Вакансії

Що потрібно знати про виставку Сергія Святченка Emotional rescue в Данії

З 18 січня до 15 травня 2022 року в Skovvilla, у Центрі сучасного мистецтва Silkeborg Bad (Данія), триває виставка «Emotional rescue / Емоційне спасіння» Сергія Святченка. До Emotional rescue увійшли нові колажні роботи-інсталяції, дослідження в галузі інвентаризації книг і просторів, а також художні експерименти, якими займається митець.

Фото Tor Birk Trads
Фото Tor Birk Trads

У тексті до виставки Ібен Фром, директор центру сучасного мистецтва, на території якого розташована вілла, зазначає: «Зовсім інакше відчуваєш історію, коли фотографічний архівний матеріал живописного водного лікувального курорту в північній частині Данії під назвою Silkeborg Bad представляє собою подорож особливою “візуальною машиною, що крутиться, стирає знайоме і відновлює забуте”».

Роботи на виставці виділяють цілу низку основоположних змін людського сприйняття, безпосередньо повʼязаного з експериментальною творчістю художника. Це інтелектуально-концептуальний процес нової художньої самоідентифікації, що впливає на всі сфери нашого життя. Святченко прокладає нові дороги своїми індивідуальними «колажними елементами-експериментами», точним ситуативним втручанням, створюючи радикально нове відчуття простору та збагачуючи наше сприйняття.

Cutout инсталляция ДУХ ЖЕЛТОГО, 2022, С-принт, алюминий
Cutout инсталляция ДУХ ЖЕЛТОГО, 2022, С-принт, алюминий
Из Серии EMOTIONAL RESCUE, 2019, collage, С-принт, легкий винил
Из Серии EMOTIONAL RESCUE, 2019, collage, С-принт, легкий винил

Це унікальне курортне місце та район Данії існує понад 100 років. Тут люди за допомогою лікувальної води шукали можливість для свого психічного чи фізичного відновлення. Методи лікування здаються досить старомодними, якщо дивитися на них очима сьогодення, але водночас це створює своєрідне «тимчасове павутиння» часу.

Інсталяції Святченка «переосмислюють і деконструюють історію минулого, по-новому відкривають і звертають нашу увагу на навколишнє середовище та активують нашу уяву для розуміння того, що не можна висловити словами: це “естетичне здивування” у прочитанні та презентації історичного матеріалу. Це своєрідна нова візуальна мова художнього й особистого переосмислення історії та передачі його нам у новій інтерпретації. Данина пошани багатству природи та життя».

Из Серии EMOTIONAL RESCUE, 2019, collage, С-принт, легкий винил
Из Серии EMOTIONAL RESCUE, 2019, collage, С-принт, легкий винил

Skovvilla — музейне приміщення серед низки інших історичних будівель, включно з головним виставковим простором центру сучасного мистецтва SILKEBORG BAD, розташованим на півострові Північної Ютландії. Центр мистецтв стоїть на понад восьми гектарах землі біля водного джерела Арнаккелільде, де також розміщено національний парк скульптур. 5 березня 2022 року там відкриється велика виставка українського мистецтва «Розгортання ландшафту — Ландшафт і поетика у сучасному українському мистецтві». Куратор проєкту Фей Доулінґ (Лондон).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: