Вакансії

Як голлівудські зірки колекціонують мистецтво 

exc-5d43209890af1d0001f5df45
exc-5d43209890af1d0001f5df45

Колекціонування предметів мистецтва — популярна справа серед голлівудських знаменитостей. Олексій Сімончук розповідє, що збирають популярні актори, режисери, співаки та телеведучі.  

Леонардо Ді Капріо 

Відомий актор є великим поціновувачем мистецтва. Але у нього є свої вимоги. Наприклад, Лео бере до колекції картини, які не старші ста років. Одна з новинок його колекції — робота Франка Стелли «Подвійний сірий», 1973 року, за яку він заплатив $1 млн. 

Вісім років тому Лео придбав аукціоні Christie’s роботу Сальвадора Далі «Шевальє на параді» за $1,426 мільйона. А в 2013-му актор вклав кошти в полотна Такаші Муракамі, Жана-Мішеля Баскія і Еда Руше. Деякі арт-дилери кажуть, що Ді Капріо часто придивляється до Пікассо. Немов між ними є своєрідний зв’язок. Так, наприклад, в його колекції є робота Пабло «Малятко». Лео нерідко в своїх інтерв’ю зізнавався, що обожнює Баскія і Уорхола за бунтарський дух.

Франк Стелла. «Подвійний сірий», 1973

Франк Стелла. «Подвійний сірий», 1973

Ще однією слабкістю актора є рідкісні постери до фільмів. Так, у 2005 році він купив оригінальний плакат до культової картині «Метрополіс» за $690,000. 

Метрополіс. 1926

Метрополіс. 1926

Мадонна 

Поп-співачка любить мистецтво XX і XXI століть. Особливу перевагу вона віддає жінкам-художницям. Серед яких — Фріда Кало і Тамара де Лемпіцка.  

Окрім колекціонування, Мадонна ще вдало інвестує в предмети мистецтва. Так, у 1990-х роках вона придбала полотно Фернана Леже «Три жінки за червоним столом» за $3,4 млн. А у 2013 році продала його на Sotheby’s за $7,2 мільйона. Зароблені кошти вона пожертвувала на розвиток освітніх проектів для дівчаток в країнах Азії і Близького Сходу. 

В колекції поп-королеви є полотна Пабло Пікассо, Деміена Херста та інших митців. Її любов до мистецтва виявлялась навіть у тому, що у 1980-х роках вона зустрічалася з художником Жаном-Мішелем Баскія. Після розриву відносин художник забрав всі свої полотна і зафарбував їх чорним.

Бейонсе 

Співачка палка прихильниця англійської художниці Трейсі Емін, американського скульптора Дональда Джадда, афроамериканської художниці Кари Уокер і американського поп-арт-художника Еда Рушей.

Бред Пітт 

Десять років тому актор купив на Art Basel полотно Нео Рауха за $ 1млн. —  це найдорожчий шедевр в його будинку. Також актор любить Бенксі і його колегу, стріт-артера, Bambi, який продав Пітту портрети Кейт Міддлтон і принца Вільяма, королеви Єлизавети ІІ і Еммі Вайнхаус.

Актор дуже любить витрачати гроші на картини сучасних художників. 

Барак і Мішель Обама 

Подружня пара має однакові смаки в мистецвіт — вони більше всього люблять абстракціоністів, таких як Джаспер Джонс і Марк Ротко. Крім прославлених художників, Барак і Мішель Обама люблять маловідомих афро-американських живописців, які творили в 1960-1970-хх роках.

Норман Роквелл. «Проблема, з якою ми живемо», 1963

Норман Роквелл. «Проблема, з якою ми живемо», 1963

Джордж Лукас 

Режисер «Зоряних війн» є шанувальником наративного мистецтва. Воно розповідає історію. На думку Лукаса, картина повинна змінювати тисячу слів. 

Зокрема, він колекціонує ілюстрації, комікси і картини американських художників XX століття. Серед них — Норман Роквелл, Максфілд Перріш та інші. 

Джек Ніколсон 

Актор також збирає полотна митців ХХ століття. Так, в його колекції є оригінали полотен Матісса, Тамари де Лемпіцкої, Пабло Пікассо, Поля Сезанна, Енді Уорхола і інших. 

Ніколсон також є великим шанувальником творчості Джека Веттриано. 

Девід і Вікторія Бекхем 

Англійська пара любить роботи своїх співвітчизників. Зокрема, вона дружить з Деміеном Херстом. У колекції у Бекхемів є мінімум три полотна популярного англійця. 

Також, вони мають роботи британців братів Чепмен і Сем Тейлор Вуд. Арт-критики оцінюють колекцію Девіда і Вікторії в $40 млн.

Елтон Джон 

Легендарний співак має колекцію з понад 2000 тисяч картин. Вона включає в себе полотна Деміена Херста, Енді Уорхола, Пабло Пікассо, Френсіса Бекона, Нан Голдін і інших майстрів.

Елтон розбирається в мистецтві, бачить тренди, в курсі цін і тенденцій на арт-ринку.

Крім того, у Елтона чудова колекція робіт відомих фотохудожників: Від Ман Рея до Діан Арбюс і Лашапеля.

Опра Уінфрі 

Популярна телеведуча захоплюється афроамериканськими художниками. В її колекції є роботи Гаррі Роузленда і Томаса Гартона Бентона. 

Декілька років тому Опра віддала 62 роботи зі своєї колекції для музею африканського мистецтва в Нью-Йорку. Також вона постійно жертвує великі суми цьому музею, будучи самим щедрим його інвестором. 

Деміен Херст. «Я люблю тебе», 2015

Деміен Херст. «Я люблю тебе», 2015

Кайлі Дженнер

Молодша з сестер Кардаш’ян колекціонує сучасне мистецтво. У неї є дві неонові інсталяції британської художниці Трейсі Емін. Неонові написи Емін «Поцілунок був прекрасним» і «Не можу повірити, як сильно ти мене любиш», які знаходяться в колекції Кайлі, оцінюються від 90 до 130 тисяч доларів за кожну.

Також в колекції — серія картин Деміена Херста «Я люблю тебе» із золотистими відбитками метеликів. Окрім цього, у неї є і пара картин художника Ельсуорта Келлі. 

Стів Мартін 

Актор і продюсер захоплено колекціонує твори сучасного мистецтва. В його колекції є картини прославлених живописців минулого століття: Джорджії О’Кіф, Девіда Хокні, Віллема де Кунігамі, Роя Ліхтенштейна, Едварда Хоппера. 

Також у нього в колекції є найдорожчий художник ХХ століття Пабло Пікассо. 

Олексій Сімончук

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: