересня
Де: Обласний центр культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62)

«Невидимий означає безпечний?» — мистецька лабораторія, організована Parade-fest спільно з ГО «Театр змін». Її ініціювали та провели програмна директорка фестивалю Вероніка Склярова, правозахисниця і практикиня театру пригноблених Яна Салахова, перформерка Аня На та художник Пьотр Армяновський. 

У межах лабораторії учасники та учасниці (соціальні активісти та митці) досліджували актуальність практики перформативних актів у місті, різні способи взаємодії з міським середовищем. Чи відбувається перехід від самоцензури до відкритого діалогу в українських містах? Про що мовчать у тому чи іншому регіоні та чому говорити про це небезпечно? Чи існує простір, який ставить питання «Де моя позиція?» гострим соціальним явищам в суспільстві? Ці та інші теми були відправними точками для двох робочих сесій.

Методологічною основою лабораторії є принципи «невидимого театру» Аугусто Боаля — південно-американського творця форум-театру, засновника «Театру пригноблених». Одним з результатів лабораторії, окрім презентації від Пьотра Армяновського, стане також перформанс «невидимого театру» 10 вересня на вулицях Харкова (локація засекречена).

Дискусії про культуру мовчання та безпеку міст документувалися під час лабораторії художницею Алевтиною Кахідзе. 

Вхід на подію вільний.

ЛЕКЦІЯ «ІСТОРІЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ЗМІ В УКРАЇНІ»

Коли: 11 вересня

Де: Шатер (пл. Свободи)

«На тілі української журналістики, поряд з цілком функціональними органами, час від часу вигулькують дивні прищики, нарости і доброякісні пухлини — так звані “альтернативні” ЗМІ, що вражають своєю формою і лише прикидаються журналістикою. Насправді ж вони більше нагадують мистецькі проєкти; засоби створення особливих спільнот, а не масової інформації. Попри обмежені ресурси і невелику аудиторію, вони здатні надовго залишитися в історії культури», — розповідає Назар Шешуряк, головний редактор «Амнезії» та засновник каналу «Гіпертелія».

У лекції «Історія альтернативних ЗМІ в Україні» Назар розповість про найсміливіші медіапроєкти та найбожевільніші квазіжурналістські артбуки й зіни у наших широтах — від таких епохальних прикладів, як журнал «Відрижка» до сьогоднішньої «Грішниці».

Вхід на подію вільний.

ПОКАЗ ФІЛЬМУ «НІ! НІ! НІ!» І РОЗМОВА З АВТОРОМ

Коли: 11 вересня
Де: Шатер (пл. Свободи)

Микола Рідний — український режисер і художник, роботи якого були представлені на «Молодості» (Київ), Kasseler Dok (Кассель), Document Art (Нойбранденбург), Венеційській бієнале сучасного мистецтва та багатьох інших міжнародних виставках і фестивалях. Документальна стрічка «Ні! Ні! Ні!», яку покажуть в рамках Parade-fest, взяла участь у конкурсі Одеського міжнародного кінофестивалю у 2017 році.

Її герої — це молоді мешканці Харкова, двадцятиріччя яких співпало з початком війни на сусідньому Донбасі. ЛГБТ активістка та авторка, fashion модель, художники вуличних написів, творець експериментальної комп’ютерної гри — кожен з них займається творчістю або працює в креативному бізнесі, що є типовим для великого міста. Однак близькість до війни впливає на кожного з персонажів та їхню діяльність. Герої реагують і рефлексують політичні події через свої специфічні відносини з міським простором та реальністю соціальних медіа.

Партнером показу є кіноклуб Metaphysical Cinema.

Вхід на подію вільний.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: