Вакансії

Олекса Манн про роботу «Фрагменти» на резиденції «Ісход. Бірючий 019»

exc-5d88948547101b6c86be5772
exc-5d88948547101b6c86be5772

Олекса Манн — учасник другої резиденції проєкту «Ісход. Бірючий 019. Чорногорія», який відбувся на острові Бірючий за підтримки Українського культурного фонду. Художник розповідає про свої роботи, створені під час резиденції. 

Усі проблеми і виклики перед якими зараз стоїть людство, глобальні політичні і економічні пертурбації, війни за ресурси і території і абсолютно нові гібридні війни за свідомість, екологічні катастрофи, зародження нового і відновлення старого тоталітаризму, ми звикли сприймати не як цілісну картину, а окремими елементами, фрагментами. Це проблема в проблемі. 

Дехто реагує на один з цих фрагментів, який його зачіпає на персональному рівні, дехто на декілька. Бо так влаштована людина і так працюють її захисні механізми. Не бачачи цілого людина зберігає свій власний внутрішній спокій. 

Я в своїх роботах останнього часу часто працюю з цією проблемою і використовую принцип «фрагменту». Це такий своєрідний вихід з зони комфорту. 

З одного, здавалось би, на перший погляд, не важливого елементу, наприклад, фрагменту пейзажу, чи шматка стіни, чи каналізаційного люка, чи частини паркану, я веду композицію до цільності та розповідаю персональну історію усвідомлення цього світу. Це прості речі, через які можна вирішити велику кількість важливих художніх задач. 

Художник має можливість подивитись на цільність і масштабність проблеми заходячи через окремі елементи, ведучи роботу через мікрокосмос і розвиваючи його до макрокосмосу. Обмеження засобів, площина і звуження палітри до декількох кольорів, чорного і білого, ставлячи мінімальний кольоровий акцент, дають безліч варіацій для пластичних знахідок. З одного боку свідоме обмеження засобів, як основний художній принцип, з іншого, завдяки цьому, конструювання насиченої і збагаченої, цільної реальності. 

Вихід завжди є, його можна знайти, якщо ти збираєш ці фрагменти до купи і будеш мати уяву про цільне явище.

Олекса Манн, «ФРАГМЕНТ 1», полотно, акрил, 180 × 120 см., 2019

Олекса Манн, «ФРАГМЕНТ 1», полотно, акрил, 180 × 120 см., 2019

Олекса Манн, «ФРАГМЕНТ 2», полотно, акрил, 180 × 120 см., 2019

Олекса Манн, «ФРАГМЕНТ 2», полотно, акрил, 180 × 120 см., 2019

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: