Вакансії

«Ой там на горі»: як відбувся фестиваль «Фантазери» на Закарпатті

З 9 по 11 липня вже вчетверте відбувся щорічний фестиваль сучасного мистецтва, електронної музики та екологічного культурного туризму «Фантазери», заснований Оксаною Усачовою. Цьогоріч фестивальною локацією став готель «Едельвейс» в смт Ясеня та «Колиба у Федора» на курорті Драгобрат.

Старша редакторка Your Art відвідала фестиваль «Фантазери» на запрошення організаторів та написала про подію, її візуальну та освітні програми.

Про фестиваль

Фестиваль «Фантазери» вже вчетверте відбувається у Рахівському районі на Закарпатті. Попередні три фестивалі відбулися на високогірному курорті Драгобрат, а цьогорічний — на Драгобраті та в смт Ясіня. Його засновниці та кураторки — Оксана Усачова та Жанна Кадирова. Оксана займається організацією та залученням партнерів до фестивалю, Жанна — пошуком митців, резиденцією та виставкою. Куратором музичної програми виступив музикант та продюсер Андрій Савіних.

Драгобрат
Драгобрат
Готель «Едельвейс» в смт Ясеня
Готель «Едельвейс» в смт Ясеня

Зробити фестиваль саме на Закарпатті — одна з давніх мрій Оксани Усачової. Оксана пов’язана з місцевістю та її мешканцями, тож однією з її цілей було привезти й показати красу регіону всім охочим. Одного разу, перебуваючи разом на Драгобраті, Жанна та Оксана натрапили на кіоск, який називався «Фантазери». «О, ось і назва фестивалю», — запропонувала Жанна. Драгобрат — єдиний високогірний гірськолижний курорт в Україні. Створити фестиваль в долині між горами — фантазія, що стала реальною завдяки роботі спільноти.

Учасники фестивалю «Фантазери» 2021
Учасники фестивалю «Фантазери» 2021

Фестиваль має на меті: привернути увагу до екосистеми Карпат, які через незаконну вирубку лісу перебувають на межі катастрофи, та сприяти децентралізації культури. Цьогоріч фестиваль «Фантазери» вперше відбувся «внизу» — в смт Ясіня, неподалік від долини Драгобрат.

«Фантазери» у 2021 році нагадував зібрання широкого кола друзів з різних міст. Навіть якщо його учасники не були знайомі до цього, то ставали близькими після кількох фестивальних днів. На «Фантазери» приїхали з Києва, Львова, Івано-Франківська та Одеси ті, хто працює або цікавиться мистецтвом і музичною культурою.

Учасники фестивалю «Фантазери» 2021
Учасники фестивалю «Фантазери» 2021

Фестиваль пропонував кілька локацій для відпочинку: готель «Едельвейс» та центральний стадіон смт Ясіня з кемпінгом. Стати учасником фестивалю можна було, придбавши квиток або, як альтернатива квитку, зібравши мішок неорганічного сміття з берегів та водойми річки Чорна Тиса. Усього за період фестивалю було зібрано 20 мішків сміття.

На фестивалі відбулися: денний та нічний рейви, один з них — на Драгобраті, де виступили з ді-джей-сетами Bryozone та Mlin Patz (Одеса), та з лайв виступом Lobanov (Київ), Potreba (Одеса), Konakov (Київ); виставка у готелі «Едельвейс»; покази фільмів від Takflix; майстер-класи від художниці Наталії Мариненко з фінальним ярмарком; воркшопи з художником Давидом Чичканом; книжковий квест від письменниці Наталії Довгопол.

Група Chillera під час виступу
Група Chillera під час виступу
Група Chillera під час виступу
Група Chillera під час виступу
Група Chillera під час виступу
Група Chillera під час виступу
Група Chillera під час виступу
Група Chillera під час виступу
Lobanov K під час виступу на Драгобраті
Lobanov K під час виступу на Драгобраті

Візуальна програма

Постійна кураторка візуальної програми фестивалю — художниця Жанна Кадирова. Участь у візуальній програмі взяли художники й художниці, яких запросила Жанна або які запропонували свої роботи для фестивалю. Напередодні «Фантазерів» відбулася резиденція Hotel Budapest Art Residency, на якій працювали автори й авторки над роботами, що були пов’язані з історією місцевості, соціокультурним контекстом або з власними переживаннями. Резиденція відбувалася у два етапи: онлайн (восени 2020 році) та офлайн (влітку 2021), у ній взяли участь 13 художників та художниць. Резиденція відбулася за підтримки International Vishegrad Fund.

Фантазери

Серед учасників та учасниць візуальної програми: Уляна Невзорова (Білорусь), Raman Tratsiuk (Польща), Ivars Gravlejs (Чехія), Vychodne Pobrezie (Словаччина), Дар’я Чечушкова (Одеса, Україна), Максим Зацаринний (Одеса, Україна), Василь Дмитрик (Одеса, Україна), Наталія Кушнір (Одеса, Україна), Даниїл Галкін (Дніпро, Україна), Володимир Кузнецов (Київ, Україна), Альона Іванова та Вікторія Довгадзе (Львів, Україна), Євген Коршунов (Київ/Бровари, Україна), Добриня Іванов (Київ, Україна), Катерина Берлова (Київ/Дніпро, Україна), Валерія Карпань та Марина Хрипун (Київ, Україна), Ілля Угнівенко (Київ, Україна), Олеся Оникієнко та Богдан Середяк (Київ/Івано-Франківськ, Україна), Наталія Довгопол (Київ, Україна/Афіни, Греція), Борис Медведєв та Світлана Конопльова (Київ/Одеса, Україна), Віталій Янковий (Вінниця/Ірпінь, Україна).

«Фантазери»
Учасники та гості фестивалю під час екскурсії виставкою

Готель «Будапешт» — стара назва готелю «Едельвейс» в смт Ясіня. Він був заснований в 1939–1942 роках як місце відпочинку й оздоровлення для угорських військових офіцерів та інженерів, і донині зберігає старі логотипи й історію місця. В СРСР готель перетворився на одну з найбільших турбаз регіону та був перейменований. Нова назва — «Едельвейс» — нагадала художникові Даниїлу Галкіну про використання знаку цієї квітки військами Гітлера та сучасними правими угрупуваннями. Дослідження використання едельвейсу як символу праворадикальними угрупованнями і стало роботою художника, представленою на «Фантазерах» — «Товариші під знаком Едельвейсу». Проєкт є продовженням серії виставок «Гуси-лебеді» (Берлін, 2020), «Білий супремасизм» (Варшава, 2019), «Слинявчики-побратими» (Люблін, 2019), «Тепличні умови» (Гамбург, 2018), «Нижнє підкреслення» (Лауенбург, 2017), «Коли вони прийшли» (Білосток, 2016), присвячених вивченню виникнення праворадикальних рухів як в Україні, так і за кордоном, статистичний рівень яких значно зріс за останнє десятиліття.

Даниїл Галкін розповідає про свою роботу
Даниїл Галкін розповідає про свою роботу «Товариші під знаком Едельвейсу»

«Завдяки цим мистецьким висловлюванням я сподіваюся розширити аудиторію, здатну приймати соціальну відповідальність за те, що відбувається навколо, незалежно від розбіжностей в переконаннях, які найчастіше зачіпають права представників груп меншин — найбільш незахищених верств суспільства. Припускаючи поступове прищеплення толерантності, тобто перетворення вовкулак на людей. Також мені б не хотілося, щоб хто-небудь сприймав ці дослідження дисидентськими або вороже, незважаючи на бекграунд ситуації, який забезпечує країна-агресор».

Віталій Янковий за допомогою 3D-моделювання створив три символи закарпатського регіону, які охоплюють періоди від угорського до сучасного. Робота називається «В кімнаті». Місцевість Ясенів овіяна таємницями та переказами про те, що колись там відбувалося — до прикладу, місцеві загадково відповідають на запитання про історію готелю. Тож Віталій вигадав символи, базуючись на переказах про регіон.

Художниця Катерина Берлова представила роботу «Більше, більше сексу» — документацію перформансу, під час якого авторка, одягнена як жінка, яка стежить за станом місць для відпочинку, оприскує сосни освіжувачем повітря із запахом сосни.

Художниці Альона Іванова та Вікторія Довгадзе представили дві фотографії — інтро до фільму «Містично-поетичний доробок» про дві неупокоєні душі, які живуть в готелі «Будапешт». 

Робота Альони Іванової та Вікторії Довгадзе
Робота Альони Іванової та Вікторії Довгадзе

Альона Іванова також представила самостійну відеороботу — «Відеоартефакт “Фантазер”»:

«Видеартефакт “Фантазер”, который я создала в програме Movie Avi, является умирающим форматом. Раньше подобные видео с большим количеством графически ярких переходов использовались в качестве поздравлений или тревел-съемки. Мне хотелось воссоздать этот уже редко встречающийся цифровой формат и сделать сатирическое видео о нашей резиденции, которое выглядело бы как реальная туристическая открытка из 2000-х».

Борис Медведєв та Світлана Конопльова також створили 3D-роботу, в якій відобразили різні прояви місцевого навколишнього середовища. Колектив також запропонував Ясінянському історико-краєзнавчому музею працювати з частиною експозиції у форматі AR та свою допомогу в роботі над цим.

Колектив художниць Валерії Карпань та Марини Хрипун Variable Name створив роботу, на якому зобразив свої спостереження щодо самостійного туристичного відвідування таких місць як смт Ясіня. На полотні, яке можна було використовувати як ковдру для сидіння, вони зобразили кущі та гори, які ретельно спостерігали до цього.

Валерія Карпань та Марина Хрипун поруч із своєю роботою
Валерія Карпань та Марина Хрипун поруч із своєю роботою

Усі роботи художників та художниць були представлені на виставці в залі готелю «Едельвейс», простір якого з цією метою було задіяно вперше. Окрім художньої виставки, в залі також проходила музична резиденція.

Dj Chesnok та Dj Breus
Dj Chesnok та Dj Breus

Про освітню програму

Однією з необхідних частин фестивалю стала освітня програма від художників Давида Чичкана та Наталії Мариненко. Батьки серед місцевих та відвідувачів «Фантазерів», а також місцеві мешканці мали змогу залучити своїх дітей до мистецьких практик через роботу з менторами.

Художниця Наталія Мариненко, яка наразі живе та працює в Одесі, створила серію майстер-класів, присвячену ліпленню — «Детский лепит». Під час них діти створювали самостійно працювали з пластелином. Фінальним етапом майстер-класів став вихід дітей на місцевий ярмарок, де вони розпродали всі свої роботи. Вторговані кошти ж передали на покупку нових матеріалів. У такий спосіб діти були активними учасниками кожного етапу створення робіт — від підготовки «скелету» до продажу та калькулювання грошей.

Під час майстер-класів Наталії Мариненко
Під час майстер-класів Наталії Мариненко

Київський художник Давид Чичкан під час своїх воркшопів навчав, як створювати скульптури. Починали з бази — як зробити каркас із проволоки, як нарощувати на нього масу, які пози можна надати майбутній скульптурі. Окрім цього, діти працювали з пластиліном і створювали портрети.

Давид Чичкан із дітьми під час воркшопів
Давид Чичкан із дітьми під час воркшопів

***

«Фантазери» вже створив навколо себе та регіону історію й має потенціал стати культовим. У 2021 році фестиваль відбувся вчетверте, а його організатори планують проводити його надалі й розширюватися: зокрема, запланована серія презентацій цьогорічної резиденції та фестивалю в Одесі, Львові та Києві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: