Вакансії

8 найбезглуздіших історій пограбування у мистецтві

exc-5d39d7f4082a7300012f7579
exc-5d39d7f4082a7300012f7579

Картини Далі та Пікассо на аукціонах коштують мільйони доларів. Не дивно, що за картинами завжди полюють злодії. Зазвичай, ми бачимо план крадіжок у стилі фільмів «11 друзів Оушена» або «Ілюзія обману». На жаль чи на щастя, але не всі історії мають подібний сюжет.

Ми зібрали для вас 8 найбезглуздіших історій крадіжок мистецьких творів. 

robbery.jpg

Вкрадені картини з музею радянського мистецтва 

Світлина: Настя Калита

Світлина: Настя Калита

У 2009 році в Кмитівському музеї радянського мистецтва грабіжники вночі залізли через вікно і викрали 17 картин з експозиції. Євгенія Моляр розповіла, що серед робіт були твори Тетяни Яблонської, Миколи Глущенка. Пізніше у лісі знайшли підрамники, а самі злочинці зникли у невідомому напрямку. Лише через декілька років поліцейські заарештовували  наркоманів у Ворзелі і у них на квартирі натрапили на скручені полотна. На жаль, кількість знайдених картин скоротилась до 11. 

Охоронці з нью-йоркської в’язниці

У 1963 році Сальвадор Далі подарував малюнок Нью-Йоркській в’язниці — Ісуса на розпятті з вінком на голові. У 2003 році чотири тюремні охоронці придумали схему викрадення роботи. План полягав у тому, щоб розпочати фальшиву пожежу, зняти картину та повісити на її місце підробку. Але була одна проблема — ніхто з охоронців не вмів малювати. Роботу Далі вдалося вивезти з в’язниці, але авантюру швидко розкрили. 

Знищена картина Далі. Світлина: Getty Images.

Знищена картина Далі. Світлина: Getty Images.

Студенти, натхненні фільмом «11 друзів Оушена» 

У 2004 році чотири студенти з Кентуккі, після перегляду фільму «11 друзів Оушена» вирішили, що з легкістю зможуть повторити цей сюжет. Хлопці хотіли вкрасти ексклюзивні книги: «Походження видів Чарльза Дарвіна», малюнки та ескізи натураліста Джона Джеймса Одюбона з університетської бібліотеки і продати їх на чорному ринку.  

Під час першої спроби студенти переодягнулися в літніх чоловіків та наклеїли несправжні вуса. Коли хлопці побачили на зміні двох бібліотекарів, то пішли додому. Наступного разу вони прийшли до бібліотеки вже без костюмів. План полягав у тому, що один зі студентів мав напасти на бібліотекаря, поки інші непомітно винесли б книги. План провалився з двох причин. Перша: бібліотекар не втратив свідомість, а почав кричати, привертаючи увагу читачів бібліотеки. Друга: книги виявилися важчими, ніж думали студенти, тому хлопці загубили їх дорогою до виходу. 

Кожен зі студентів отримав 7 років ув’язнення. У 2018 році вийшов фільм за мотивами цієї історії.

Обирайте для крадіжки позашляховик

У 2012 році пара потенційних вандалів увірвалися до приватного будинку в Стокгольмі. У них був план украсти 3 картини з приватної колекції, серед яких було полотно художника Карла Ларссона — засновника шведського стилю живопису. План провалився тоді, коли грабіжники просто не змогли помістити полотна у свою машину, тому кинули їх на землю, щоб швидше втекти від поліцейських.  

Повчальний урок від грабіжників

У 2003 році з художньої Галереї мистецтв Вітворта викрали одразу три роботи: Пікассо, Ван Гога та Гогена. Грабіжники оминули сигналізацію, камеру відеоспостереження і непомітно втекли з роботами. О 2 годині ночі до поліції зателефонували й повідомили, що робити знайшли в напівзруйнованому громадському туалеті неподалік від галереї. Коли поліція побачила картини, то помітила, що вони були загорнуті у картонний тубус й залишились майже не пошкодженими. Біля полотен була записка: «Ми не мали наміру красти ці картини, ми хотіли показати, в якій небезпеці вони були». 

Скупий платить двічі

Каїрський музей. Світлина: Wikipedia

Каїрський музей. Світлина: Wikipedia

У Каїрському музеї Мухаммеда Махмуда Халіла знаходиться одна з найкращих колекцій європейського мистецтва 19-го та 20-го століття. У 1978 році за нез’ясованих обставин викрали картину Ван Гога «Ваза з квітами». Через декілька років роботу знайшли в Кувейті, але злочинця так і не було виявлено. Історія на цьому не закінчується, грабіжники повернулись до музею 2010 році. Абсурдність ситуації полягає в тому, що з 43 камер спостереження працювало лише сім, грабіжники навіть змогли підтягнути диван, для зручності крадіжки. У цей день до музею зайшло 10 відвідувачів, але жоден з них не міг надати інформацію про зниклу картину або описати зовнішність грабіжників.

Коли не можеш вибрати

«Квіти мигдалю», Ван Гог. Світлина artrue

«Квіти мигдалю», Ван Гог. Світлина artrue

У квітні 1991 року з Музею ван Гога в Амстердамі грабіжники хотіли вкрасти 20 полотен художника. Один зі злодіїв сховався в музеї під час закриття і коли стемніло пустив свого спільника. Вони роззброїли й зв’язали охоронців, щоб ті не змогли викликати підмогу, і почали грабувати музей. Пізніше виявилось, що один з охоронців був їхнім спільником, тому грабіжники не поспішаючи пройшлись залами музею і вибрали улюблені картини. Загальна вартість крадіжки складала 500 мільйонів доларів.  

Поліцейські швидко знайшли підозрюваних. Їх затримали в потязі, коли вони намагалися втекти з міста.

Картини із запахом вогню

Раду Догару. Світлина: AP

Раду Догару. Світлина: AP

У 2012 році румунський злодій Раду Догару склав план пограбування музею Кюнстгал у Роттердамі. Злодій зміг викрасти роботи Пікассо, Моне та Гогена загальною сумою понад 200 мільйонів євро.

«Я не міг уявити, що музей виставлятиме такі цінні твори з таким низьким рівнем безпеки», — заявив він на судовому засіданні.

Після арешту мати Догару заявила, що спалила сім вкрадених робіт у духовці. Жінка думала, якщо в будинку знайдуть менше робіт, то сину пом’якшать обвинувачення. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: