Вакансії

Утопія, козаки та самоушкодження: українське квір-кіно

exc-5f7e9091c4cb23337e6934db
exc-5f7e9091c4cb23337e6934db

До 25 жовтня на сервісі Takflix доступні відеороботи, створені резидентами та резидентками проєкту Coming Out of Isolation 2.0, що проходив за підтримки фондів «Ізоляція», «KyivPride» та «Human Rights Fund». Авторами і авторками стали художник Євген Коршунов, режисер Віталій Гавура, квір-художник Antigon Staff, художник Яна Бачинська та художниця Лєна Сіятовьска. Костянтин Гуменний зробив огляд їхніх фільмів.  

Coming Out of Isolation проходить уже вдруге. Цього року відібрані через опен-кол митці та мисткині, режисери та режисерки брали участь у резиденції від фонду «Ізоляціія», кураторкою якої була художниця Аліна Клейтман. У межах проєкту відбулися вокршопи та лекції, автори та авторки пітчингували свої ідеї та отримали невеликий бюджет на фінальні фільми. Так, було створено 5 робіт: «Головна фортеця Січі» Євгена Коршунова, «Прозора шкіра» Antigon Staff, «Товариство секта» Яни Бачинської, «Ваша Мішель» Лєни Сіятовської та «Чачьо» Віталія Гавури (на час написання огляду він недоступний — прим. ред).

У концепції підсумкового проєкту резиденції фільми покликані сприяти подоланню дискримінації, ксенофобії та упередженого ставлення до ЛГБТК+ спільноти в Україні. Організатори також наголошують на тому, що про квір зазвичай говорять як про загальну спільноту, хоча насправді досвід кожного і кожної є унікальним. І дійсно, фільми вийшли дуже різними, однак, кожен тримав у фокусі саме особистості, їхні переживання та історії.  

«Прозора шкіра», Antigon Staff

Antigon Staff — українська квір-художник, фільммейкер, актриса та треш-модель. Займається переважно експериментальними фільмами, відеоартом та перформансом. Відомою є, наприклад, робота «Київські порно-жахи», яку вона називає «експериментально-дослідницьким опануванням страхів, сексу та смерті». 

Кадр з фільму «Прозора шкіра», Antigon Staff

Кадр з фільму «Прозора шкіра», Antigon Staff

16-хвилинний фільм «Прозора шкіра» теж вийшов досить відвертим, хоча акцентується тут не на сексі або смерті, а на внутрішніх переживаннях героя у пошуках своєї ідентичності. Головний герой, як художник, малює бритвою по своєму обличчю та тілу. Звісно, селф-харм не виникає просто так. Це майже завжди намагання замінити психологічний біль та глибоке відчуття провини болем фізичним, які пов’язані з ідеєю самопокарання та пошуком жертовної ролі. Герой, очевидно, страждає, переживаючи кризу ідентичності, оскільки згодом виходить до зовнішнього світу в жіночій ролі. Опинившись в досить безпечному для себе просторі квір-вечірки, він повністю віддається спокусам на танцполі. Проте, коли веселощі та музика закінчуються, випадково зустрічає групу молодиків, які цинічно й грубо глузують над ним, як зазвичай глузують над дівчатами.

Фільм Antigon Staff спочатку дуже важко дивитися, адже він починається зі сцен насильства над собою. Це реально задокументоване дійство і ми щиро співчуваємо герою; пізніше ми поринаємо в бурхливий світ розваг та фантазій, але дуже швидко виринаємо з нього туди, де жорстокість є звичною, а повсякденне насилля бере гору над внутрішніми пошуками.

«Головна Фортеця Січі», Євген Коршунов 

Євген Коршунов — мультимедійний художник, працює з графікою, фото, живописом, ленд-артом. Його 11-хвилинний фільм «Головна Фортеця Січі» вийшов провокативним, що, з певної точки зору, виправдано. Річ у тім, що у 2013-му році в Запоріжжі мав пройти «Гей форум Січ», абревіатура якого — ГФС — очевидно, послугувала й абревіатурою до назви «Головна Фортеця Січі». Так от, той форум зірвали сучасні козаки.

Це зачепило Євгена з двох позицій. Він хотів донести, що, по-перше, культурним надбанням держави можуть користуватися усі охочі, попри їхню орієнтацію. По-друге, що серед історичних запорізьких козаків теж були гомосексуали, і нам зовсім не варто цього соромитися. Тож у 2020-му він зробив фільм, з одного боку, як реакцію на цю подію, але з іншого — це цілком самостійна короткометражка.

Фільм розпочинається з провокативної сцени біля пам’ятника Богдану Хмельницькому. Героя називають «підором» і він йде у своєрідну фортецю, де сидять його побратими (без уваги до статі або гендеру).

Кадр з фільму «Головна Фортеця Січі», Євген Коршунов 

Кадр з фільму «Головна Фортеця Січі», Євген Коршунов 

У фортеці перебуває головний герой, якого грає квір-модельєр Михайло Коптєв. Він розповідає іншим, що, за істориком Дмитром Яворницьким, козаки, за відсутності жінок, часто «браталися» один з одним. Він пропонує усім вдягнутися у парадні костюми козаків та піти у світ. І тут розпочинається сцена їхнього позування, неймовірну музику до якої написав Богдан Мороз. Загалом, вийшов такий собі бурлескний музичний фільм.

«Товариство секта», Яна Бачинська

Яна — молодий художник зі Львова, магістр мистецтв, що представив найдовший фільм на резиденції — 35-хвилинний «Товариство секта».

У центрі його фільму — утопія. Квір-утопія про посттотальне та постгендерне суспільство, яке ми можемо уявити з монологів, які розповідають нам учасники однієї з комун у Львові. В описі також зазначено, що ці монологи — спільні аудіальні галюцинації.

Фільм розбитий на різні тематичні блоки щодо можливого утопічного майбутнього: політика, релігія, історія, мова, материнство, землеробство, біохімія та інші. Наприклад, у цьому майбутньому діти народжуються в інкубаторах, політиками є всі й водночас ніхто ніким не править, а мова у кожного своя, однак, усі одне одного розуміють. 

Кадр з фільму «Товариство секта», Яна Бачинська

Кадр з фільму «Товариство секта», Яна Бачинська

Це, певно, один із найоптимістичніших фільм з підбірки. Знятий ніби навмисно трохи «аматорськи», він розкриває мрії й думки людей про краще майбутнє.

«Ваша Мішель», Лєна Сіятовська

Художниця Лєна Сіятовська працює з новими медіа, інсталяцією, перформансом та графікою. Її 14-хвилинний документальний фільм «Ваша Мішель» оповідає про трансгендерну дівчину Мішель. Спочатку нам показують кадри з Маршу жінок, у якому вона брала активну участь, але далі ми бачимо її у своєму рідному селі на Львівщині, куди Мішель приїхала на канікули. 

В оточенні рідних, що прийняли її зміни, ми можемо відчути думки, бажання та мрії Мішель. Документальний фільм вийшов якісним, чимось таким, що можна з радістю подивитися на DocuDays. І, як і у майже всіх інших фільмах з резиденції, головною є історія конкретної персони.

Кадр з фільму «Ваша Мішель», Лєна Сіятовська

Кадр з фільму «Ваша Мішель», Лєна Сіятовська

Режисерка розповідає про необхідність знімати Мішель саме у місці, де вона виросла: «Документальна історія — довгий процес і ми будемо продовжувати зйомки, тепер уже в Києві. Історія Мішель почалася тут не так давно. Ми познайомилися в лютому, тоді вона щойно переїхала з Кут. Мені було важливо повернутися в місце, де все почалося, познайомитися з її рідними — людьми, які першими прийняли її ідентичність. Місце, де вона виросла — дивовижне, з одного боку, там практично нічого немає, якщо говорити про якісь надбання цивілізації, з іншого, — там багато чуйних і доброзичливих людей, яких не завжди зустрінеш у місті». 

«Чачьо», Віталій Гавура

Про фільм режисера кіно та театру Віталія Гавури є дві новини. Погана — його фільм, на час написання цього огляду, недоступний для перегляду. Хороша — він недоступний у зв’язку з прем’єрою на Одеському міжнародному кінофестивалі. І це дуже круто, тим паче, що за трейлером фільм залишає враження якісно знятого і дуже драматичного твору. У центрі сюжету — ромський хлопець, який уже на весіллі зізнається своїй нареченій, що він — гей. Очевидно, що гомосексуальність у ромській спільноті — це ганьба. Тому дуже цікаво буде подивитися на те, як головний герой намагатиметься впоратися з внутрішніми та зовнішніми утисками.

Кадр з фільму «Чачьо», Віталій Гавура

Кадр з фільму «Чачьо», Віталій Гавура

Загалом, фільми виконують своє призначення — показують квір-спільноту через особисті історії героїв та героїнь. Деякі фільми більш провокативні, деякі важчі  для перегляду — але усі вони говорять нам про справжніх людей — їхні переживання, мрії, страхи. Саме це дуже часто відрізняє цікаве кіно від нецікавого, і саме це справляє найбільше враження під час перегляду фільмів з Coming Out of Isolation 2.0.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: