Вакансії

Знати: Розалінд Краусc

exc-5ec7e2735f3fe97c73f63e39
exc-5ec7e2735f3fe97c73f63e39

У рубриці «Знати» ми розповідаємо про філософів, художників, письменників, які впливають на культуру сьогодні. Цей текст ми присвятили критикині та теоретикині мистецтв Розалінд Краус.

Попереднім в рубриці «Знати» був текст про поетку та музикантку Патті Сміт.

розалинд_1.jpg

ХТО ТАКА РОЗАЛІНД КРАУСС

Розалінд Краусc народилася 30 листопада 1941 року у Вашингтоні, США. Вона отримала ступінь бакалавра з історії мистецтв у колледжі Веллслі, а потім одразу була прийнята на докторантуру в Гарвард. Розалінд Краус навчалася у критика Клімента Грінберга. З нею разом вчився майбутній критик Майкл Фрід, з яким вони були розділяли любов до підходу Грінберга та дискутували щодо пост-абстрактного експресіонізму та мінімалізму. Розалінд Краусс захистила дисертацію у 1969 році, але почала працювати у міжнародному журналі художньої критики Artforum ще у 1966 році.

Кар’єра Розалінд Краусс стрімко розвивалася, аж доки вона очолила власне діло. Після завершення навчання у Гарварді Розалінд Краусс стала професоркою у Массачусетському технологічному інституті (MIT). У 1972 році вона пішла з MIT у Принстонський університет. У 1975 році Розалінд Краус стала професоркою в одному з найбільших коледжів Міського університету Нью-Йорку — Хантерському коледжі. У тому ж році вона пішла з Artforum, де вже була постійним автором. Це був серйозний на той час крок, адже Artforum був і досі є поважним журналом про мистецтво. Але Розалінд Краусс разом із критикинею та письменницею Аннет Міхельсон, з якою вона навчалася ще в Гарварді, вирішили створити власний журнал, який назвали October.

OCTOBER

Журнал October виходив щоквартально та був присвячений новітнім тоді ідеям постструктуралістів. У журналі друкувалися тексти французьких філософів Ролана Барта, Мішеля Фуко. Сам журнал став осередком для політичних дискусій та формування постмодерністської арт-теорії. Розалінд Краусс публікувала в журналі свої есеї на теми довкола ідей пост- та деконструктуралізму, психоаналізу, постмодернізму та фемінізму. Але найбільш значущими стали її твори про модерністське мистецтво. Раніше Розалінд Краусс та її коло наслідувала ідеї Клімента Грінберга, який вважав головним засобом вираження для мистецтва його медіум, роботи ж Краусс знаменували початок ери «пост-медіуму». Саме таке розуміння мистецтва, в якому не засіб, за допомогою якого воно було створено є головним, близький до сучасного його осмислення. Роботи Розалінд Краусс вплинула на теорію арт-критики після 1970-х років, а також надали нового бачення визначним модерністським роботам ХХ століття.

розалинд_3.jpg

СПРАВЖНІСТЬ АВАНГАРДУ ТА ІНШІ МОДЕРНІСТСЬКІ МІФИ

«Подлинность авангарда и другие модернистские мифы» — найвідоміша збірка текстів Розалінд Краусс, що були опубліковані в 1980-х роках. У них авторка пише аналізує художників доби модернізму: Дюшана, Пікассо, Левітта. Але що було цікавим, так це ракурс, з якого Розалінд Краусс досліджувала їхнє мистецтво. Перш за все, вона поставила питання того, хто такий дослідник? Як він має будувати свій аналіз та чи потрібно враховувати той факт, що іноді йде мова про об’єкти мистецтва, які не було створені як об’єкти мистецтва, а стали такими уже в ході історичного осмислення? На метод Розалінд Краусс мали вплив роботи Марло-Понті, Барта та Дерріда. Вона замислювалася над тим, як інтерпретувати мистецтва та яка роль оповідача. Окрім модерністського мистецтва Розалінд Краусс також зробила вклад в критику фотографії. Насамперед вона розглядала її через теорію універсальних символів та знаків та через призму теорії симулярку Жана Бодрійяра.

ЦІКАВІ ФАКТИ

  • Розалінд Краусс написала дисертацію по творчості американського скульптора Девід Сміта. Говорять, що якби не смерть скульптора у 1965 році, Краусс би не дали написати дисертацію по такому новому та експериментальному у стилі автору.
  • Журнал October назвали на честь фільму Сергія Ейзенштейна «Октябрь» про події більшовистської революції.
  • Роботи Розалінд Краусс вплинули на творчість таких авторів, як Річард Сієра, Роберт Моріс, Сол Левітт, Вільям Кентрідж; та на такі мистецькі напрямки, як концептуальне мистецтво, мінімалізм, фотореалізм.
  • Зараз Розалінд Краусс викладає в Колумбійському університеті Ньй-Йорку та є членкинею американської Академії мистецтв та наук.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Rosalind Krauss — summary
  2. Подлинность авангарда и другие модернистские мифы / Художественный журнал
  3. Подлинность авангарда и другие модернистские мифы / Гараж

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: