Вакансії

Що потрібно знати про Tom of Finland

У рубриці «Знати» ми розповідаємо про філософів, художників, письменників, які впливають на культуру сьогодні. Цей текст ми присвятили художнику Tom of Finland.

Попереднім у рубриці «Знати» був текст про суддю Верховного суду США та феміністкуРут Гінзбург.

exc-5f66bba4c9621301a2fcabbe
exc-5f66bba4c9621301a2fcabbe

ХТО ТАКИЙ TOM OF FINLAND?

Tom of Finland — справжнє ім’я Тоуко Валіо Лааксонен — фінський художник, ілюстратор, який став відомий завдяки гей-порнографічним коміксам. Його комікси стали культовими для квір-спільноти та ілюстрації загалом. Лааксонен не брав участі у відкритих парадах та уникав вечірок для відкритих геїв, попри це, він зробив один із найбільших внесків у розвиток ЛГБТК+-спільноти завдяки популяризації своїх робіт. «На своїх малюнках він переважно висміює владу. Менти б’ють геїв у парку, а потім розводять їх на секс», — говорить Доме Карукоскі, режисер фільму Tom of Finland.

Лааксонен зміг стати відомим ще за життя — його роботи зберігаються у колекціях різних музеїв, зокрема, декілька екземплярів придбав Музей сучасного мистецтва у Нью-Йорку. Після смерті художника ретроспективи відбуваються в усьому світі: у 2011 році одна з них пройшла у Туреччині. Видавництво Taschen видало книгу з ілюстраціями, коміксами та біографією художника. Для користувачів телеграму приємною новиною стане те, що у месенджері доступний стікерпак з ілюстраціями художника.

«Якщо у мене не має ерекції, коли я малюю, тоді малюнок не годиться» - ©Tom of Finland Foundation
«Якщо у мене не має ерекції, коли я малюю, тоді малюнок не годиться»

©Tom of Finland Foundation

ПОЧАТОК

Лааксонен народився в інтелігентній сім’ї вчителів, із п’яти років почав малювати та грати на фортепіано. У 19 років він переїжджає в Хельсінкі, щоб вивчати рекламу, але починається Друга світова війна і він іде на фронт. Конфлікт між Радянським Союзом та Фінляндією тривав із 1939 року — країна переживала скрутні часи, почався дефіцит продуктів. Після закінчення війни Лааксонен починає працювати в рекламній агенції та малює плакати, у вільний час грає на фортепіано на богемних вечірках. У 1956 році він надіслав малюнки у впливовий американський гей-порножурнал Physique Picture, тоді ж він уперше використав псевдонім Том, що нагадував його фінське ім’я. Після публікації весняного випуску журналу, де його малюнки прикрасили обкладинку, його помітив редактор, фотограф та кіновиробник Боб Майзер, який і придумав легендарний псевдонім Tom of Finland.

Велі і Тоуко © worldoftomoffinland
Велі і Тоуко ©worldoftomoffinland

© pinterest.de
©pinterest.de

ПОПУЛЯРНІСТЬ

Попри перші публікації за кордоном, справжня популярність прийшла лише у 1970-х і не на батьківщині, а у Штатах. У Фінляндії досі діяв закон заборони на одностатеві стосунки, а пропаганда гомосексуальності каралась до 1999 року. У 1978 році на першій американській виставці роботи Лааксонена помітив Дірк Денер — він запросив художника до США, де у нього почалась активна творча діяльність. Денер став «діловим партнером Лааксонена, його публіцистом, найкращим другом, довіреною особою, музою, сутенером та сексуальним партнером». Після смерті Лааксонена Денер очолив Tom of Finland Foundation, цікаво, що штаб-квартира розташована не у Фінляндії, а в Лос-Анджелесі.

© artsy
©artsy

© artsy
©artsy

© artsy
©artsy

У порнографічних сюжетах художника була диверсія: авторитетні мачо займаються груповим сексом, поліціянти зваблюють злочинців або, навпаки, міжрасовий секс. Денер для The Guardian розповів, як на ретроспективу виставки Tom of Finland прийшла фотографка і вона сяяла від радості: «Коли я підійшов до неї поговорити, вона в захваті сказала: “Він не стримував нічого, що було у його серці.”». «Або в штанах», — доповнив усміхнений Денер. Попри те, що ілюстрації Лааксонена доповнювалися досвідом служби в армії (він зображував чоловіків, які були віддалено схожі на солдатів Третього Рейху), художник зізнався, що просто любить жакети. Він був антирасистом, тому зображав міжрасові гей-стосунки, коли вони були абсолютним табу. «Я вважаю, що краще поглянути на більш прогресивні аспекти його роботи. Наприклад, якщо темношкірий хлопець трахнув поліціянта, це буквально означає, що він трахає поліцію, і це ми говоримо про 1950-ті роки», — каже Стефан Калмар, директор ICA в Лондоні, який влаштував виставку Tom of Finland два роки тому у своїй попередній галереї Artists Space у Нью-Йорку. За думкою куратора, саме цей нонконформізм розширив його аудиторію. Лааксонена люблять усі — у Фінляндії можна побачити 15-річних дівчаток, які ходять із його принтами на футболках.

© artsy
©artsy

© artsy
©artsy

© artsy
©artsy

ВПЛИВ

Роботи Tom of Finland вплинули на суспільство, ЛГБТК+-спільноту та на творчість інших художників і музикантів. Один із найвідоміших законодавців гомоеротичного мистецтва Роб Мепплторп познайомився з Лааксоненом у Хельсінкі, де вони обмінялися портретами. Майже одразу вони знайшли спільну мову і в них зав’язалась тепла дружба, хоча ненадовго — Мепплторп вкрав у художника і свою роботу, і гроші.

© artsy
©artsy

Серед інших шанувальників ілюстрацій був вокаліст групи Queen Фредді Мерк’юрі. Нескладно помітити, як на концертах соліст обирав шкіряні елементи одягу, футболки, носив поліцейські кашкети. Образи з ілюстрацій Лааксонена копіював і танцюрист із групи Village People Гленн Х’юз. Цікаво, що Х’юз у заповіті попросив поховати його в шкіряному костюмі.

Повернемось до впливу безпосередньо на ЛГБТК+-спільноту. Хоч в 1960-х роках усе було про сексуальну революцію, цього було мало для затвердження спільноти у суспільстві — геїв зображали фемінними та слабкими. Ілюстрації Tom of Finland показали зовсім інший тип геїв: сильних, мужніх та сексуальних. «Геї в ті дні часто не відчували нічого, крім сорому через свою сексуальність. Я хотів, щоб мої малюнки змінили їхні почуття; я б хотів, щоб вони показали, що геї теж можуть бути щасливі. Ох, я не замислювався про це, коли починав малювати. Але я з самого початку знав, що мої чоловіки будуть гордими і щасливими!», — говорив сам художник.

©Tom of Finland Foundation
©Tom of Finland Foundation

©Tom of Finland Foundation
©Tom of Finland Foundation

© 1976 Tom of Finland Foundation
© 1976 Tom of Finland Foundation

ЦІКАВІ ФАКТИ

  • У 2017 відбулась прем’єра документальної стрічки режисера Доме Карукоскі Tom of Finland.
  • Еротичні ілюстрації Лааксонена використали для малюнку офіційних марок Фінляндії, таким чином Itella Posti стала першою поштовою компанією світу, яка використала гомоеротичні зображення для поштових марок.
  • У 2020 в межах святкування 100-ліття з дня народження художника London’s House of Illustration влаштував виставку, де показав 40 оригінальних ілюстрацій.
  • Фінська компанія Finlayson випустила колекцію одягу та аксесуарів Tom of Finland, спрямованих на популяризацію ілюстрацій.
  • Лааксонен прожив із партнером Велі Мекінен довгих 27 років. Вони зустрілись на вулиці: розмова, коктейль, секс — все мало закінчитись тієї ночі, але їх доля склалась по-іншому. У них були вільні стосунки, але всі 27 років вони були разом, а Мекінен помирав на руках Лааксонена.

Література

  1. Стаття World of leather: how Tom of Finland created a legendary gay aesthetic у The Guardian.
  2. Стаття у Another Man magazine.
  3. Цитати imdb

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: