Вакансії

Історія Readellion: навіщо робити перший в Україні магазин незалежних журналів

exc-5f91aa97c57c246df096670b
exc-5f91aa97c57c246df096670b

Readellion — це перший в Україні магазин незалежних журналів. Проєкт існує з вересня 2019 року, а зсерпня 2020 року англомовні та українські незалежні журнали про культуру, мистецтво, моду, дизайн, їжу та вино, фотографію, кіно, музику та літературу можна придбати в офлайн-магазині в Києві на Золотоворітській 6-А.

Проєкт розпочинався як онлайн-магазин із початковим асортиментом з восьми видань, серед яких були 032c, Dazed та i-D. Головною метою засновники проєкту Марія Д’якова та Георгій Виграновський називають розвиток журнальної культури в Україні, що повинно призвести до появи якісних незалежних українських видань. Зараз у Readellion уже можна придбати два українських журнали: видання про графіті-культуру No Fun No Rules та журнал художньої документалістики Нога.

Ми поговорили з Марією та Георгієм про те, навіщо вони створили незалежний магазин журналів, ідею створення та чим вони відрізняються від конкурентів з продажу друкованих журналів.

Марія Д’якова та Георгій Виграновський. Фото надані Readellion
Марія Д’якова та Георгій Виграновський. Фото надані Readellion

Марія Д’якова та Георгій Виграновський. Фото надані Readellion
Марія Д’якова та Георгій Виграновський. Фото надані Readellion

Подивіться, як далеко вперед пішла зараз креативна індустрія в Україні. Ми не кажемо, що незалежні журнали — продукт лише для креативників, проте це показник того, що людям потрібна краса. Журнал — точка перетину журналістики та літератури, фотографії та ілюстрації, дизайну та верстки, кіно, мистецтва, моди та навіть гастрономії. Так, усе це є онлайн, проте чи не втомилися люди шукати якісну інформацію та потрібний вайб серед неймовірної кількості відверто «не того»? Ми впевнені, що втомилися. Саме тому незалежні журнали так потрібні. Коли ти працюєш із обмеженою кількістю сторінок, не можеш розмінюватися на що завгодно та слідкуєш за якістю.

Фото надані Readellion
Фото надані Readellion

Фото надані Readellion
Фото надані Readellion

Насправді в нас немає якоїсь надихаючої історії про створення Readellion. Нам подобається дизайн та друковані штуки: зіни, книжки, журнали. Ця культура давно існує та активно розвивається за кордоном. Це змусило нас задуматися, чому магазину журналів досі не має в Києві. Більшість молодих українців багато років активно інтегровані в англомовний культурний простір через соціальні мережі, онлайн-медіа, YouTube та Netflix. Друковані видання — це абсолютно логічний наступний крок, бо ми зголодніли за якісною журналістикою, крутими віжуалами та ексклюзивною інформацією, яку можна знайти саме в незалежних журналах. І для цього ми не мусимо привозити їх у валізі з подорожей світом.

Ми не згодні, що світ стає практично роботизованим. Так, діджитал захопив сучасність, проте до роботизації ще далеко. Ми вважаємо, що саме через цей стрімкий рух світу, швидкі новини, тонни непотрібної інформації онлайн, постійний страх щось не встигнути, людям і потрібно трохи сповільнитись. Наша психіка не встигає пристосовуватись до такого темпу. Ти або додаєш трохи slow-life до своїх звичок, або вигораєш. Друковані видання — один із способів перевести подих. Це запах типографської фарби, можливість відчути цупкий папір, відібрана спеціально для випуску інформація, до якої можна повернутися, не втративши посилання серед цифрового сміття. А незалежні журнали часто є єдиним джерелом ексклюзивних матеріалів на специфічні, нішеві теми. High-res зображення на екрані не зрівняється із неймовірною фотографією на всю сторінку. Це просто абсолютно різний досвід. Це і робить нас та журнали особливими. Ми даємо людям саме те, що їм потрібно — натхнення, фізичне втілення та дотик, сповільнення та присутність в моменті.

Фото надані Readellion
Фото надані Readellion

Фото надані Readellion
Фото надані Readellion

З моменту створення проєкту і дотепер команда Readellion — це двоє людей (співзасновники Марія Д’якова та Георгій Виграновський). Незалежні журнали для України — досі нова тема, тому поки ми можемо впоратися з роботою вдвох. Із самого початку обов’язки поділилися органічно, і ця структура працює досі. Георгій економіст за освітою, тож він більше займається фінансами, закупівлями та логістикою. Марія любить дизайн та писати тексти, тому її сфера відповідальності — соціальні мережі, комунікація, підтримка сайту. Коли компетенцій не вистачає, ми звертаємося по допомогу до професіоналів. Але можемо сказати, що за рік кожен з нас серйозно прокачався у своїй темі, і це круто. Такий досвід складно отримати, працюючи на когось.

Фото надані Readellion
Фото надані Readellion

Фото надані Readellion
Фото надані Readellion

Ми віримо в майбутнє друку в Україні, у необхідність розвитку журнальної культури не лише за рахунок закордонних видань. Тому зараз наш головний пріоритет — допомога у створенні якісних українських журналів, а в майбутньому плануємо видавати власний журнал. Ми завжди раді, коли вдається поспілкуватися з командами молодих українських видань, бо робота з закордонними журналами та банальна надивленість (ми намагаємося читати всі випуски, які продаємо) дають нам змогу дати неупереджений та докладний фідбек. Наступним кроком хочемо зануритися в тему зінів та поповнити ними свій асортимент. Це дуже класний формат, який дозволяє робити що завгодно як в плані друку, так і з наповненням. Зараз дивимося на закордонні проєкти такого плану та шукаємо круті зіни, зроблені в Україні. Тому будемо раді будь-яким рекомендаціям!

Що стосується журналів — ми продовжуємо поповнювати полиці новими виданнями та привозити свіжі випуски. Незалежних журналів стає все більше, і видаються вони не лише в Британії, Німеччині чи США. Це велике культурне та соціальне явище, і ми впевнені, що Україна готова зробити свій креативний внесок у нього.

Фото надані Readellion
Фото надані Readellion

Фото надані Readellion
Фото надані Readellion

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: