Вакансії

Конспект: лекція Агнешки Ольшевської «Як відкрити музей фотографії»

exc-5fabcfe6ec781e3dbf36a44f
exc-5fabcfe6ec781e3dbf36a44f

З 2016 року Музей фотографії у Кракові (MuFo) переживає низку заходів із реорганізації — інституція розширюється, змінює свої пріоритети та діяльність. Про те, яким буде новий музей, джерела фінансування та нові виклики читайте в конспекті зустрічі з Агнешкою Ольшевською, кураторкою MuFo.

Лекція відбулася в межах освітньої програми Bird in Flight Prize ‘20.

1111_8_2.jpg

Музей фотографії в Кракові створений у 1986 році. Його ініціатором є приватний колекціонер, який переконав місто в необхідності такого закладу. Це єдина інституція в Польщі, що цілком зосереджена на фотографії та представляє її як окреме культурне явище.

Музей створений та фінансується коштами міської влади Кракова. Проте щорічно інституція подається на гранти від Міністерства культури та культурного спадку. Піклуватися про додаткове фінансування — одна із задач команди. Також є можливість отримувати освітні гранти, тому ведеться активна робота над освітніми проєктами.

Фінансування з міського бюджету означає, що музей повинен співпрацювати з міською владою, брати участь у реалізації її культурної програми. Ще одна з вимог міської влади — заробляти на тих заходах, що проводяться (часто плата може бути символічною, втім, обов’язковою), тому всі заходи, крім онлайн подій, платні. До наступного року, якщо ситуація з ковідом не зміниться, буде розроблено систему платних онлайн подій.

Зараз музей переживає важливий момент свого становлення: у 2016 році було обрано нового керівника, він почав низку змін та залучив фінансову допомогу для розбудови нової інфраструктури музею. Також переосмислюється місія — метою є створити заклад, який захищатиме, охоронятиме культурну спадщину, розвиватиме й підвищуватиме інформованість про історію, а також слугуватиме простором для зустрічей та обміну думками щодо візуального мистецтва.

У музея три локації та окреме приміщення для офісів. У результаті проведення ремонтних робіт у старій будівлі, у MuFo Józefitów створено спеціальні простори для збереження колекції. Тут не відбуватимуться класичні виставки — ця будівля буде зосереджена на роботі з колекцією. У цій частині музею також працюватиме відділ інвентаризації, проводитимуться дослідження історії об’єктів, їхній опис. Також тут працюватимуть консерватори та фахівці з оцифрування фотографії.

MuFo Rakowicka — новий простір, який поки що будується. Тут планують створити основну будівлю музею, де розмістять нові постійні виставки про історію фотографії. До того ж буде окрема секція, присвячена техніці, технологіям і фотографам, а також низка інших окремих секцій із різних аспектів фотографії. Окрім того, будуть зали для менших виставок, освітній простір та бібліотека.

Будівлю MuFo Strzelnica передала міська влада разом із скульптурами, що були створені спеціально для музею. Функція цього приміщення буде визначена після того, як відкриються дві інші локації. Поки обговорюється можливість перетворити цю будівлю на резиденцію, де буде вестися активна робота з художниками. Є ще варіант створити там простір, зосереджений на питаннях і проблемах візуальності, та, можливо, зробити окремий простір для дітей.

Також активно розвивається нова сфера діяльності для музею: інституція намагається вступати в колаборації з різними музеями, фондами, які так чи інакше працюють із фотографією чи візуальним мистецтвом загалом. Усе робиться з кінцевою орієнтацією на гостя. Один із напрямів роботи музейників — дослідити, що цікавить аудиторію й підготувати відповідну інформацію, щоби люди прийшли до музею. Отже важлива ціль для закладу — зрозуміти, ким є глядач не тільки в Кракові, але й у Польщі загалом; як зробити так, щоби приходили люди; яку програму слід створити, аби відвідувачі не тільки переглядали роботи, але й здобували освіту у галузі фотографії; як бути цікавими для професіоналів зі сфери. Зрештою, освіта — кінцева мета діяльності інституції.

Робота кураторів і спеціалістів з освіти полягає також у тому, щоб пересвідчитися, що матеріал, який презентується в музеї, цікавий гостям.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: