Вакансії

«Сторіччя. Фелліні у світі»: три історії від головного мистецтвознавця Музею кіно про експонати

До 25 липня в Музеї кіно Довженко-Центру триватиме мандрівна виставка «Сторіччя. Фелліні у світі». На ній представлені оригінальні афіші, рисунки Фелліні, костюми з фільмів та фотографії.

Головна мистецтвознавиця Музею кіно Марина Скирда розповіла нам про три експонати з виставки «Сторіччя. Фелліні у світі»: костюм Демона з фільму «Казанова», костюм субретки з «Місто жінок» та оригінальні рисунки легендарного режисера.

Демон

Один з найбільш інтригуючих експонатів, який буквально зустрічає відвідувачів біля входу — Демон: червоний, страшний, крилатий і дуже язичницький. Це один із оригінальних костюмів для сцени Венеціанського карнавалу у фільмі «Казанова Федеріко Фелліні» (1976). Фелліні був володарем п’яти Оскарів, але у цьому випадку найпрестижнішою нагородою Американської кіноакадемії була відзначена вражаюча робота художника по костюмам Даніла Донаті. 

Цікаво, що Крилатий демон — це камео Фелліні. Камео — кінематографічний прийом, коли в кадрі коротко з’являється відома особа, не пов’язана напряму з сюжетом, наприклад, сам режисер. Образ камео має бути легко впізнаваним, але у цій стрічці Фелліні грає у карнавальному костюмі, відтак маска є його своєрідним портретом.

Надано Довженко-Центром
Надано Довженко-Центром

Костюм субретки

Далі  у вітрині виблискує і спокушає костюм героїні фільму «Місто жінок» (1980), яку зіграла актриса і модель Донателла Даміані. У стрічці Даміані виступила в амплуа веселої й сексуальної субретки, мінімально одягненої у купальник бікіні, шитий золотом і прикрашений стразами, та у золоті черевички. Як влучно зауважив один кінокритик, цей костюм можна назвати навіть не міні, а «мікро-бікіні».

Надано Довженко-Центром
Надано Довженко-Центром

За сюжетом підстаркуватий Снапораз — персонаж Марчелло Мастроянні — потрапляє до Міста жінок, феміністичного середовища, де його використовують, переслідують і навіть судять. У певний момент саме субретка стає на його захист. Врешті низка трагікомічних ситуацій виявиляється лише сном.

Надано Довженко-Центром
Надано Довженко-Центром

 Рисунки Фелліні

Оригінальні рисунки Фелліні — найбільша частина експозиції. Сам Фелліні ніколи не ставився серйозно до своїх рисунків, не зберігав їх і здивувався, коли друзі видали друком цілий альбом його творів. 

На виставці можна побачити портрети-шаржі відомих акторів і режисерів, зокрема, і автопортрет Фелліні, смішні сценки, а також замальовки, через які виставка одержала категорію 18+. В серії «Еротомахія» («Боротьба кохання») йдеться про секс, але в ній є щось майже підліткове — водночас хіть і страх, бажання і сміх.

Надано Довженко-Центром
Надано Довженко-Центром
Надано Довженко-Центром
Надано Довженко-Центром

Колись Фелліні запитали, навіщо йому така купа ручок та олівців? Фелліні відповів: «На початку роботи над кожним фільмом я проводжу більшу частину часу за письмовим столом і зайнятий виключно тим, що розсіяно рисую жіночі дупи і груди. Це мій метод увійти у фільм. Свого роду нитка Аріадни, щоб вибратися з лабіринту». 

Надано Довженко-Центром
Надано Довженко-Центром

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: