Вакансії

10 квір-художників, яких варто знати

exc-5df4988a5040b64727d5bfcf
exc-5df4988a5040b64727d5bfcf

Квір — слово, що значило «дивний» або «ексцентричний», також їм могли лайливо називати гомосексуальних людей. Квір — це також те, у чому сумніваються. Зараз це слово набуло поширення серед ЛГБТК+ спільноти для відстоювання своєї ідентичності. Існує квір-теорія, квір- культурні та політичні групи, а також квір-художники. Публікуємо список квір-митців від NBC News, про яких варто знати.

Лейла Бабір’єПісля втечі від гомофобних переслідувань в рідній Уганді Лейла отримала притулок в США. Художниця залишила на батьківщині родину, дівчину, частину свого творчого доробку. У своїх інтерв’ю мисткиня говорить, що це її плата за свободу, попри те, що вона зараз живе у Нью-Йорку, вона обіцяє боротись за права ЛГБТК в Уганді.

Лейла Бабір'є. Світлина:  nbcnews

Лейла Бабір’є. Світлина: nbcnews

Шейне Галларде. Світлина:  kickstarter

Шейне Галларде. Світлина: kickstarter

Шейне ГаллардеМолодий ілюстратор перетворює людей ЛГБТК спільноти в супергероїв, автор хоче, щоб кожна людина, що пройшла камінг-аут повірила в себе та у свої суперможливості.

Макс КолбіЗ першого погляду не відразу зрозуміло, що за вишивкою та текстилем художник Макс Колбі плекає особливу філософію своєї роботи.«Мій основний інтерес полягає в тому, щоб переосмислити розмови про побутові проблеми, владу та гендер через квір і небінарне осмислення дійсності. Мені цікаво підривати естетику насильницьких, патріархальних систем через манірність», — коментує Колбі.

Джіо Блек Пітер«Справжній художник ніколи не працює», — сказав Джіо Блек Пітер. Художник розповідав, що не замислюється над тим, що має робити, ідея просто ллється зі свідомості й він піддається цьому потоку. «Якщо ви хочете знати, як я бачу світ, просто подивіться на мої роботи».

Макс Колбі. Світлина:  madmuseum

Макс Колбі. Світлина: madmuseum

Джіо Блек Пітер. Світлина:  nbcnews

Джіо Блек Пітер. Світлина: nbcnews

Cassils. Світлина: Robyn Beck / Robyn Beck

Cassils. Світлина: Robyn Beck / Robyn Beck

CassilsХудожник-перформер, що народився в Канаді. Сьогодні Cassils переїхав до Лос-Анджелеса, де виграв стипендію Гуггенхайма, стипендії візуального мистецтва Фонду Rema Hort Mann та багатьох інших. Художник використовує щодо себе займенник they, у своїй творчості працює з перформансом, фемінізмом, бодіарту та квір-естетикою.

Лекс БарберіоУ серії світлин The Ambisextrous Лекс Барберіо фотографує людей одразу у трьох образах: чоловічому, андрогенному та жіночому. Отримані триптихи об’єднані за допомогою друку на голографічному папері, це дозволяє глядачеві спостерігати за перетворенням у режимі реального часу.

Лекс Барберіо. Світлина:  2019-worldpride

Лекс Барберіо. Світлина: 2019-worldpride

Колін КуверКоллін Кувер художниця та авторка коміксів. Відома завдяки еротичному коміксу з лесбійською тематикою «Маленькі фаворити від Ероса Комікса», ілюстраторка обмеженої серії коміксів «Бананова неділя» від та для кількох коротких оповідань у X-Men: First Class.

Нао Бустаманте

Нао Бустаманте — художниця з Каліфорнії. Її робота охоплює перформанс, скульптуру, інсталяцію та відео, досліджує проблеми етнічної приналежності, класу, статі, перформативності та тіла.

Маркос ЧінХудожник у своїй творчості поєднує шовкографію та ілюстрацію:«Як гей, азійський чоловік, я відчуваю себе недостатньо представленим, а іноді й невидимим у сьогоднішньому мистецькому та медійному ландшафті. Я завжди шукаю нові способи представити себе через мистецтво».

Марко ДаСільва «Завдяки цій роботі я досліджую ідею дому та почуття своєї приналежності. Я бразилієць, я квір і зараз я досліджую як в мене вживаються дві ідентичності», — каже художник.

Маркос Чін. Світлина:  etoday

Маркос Чін. Світлина: etoday

Комікс Колін Кувер. Світлина:  amazon

Комікс Колін Кувер. Світлина: amazon

Зліва Нао Бустаманте. Світлина: Sven Wiederholt

Зліва Нао Бустаманте. Світлина: Sven Wiederholt

Марко ДаСільва. Світлина:  nbcnews

Марко ДаСільва. Світлина: nbcnews

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: