Вакансії

Що говорять про культуру і мистецтво партії, які балотуються у Верховну Раду 

exc-5d2fa8e32c2fae00015ea3d8
exc-5d2fa8e32c2fae00015ea3d8

21 липня відбудуться позачергові парламентські вибори. За останніми опитуваннями до Верховної Ради проходять п’ять політичних сил: «Слуга народу» (49,5%), «Опозиційна платформа» (10,5%), «Голос» (5,9%), «Європейська солідарність» (7,7%), «Батьківщина »(6,9%).

Олексій Сімончук проаналізував передвиборчі програми всіх партій, які йдуть у парламент, та дізнався, що вони пишуть про культуру і мистецтво.

Спойлер — майже нічого.  

юа.jpg

«Слуга народу»

У партії президента Володимира Зеленського, обіцяють запровадити гуманітарну політику, яка сприятиме культурному, громадянському та духовному об’єднанню громадян України.

А також обіцяють створити систему підтримки української мови та культури за допомогою фіскальних стимулів і пріоритетного державного фінансування.

«Опозиційна платформа — За життя»

У програмі немає нічого про культуру та мистецтво.  

«Голос»

У партії Святослава Вакарчука зазначають, що культура — це місце сили й духу, а не майданчик для бездуховних і знесилених. 

«В Україні мають постати й зміцніти нові, сучасні культурні традиції, що остаточно об’єднають українську націю, цементуючи її ідентичність», — вважають у цій політичній силі.  

 «Європейська солідарність»

Якщо вірити програмі партії, то для подальшого успіху українське суспільство має інтегруватися до європейської та євроатлантичної співдружності. Для цього потрібно відкрити Україну світові, що стане комплексним національним проектом. У тому числі, сюди входять культура та мистецтво. 

«Мають бути задіяні і дипломатичний корпус, і можливості культурної дипломатії, і активність українських експортерів, і підтримка української діаспори. Поєднаємо з цим розвиток місцевої інфраструктури, збереження і відновлення пам’яток, підтримку локальних і національних культурних проектів. Результатом має стати мода на Україну і українське у світі», — говориться в програмі партії.  

 

«Батьківщина»  

Партія Юлії Тимошенко обіцяє зберегти позитивні тенденції збільшення видатків на фінансування культури і продовжити практику виділення достатніх коштів на фінансування українського кіно, книги, контенту на радіо і телебаченні.

«Прийнявши закон про меценатство, ми зменшимо навантаження на державний бюджет і зробимо систему фінансування культури гнучкішою. Заробітна плата працівників культури за п’ять років буде поступово доведена до європейського рівня», — говориться в передвиборчій програмі партії.  

«Сила і Честь»

У програмі політичної сили Ігоря Смешка немає окремих згадок про культуру та мистецтво. Про те, у самому кінці документі сказано: «Культура, наука, земля та власність — одвічно годуватимуть Україну».  

«Опозиційний блок»

У партії пишуть, що вони є прихильниками повної свободи в питаннях мови, релігії, історії, культури. 

«Влада не має права диктувати громадянам, якою мовою вони повинні розмовляти, читати, співати, молитися, кого вважати героєм, а кого — зрадником. Наша мета —  мирна, процвітаюча країна, в якій люди різних національностей, культур, релігій відчувають себе комфортно та безпечно. Виховують дітей, поважають один одного, працюють на благо своєї родини, мають можливість отримувати якісну освіту та упевнені у завтрашньому дні», — говориться у передвиборчій програмі партії. 

«Патріот» 

Партія пише, що ставить перед собою глобальну мету. Частина якої — демонстрація світовій спільноті якісно нового державного устрою, де створені всі умови для безперервного прогресу в науці, культурі, духовності народу. 

 «Партія Зелених України»

У програмі партії немає нічого про культуру та мистецтво.   

«Факел»

У програмі партії немає нічого про культуру та мистецтво.   

«Самопоміч»

У програмі партії немає нічого про культуру та мистецтво.   

«Українська стратегія Гройсмана»

У програмі партії лише одного разу говориться про культуру — коли обіцяють «достойну» зарплату працівникам культурної сфери. 

«Громадянська позиція»

Політична партія Анатолія Гриценка так і пише у своїй програмі, що команда Гриценка  — це освічена й культурна країна. Вони обіцяють запровадити нову культурну політику, спрямовану на об’єднання країни. «Україну об’єднають мова, духовність та народні традиції», — говориться у документі. Державне фінансування розвитку національних культури й духовності, включно з державним замовленням, становитиме не менше 1% ВВП, обіцяють у партії. 

«Соціальна справедливість»

У своїй програмі партія пише, що бачить Україну країною здорових людей, безпечного довкілля і дбайливого збереження культурної спадщини всіх етносів, з яких складається політична нація «українці. 

«Сила права»

У програмі партії немає нічого про культуру та мистецтво.  

«Радикальна партія Олега Ляшка»

У програмі партії немає нічого про культуру та мистецтво.  

«Партія Шарія»

У програмі партії зазначається, що одне з основних завдань політичної сили — підтримка культури. Яким чином це буде робитися — невідомо. 

«Незалежність»

Партія зазначає, що вони виступають за делегування місцевим радам права визначати культурну та мовну політику. 

«Аграрна партія України»

У програмі партії Михайла Поплавського немає нічого про культуру та мистецтво.  

«Свобода»

У своїй програмі партія обіцяє підтримувати україномовне книговидання, кінематограф, аудіо- та відеопродукцію, програмне забезпечення.

«Рух нових сил Михайла Саакашвілі» 

У програмі партії немає нічого про культуру та мистецтво.  

Текст: Олексій Сімончук

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: