Вакансії

«Міф про молодий місяць»: добірка картин Сани Шахмурадової

В експериментальному центрі Музею сучасного мистецтва Одеси Muzeon триває виставка художниці Сани Шахмурадової — «Міф про молодий місяць». Куратором виступив Володимир Чигринець.

Сана Шахмурадова народилася в Одесі у 1996 році. Значна частина її дитинства пройшла в сільській місцевості на Поділлі. У 2014 році вона іммігрувала до Торонто, де отримала ступінь бакалавра мистецтв з психології в Університеті Йорку. Займаючись графікою на постійній основі, згодом вирішила звернутися до живопису. У 2020 році прийняла рішення переїхати до міста, яке надихало її весь час — до Києва. Сана використовує туш та пензель, інколи пастель для створення графіки на папері або полотні. Для живопису використовує стару мішковину або полотно та олію.

Молитва соснам, 2021

«Myth in fact / Міф по факту» — це серія олійного живопису на старій мішковині невідомого походження. Роботи є роздумами на тему невизначеності фактів щодо колективних ритуалів і вірувань за часів масового міфологічного світосприйняття у споглядальній та ірраціональній культурі «жіночого типу». Міф є відображенням реального світу, це фонове чуття, що пронизує все. Спостереження за ідеологічними динаміками минулого і сучасності привели авторку до думки, що міф продовжує існувати й впроваджуватися на кожному новому повороті історії, і дуже часто використовується як інструмент, так і зброя панівних структур, хоча часто міф є просто продуктом суперечливих розумів громадян. Автентичність міфології предків криється під нашаруванням сучасних інтерпретацій та міфологем, які успішно використовуються як нова форма інформаційного товару. Згодом процес малювання на мішковині став для авторки певною паралеллю до її переживань щодо мінливості й непостійності змісту та призначення простих побутових елементів, й зокрема їх вічної залежності від контексту. Здобути факти важко, а пошук фактів про минуле часто веде в оману і до парадокса, чим і є саме формулювання Myth in fact.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: