Вакансії

Вибір редакції. Гід Київською бієнале

16 жовтня у Києві відкривається вже четверта Київська бієнале 2021 — «Союзники». Цього року подія як спільний кураторський проєкт Альянсу східноєвропейських бієнале представить тематичне продовження та концептуальний розвиток міжінституційної співпраці між учасниками Альянсу — Бієнале Matter of Art у Празі, Бієнале Варшава, Київською бієнале, OFF-Бієнале в Будапешті та фестивалем Survival Kit у Ризі.

На бієнале буде представлено три групові кураторські виставки у Будинку кіно — «Союзники», «Транспериферійний рух: Глобальна Східна Європа та Глобальний Південь», «Простір процвітання»; та інсталяція Алєксєя Таруца Undertow в павільйоні «Джерело». Організатори бієнале також підготували насичену публічну програму. Редакція Your Art добрала події, які планує відвідати.

Аміна Ахмед, редакторка

Праця і модерністи: реалістичне зображення роботи та сучасне мистецтво 

19:00 Будинок кіно, синя зала

Панельна дискусія «Праця і модерністи: реалістичне зображення роботи та сучасне мистецтво» за участі Їржи Скали, Сун Чу, Лесі Кульчинської, Ольги Єгорової (Цаплі). Я ніжно люблю Богомазова та його роботи зі зображенням робітників — майже завжди динамічних і потужних. У ХХ столітті ця тема є ключовою для художників-соцреалістів, які своїми творами возвеличували державу (особливо актуально для Радянського союзу).

У ХХІ столітті, під час пандемії, коли формати й можливості праці стрімко змінюються, мистецтво знову реактуалізує цю тему. Художники та дослідники часто говорять про відчуття невпевненості, прекарність мистецької праці, рідше звертаючись до інших, менш привілейованих верств населення. Натомість організатори події обіцяють обговорення сучасного реалізму та осмислення контрасту між представниками середнього класу — відвідувачами артінституцій та людьми, зображеними у творах.

Настя Калита, головна редакторка

Кінопрограма «Усім причетним»

20, 22 жовтня, Будинок кіно

Якщо не встигаєте на всю програму, то обов’язково завітайте на кінопрограму Олексія Кучанського, що пройде 20 і 22 жовтня — «Усім причетним». Олексій — один із улюблених авторів нашого видання та людина, яка захистила один із найцікавіших дипломів у НаУКМА, уривки якого ми публікували раніше.

1
Кадр із фільму «dendro dream», ruїns collective, 2018. Надано авторами

Програма «Усім причетним» містить фільми Geocinema, fantastic little splash, Олі Сосновської, ruїns collective, Оксани Казьміної та інших. Кучанський одразу вирішив створити подію, яка б об’єднала все недобачене нами раніше. Аби заповнити цей геп, раджу точно завітати на сеанси до Олексія в Будинку кіно.

Уляна Калуш, редакторка новин

«Мрії про братерство» 

Презентація дискусійної платформи за участі Асі Баздирєвої, Івана Мельничука, Лади Наконечної, Рамони Шахт, Уляни Биченкової, Юлії Костерєвої

Точно варто завітати на дискусію від проєкту «Мрії про братерство». Як пишуть організатори, у радянській програмі міст-побратимів існувало розрізнення між «братерством» і «спорідненістю», й перше було можливе лише з містами соціалістичних республік. Звісно, після розпаду СРСР усі «споріднені» міста стали «братніми». Згадуючи своє дитинство, а потім юнацтво і переїзд у столицю, на кожному концерті до дня міста згадували міста-побратими. У моїй маленькій, а вже потім великій голові ніяк не вкладалася ідея того, що у мого міста є побратим. 

Команда «Мрії про Братерство». Фото з відкритих джерел
Команда проєкту «Мрії про Братерство». Фото з відкритих джерел

Про феномен «братніх» міст, їхню архаїку та місце у сучасному світі поговорять Ася Баздирєва, Іван Мельничук, Лада Наконечна, Рамона Шахт, Уляна Биченкова, Юлія Костерєва.

Світлана Лібет, старша редактоорка

Лекція Альміри Усманової: «Розділена солідарність: політична мобілізація та візуальна суб‘єктність у білоруському протестному русі 2020–2021 років»

16 жовтня, 19:00, Будинок кіно

Усією редакцією ми стежимо за подіями в Білорусі, що почалися у 2020 році заявою мирного протесту. Значна частина білорусів об‘єдналася проти фальсіфікації виборів та ще одного президентського строку Олександра Лукашенка. Мова мистецтва стала одним із інструментів, за допомогою яких протестувальники доносили свою думку. Учасники та учасниці створили багато мистецьких робіт, які пізніше були об’єднані кураторами та кураторками з Білорусі у виставці «Кожны дзень. Мистецтво. Солідарність. Спротив», що відбулася навесні 2021 року в «Мистецькому арсеналі». 

Ситуація в Білорусі схожа з тією, що ми переживаємо в Україні — наступ агресора може повністю знищити унікальну культуру й мову народу. Як протистоїть Білорусь, що значить солідарність у водночас глобалізованому та розрізненому світі сьогодні та яка роль мови мистецтва — на Київській бієнале розповість білоруська філософиня Альміра Усманова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: