Вакансії

Žižek to Жижек: інтерв’ю філософа про коронавірус

exc-5e7a4d6061495f27e26114d0
exc-5e7a4d6061495f27e26114d0

14 березня словенський психоаналітик лаканівської школи, філософ та культуролог Славой Жижек дав інтерв’ю виданню Spectator на одну з найважливіших тем сьогодні — коронавірус. Філософ навіть встиг презентувати нову книгу під назвою «Ковід-19 сколихнув світ».

Your Art підготував 10 найцікавіших тверджень Жижека з інтерв’ю стосовно пандемії.

жижек.jpg

Знаєте визначення терміну «ідеальний шторм»? Наприклад, коли торнадо та буря виникають у різних місцях, але стають одним цілим, вони тим самим множать свій ефект. Думаю, Європа зараз на порозі саме такого ідеального шторму, а одна з таких катастроф — коронавірус.

Додайте до цього ще можливу нову хвилю біженців, і ви точно отримаєте ідеальну бурю. Я вважаю, що Європа настільки ослаблена, що не зможе реагувати об’єднано, і саме це я і маю на увазі, коли кажу, що коронавірус — новий шанс на комунізм.

Звичайно, мова не про комунізм старого стилю. Під комунізмом я маю на увазі саме те, що говорить Всесвітня організація охорони здоров’я: ми повинні мобілізуватися, взаємодіяти тощо… Боже мій, це небезпечна ситуація. Вони кажуть, що якійсь країні не вистачає масок, респіраторів… Ми повинні ставитися до цього, як до війни. Європейська об’єднаність… Можливо, навіть, мобілізація, як у воєнний час. Це в наших силах, і це підвищить продуктивність у шляху до розв’язання проблеми.

Ми можемо зберегти добрі сторони капіталізму, але тільки, якщо держави працюватимуть узгоджено та прикладатимуться соціальні зусилля для мобілізації. Це стосується не лише коронавірусу, але й екологічної кризи та біженців.

Хотілося б, щоб стримана реалістична ліва сила пропонувала позитивні рішення: що робити світові. Звичайно, ми не можемо відмовитися від капіталізму, але як боротися? Ліві популісти мають подумати, як використовувати капіталістичні механізми. Підйом Трампа та популістської риторики сигналізують про закінчення вже старого ліберального центристського консенсусу.

Стратегія лівих не повинна бути: «Ми радикальні, ми провокуємо, ми публічно використовуємо нецензурні слова». Якщо під постмодернізмом ми маємо на увазі непристойність, іронію, непослідовність, фальшиві новини та інше, то Трамп — постмодерністський президент, і я вважаю, що ліві повинні, не соромлячись, почати кричати: «Ні, ми звертаємося не просто до якоїсь окремої групи, ми звертаємося до нормальних, скромних, звичайних людей».

Ліві також повинні припинити свою одержимість ЛГБТ-спільнотою. Ця одержимість різними способами життя, меншинами, зрештою, є лише маневром, щоб уникнути тієї великої економічної проблеми, що стоїть перед нами.

Класова боротьба повертається. Два дивовижні хіти минулого року — «Джокер» і «Паразити» — фільми про класову боротьбу.

Я не вірю в ідею того, що можна протистояти світовому капіталізму шляхом повернення до традиційного укладу життя. Деякі мої друзі з Латиноамериканської Америки стверджують, що ми повинні повернутися до стародавніх племінних традицій і так жити. Ні. Тут я залишаюся марксистом. Нам доведеться пройти радикальну капіталістичну модернізацію. Немає шляху назад.

Іллюстрації: Юлія Бенюх

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: