Вакансії

Уривок з проєкту «Екземпляри ХХ» про Володимира Баляса, Олексу Новаківського та Івана Труша

Культурно-видавниче медіа «Читомо» продовжує реалізовувати проєкт «Екземпляри ХХ. Літературно-мистецька періодика ХХ століття. Частина ІІ». Це продовження проєкту, який вивчає знакові літературно-мистецькі журнали, пов’язані з літературою та мистецтвом ХХ століття, що видавалися на території України або в діаспорі.

Проєкт реалізовується за підтримки Українського культурного фонду. Всього в його межах буде опубліковано 14 науково-популярних лонгрідів, створених експертами з різних галузей культури та мистецтва про знакові літературно-мистецькі часописи XX століття. Рідкісні номери видань будуть оцифровані й викладені у вільний доступ.

Your Art публікує статті про Володимира Баляса, Олексу Новаківського та Івана Труша, що вийшли в газеті «Назустріч» у Львові в 1934–1938 роках. Лонґрід-дослідження часопису «Назустріч» читайте за лінком.

Володимир Баляс

Український художник, графік, ілюстратор, скульптор, творча спадщина якого налічує понад 400 робіт. Архітектуру, малярство і графіку три роки вивчав у Львівській політехніці, потім вступив у Варшавську академію мистецтв, де студіював малярство, ужиткову й артистичну графіку.

Графічні роботи Баляса експонували на виставках, друкували в галицьких часописах, обговорювали у мистецьких колах. За плакат на туристичну тематику його відзначили нагородою міста Любліна, а також художник отримав нагороду за плакат з нагоди 70-річчя «Просвіти».

Баляс брав участь у мистецьких виставках у Львові, Києві, Варшаві, Софії, Римі та інших містах. Працював у львівському «Українському видавництві», оформлюючи шкільні підручники, дитячі видання та журнали.

Наприкінці ІІ Світової війни переїхав до Німеччини, згодом — до Канади. Останні роки життя провів у США.

Олекса Новаківський

Український живописець і педагог, мистецьку освіту здобув в Одесі та Кракові. Тривалий час працював у селі Могила біля Кракова, потім за сприяння Шептицького переїхав до Львова. 

Крім творчої роботи, займався педагогічною діяльністю, мав кількадесят учнів. Заснував у Львові мистецьку школу, яка стала осередком малярської культури на Західній Україні. Очолював факультет мистецтва Львівського (таємного) Українського Університету. 

Перед українською публікою Новаківський вперше виступив на виставці «Товариства для розвою руської штуки», але більшу популярність здобув після першої збірної виставки у Кракові. Галицьку публіку остаточно завоював після переїзду до Львова, де й прожив решту життя.

Іван Труш

Український живописець-імпресіоніст, майстер пейзажу, портретист, мистецький критик, його називали поетом кольору та сонця.

Навчався у Краківській Школі образотворчих мистецтв, також у Відні та Мюнхені. Ініціював й організував перші мистецькі професійні товариства в Галичині: «Товариство для розвою руської штуки» і «Товариство прихильників української науки, літератури і штуки». Видавав перший український мистецький журнал «Артистичний вісник». Багато подорожував: відвідав Крим, Єгипет, Святу Землю, країни Європи. 

Створив галерею психологічних, академічних за типом портретів Івана Франка, Лесі Українки, Василя Стефаника, Михайла Драгоманова, Миколи Лисенка та інших. Загалом же мистецька спадщина художника налічує понад 6 тисяч робіт.

Індивідуальні виставки та збірні за його участі відбувалися у Львові, Києві, Полтаві, Кракові, Познані, Варшаві, Лондоні, Відні, Софії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: