Вакансії

Про онлайн-кінотеатр DOCUSPACE: «Наша концепція звучить зараз так: дізнайтеся, дивіться, дискутуйте, долучайтеся»

DOCUSPACE — онлайн-кінотеатр Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Він гуртує креативну спільноту і всіх поціновувачів документального кіно. Тут ви знайдете добірки документальних стрічок, зможете обговорювати їх та втілювати якісні зміни в життя своєї спільноти.

До 23 квітня включно на сайті можна подивитися частину фестивальної програми, до якої увійшли переможці конкурсних програм 18 Docudays UA, стрічка китайського художника Ай Вейвея «Живі», двократний номінант на премію «Оскар» — фільм Александра Нанау «Колектив», а також багато інших. На DOCUSPACE доступні дискусії, що відбулися в межах цьогорічного фестивалю, серед яких розмова Тетяни Кочубінської та Олександри Набієвої з артгрупою SVITER про мультимедійний онлайн-проєкт «Добре проторені зв’язки» та дискусія Романа Бондарчука з Женею Моляр про анімацію художника-самоука Анатолія Сурми (співавтора айдентики 18 Docudays UA). Загалом відбулося 22 дискусії, більше про теми стрімів можна дізнатися безпосередньо на сайті.

Редакторка Your Art Уляна Калуш поговорила з програмною директоркою кінофестивалю Docudays UA Вікторією Лещенко про плани на розвиток онлайн-кінотеатру.

 

Вікторі Лещенко, фото: Поліна Полікарпова
Вікторія Лещенко, фото: Поліна Полікарпова

Про плани на майбутнє

У травні ми зробимо повторний реліз двох американських фільмів, одним із яких стане «Громадянин Біо» режисерки Тріш Долман, а програмний відділ буде координувати онлайн-зустріч, пов’язану з картиною. Другою стане стрічка «76 днів» режисера Хао Ву. Подію до цього фільму організує правозахисний відділ фестивалю. Ми хочемо показати, що DOCUSPACE — це самостійний онлайн-кінотеатр. Ми вже пройшли етап стартапу і зроблено вже достатньо, щоби почати переходити на новий рівень.

Про те, як створили DOCUSPACE

Всю платформу ми створили самостійно, ми виграли релевантний грант від House of Europe, який пізніше дав можливість залучити до проєкту британську організацію Film & Campaign Ltd. Вона зробила аудит та консультувала нас у процесі ребрендингу й оновлення ресурсу. Також у розробці ми залучили консультантів з інклюзивності — український IT inclusive.

Ми запустили DOCUSPACE під час першого локдауну і з серпня по грудень 2020 року показували стрічки та влаштовували не менш важливі онлайн-дискусії з експертами на релевантні до фільмів теми. Наприклад, до фільму «Підборіддя» режисерки Лайзи Менделуп ми зробили дві події: розмову з авторкою стрічки та дискусію «Мега­популяр­ність у соц­мережах: як на­справді жи­вуть блогер(к)и?», на яку запросили представницю Уповноваженої Верховної Ради України з дотримання прав дитини та сім’ї Оксану Філіпішину та блогера Олександра Грачова. 

Про цьогорічний досвід проведення фестивалю

Ми вдосконалили ресурс, врахували всі недопрацювання минулого року. За попередніми підрахунками ми продали 15 000 квитків, проте на платформі досі триває показ частини фестивальних стрічок, тому фінальну цифру ми дізнаємося після 23 квітня. Цього року DOCUSPACE був платним, ми зробили різні цінові пропозиції. У нас можна було купити разовий квиток на перегляд або вигідно придбати абонемент. Також ми не забули й про нашу соціальну місію — залишили знижки на абонементи для студентів та школярів. А для лікарів зробили спеціальну акцію — вони могли отримати абонемент безоплатно. 

Про особливість онлайн-кінотеатру DOCUSPACE

Допоміг сформулювати нашу цінність аудитор Бен з британської компанії, про яку я казала раніше. Онлайн-кінотеатр дає поштовх та місце для створення проактивного ком’юніті довкола фестивалю. DOCUSPACE може стати точкою входу для будь-якої людини у це ком’юніті. Наша концепція звучить зараз так: дізнайтеся, дивіться, дискутуйте, долучайтеся.

Людина може подивитися фільм, взяти участь в обговореннях завдяки інтегрованим інтерактивним чатам, а потім стати частиною цього ком’юніті.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: