Вакансії

«Незалежність» у 5 фільмах: що дивитися на Фестивалі американського кіно

З 13 по 19 травня триватиме Фестиваль американського кіно «Незалежність», основний майданчик якого — київський кінотеатр «Жовтень». Фестиваль започаткований за ініціативою Посольства США в Києві у листопаді 2011 року. Специфіка фільмів та наскрізна тема — історія Америки, її цінності та критична оцінка суспільства. Гасло фестивалю: «Незалежне кіно для незалежних людей». Чому саме «назалежність»? Можна багато проводити паралелей, та найочевиднішим залишається те, що Україна та США — дві абсолютно різні країни за менталітетом та рівнем життям, проте зі спільною ідеєю рівності та свободи. 

Редакторка Your Art Уляна Калуш назвала 5 фільмів, які варто переглянути на кінофестивалі.

©стоп-кадр «Мінарі»
©стоп-кадр «Мінарі»

СКАЛІЧЕНИЙ ТАБІР

США / 2020 / 108′

Режисери: Джеймс Лебрект, Ніколь Ньюнгем 

Фільм входить у документальну програму кінофестивалю. Він пропонує новий погляд на непросту історію руху за права інвалідів. «Скалічений табір» служить не лише чудовим вступом до історії інвалідності для тих, хто не знайомий з нею, але також є персоналізованим поглядом на життя лідерів з питань громадянських прав. Документальний фільм розповідає про інвалідні табори в США, де і почали зароджуватися рухи за права  людей з інвалідністю. Якщо ви хочете здивуватися людській винахідливості та наполегливості, стрічка захопить вас, маєте ви інвалідність чи ні. 

MІНАРІ

США / 2020 / 115′

Режисер: Лі Ісаак Чанг

Сценарист: Лі Ісаак Чанг

В ролях: Стівен Йеун, Йері Хан, Алан С. Кім 

Мінарі — це листовий зелений овоч, який деколи називають водяною селерою. Його часто використовують у приготуванні традиційних корейських страв. У фільмі ви побачите рослину у водах річки Арканзас: режисер прирівнює родину емігрантів до мінарі, адже вони схожі на трансплантатів, які намагаються прижитися в новому середовищі. У 1980-х роках сім’я з Південної Кореї покинула Каліфорнію, щоб зайнятися фермерством в Арканзасі. Батьки працюють з курми на місцевому заводі з переробки птиці, але батько Джейкоб має підприємницькі амбіції. Він постійно розповідає дружині про мрію —  зайнятися вирощуванням тих продуктів, яких не вистачає для приготування традиційних страв корейської кухні. «Мінарі» — напівбіографічна історія батька режисера про його боротьбу за власний бізнес. Попри напружені сімейні сцени, фільм окутує нас атмосферою теплого літа, роботи в полі та краси пейзажів Америки.  

Прем’єра фільму відбулася на кінофестивалі «Санденс», де виграла Гран-прі журі за драматичний фільм і Приз глядацьких симпатій за драматичний фільм. Фільм було номіновано на «Оскар» у шістьох номінаціях.

ҐЛОРІЇ

США / 2020 / 139′

Режисерка: Джулі Теймор

Сценаристки: Джулі Теймор, Сара Руль, Ґлорія Стайнем

В ролях: Джуліанна Мур, Алісія Вікандер, Жанель Моне 

Громадська активістка Ґлорія Стайнем прожила настільки довге та насичене життя, що для того, аби його передати на екрані, потрібно було 4 акторки, дві з яких — лауреатки премії «Оскар». 

Режисерка Джулі Теймор зняла біографію легендарної борчині за права жінок, феміністки Стайнем на чотирьох різних етапах її життя. В основу сюжету лягла її книжка My Life on the Road. Під час перегляду глядач одразу розуміє, як формувалися її погляди, до чого вона прагнула і що спонукало її на боротьбу. Кожна з 4-х акторок грає певний період життя Стайнем: допитлива дівчинка, яка подорожує з батьком; дівчина-підліток, яка живе з хворою мамою та всіляко намагається їй допомогти; юна запальна журналістка; знаменита громадська діячка, яка надихнула мільйони жінок у всьому світі.

ЗВУК МЕТАЛУ

США / 2019 / 120′

Режисер: Даріус Мардер

Сценаристи: Даріус Мардер, Абрагам Мардер

В ролях: Різ Ахмед, Олівія Кук, Пол Расі 

Сюжет розповідає про барабанщика Рубена, який грає зі своєю дівчиною Лу в метал дуеті Blackgammon. Вони живуть у кемпері та їздять з гастролями по США. Фільм починається з того, що Рубен поступово втрачає слух: лікарі дають невтішні прогнози про повну глухоту, допомогти можуть імпланти, проте їхня ціна дуже висока, тож пара не може собі їх дозволити. Лу хоче зупинити концертну діяльність заради здоров’я свого хлопця і змушує його погодитися. Разом вони знаходять притулок для глухих, де Рубен вчиться наново «слухати» та «говорити».  

Цей фільм — чудова історія про боротьбу та силу духу, перед якими навіть такі складнощі, як глухота, не стають фатальним вироком. Стрічка — лауреат премії «Оскар» у 2021 році в номінаціях «Кращий звук» та «Кращий монтаж». 

АУ

Режисер: Ольга Калчугина

Україна/100 хв 

Що ми знаємо про аутизм? Для багатьох цей діагноз може стати вироком на все життя, проте дві сім’ї з фільму «АУ» доказують протилежне. Аутизм — особливість розвитку мозку, яка впливає на комунікацію, сприйняття і розуміння навколишнього світу. Головні герої фільму — дві українські сім’ї, які виховують дітей (10-ти та 15-ти років) з розладом аутистичного спектру. Дві жінки, дві мами ділять весь світ зі своїми дітьми та одна одною: біль, переживання, смуток та радість. Цей фільм — запрошення кожного познайомитися з діагнозом, інклюзією, запрошення стати більш толерантним, чуйним та розуміючим членом суспільства. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: