Вакансії

Знати: Патті Сміт

exc-5eb55ba5a3bcb82d1a953b4a
exc-5eb55ba5a3bcb82d1a953b4a

У рубриці «Знати» ми розповідаємо про філософів, художників, письменників, музикантів, на яких спираємося у своїх думках та текстах. Цей випуск ми присвятили поетесі, співачці та піонерці панк-музики Патті Сміт.

Попереднім в рубриці «Знати» був текст про письменницю та критикиню Сьюзен Зонтаґ.

Patti (2).jpg

ХТО ТАКА ПАТТІ СМІТ?

Патті Сміт — поетеса, співачка та піонерка панк-музики. Одна з найвпливовіших учасниць нью-йоркської сцени: її дебютний альбом Horses став гімном панк-культури. Патті Сміт також є авторкою десятка збірок поезій та мемуарів. У 2005 році отримала звання Commander of the Ordre des Arts et des Lettres, у 2007 році її включили до Зали слави Рок-н-ролу, а в 2010 її книга Just Kids виграла  National Book Award for Nonfiction.

NEW YORK CITY

Патті Сміт народилася у багатодітній сім’ї. Після школи деякий час вчилася в Rowan University та працювала на заводі, що дозволило їй заробити достатню суму та переїхати у Нью-Йорк. У своїх спогадах вона говорила, що завжди знала — її чекає велике майбутнє. NYC в ті роки не був модним: дешева оренда, багато свободи — ось, чому це місце стало магнітом для творчої молоді 1970-х. Тоді вона познайомилась з фотографом Робертом Меплторпом і почала активну творчу діяльність.

Патті з Робертом Меплторпом в готелі «Челсі» © randomstein
Патті з Робертом Меплторпом в готелі «Челсі» © randomstein

PATTI SMITH GROUP

На початку десятиліття Роберт Меплторп і Паті Сміт жили в готелі «Челсі», в різні роки там також перебували Фріда Кало, Дієго Рівера, Джек Керуак, Еді Седжвік, Боб Ділан; а Енді Ворхол зняв тут експериментальну стрічку The Chelsea Girls. Патті Сміт почала виступати з групою, в якій грали Ленні Кей, Річард Сол, Іван Краль та Джем Ді Догерті. Patti Smith Group виступали на сцені андерграундного клубу CBGB, де також влаштовували перформанс Ramones, Television, Blondie і Talking Heads. У 1975 році вийшов дебютний альбом Horses, який схвально сприйняли слухачі й критики. Альбом називають одним із перших альбомів панк-року. Пізніше в одному з інтерв’ю вона сказала: «Ніхто мене не очікував, але всі на мене чекали».

 

паті1.jpgпаті1.jpg

 

паті2.jpgпаті2.jpg

 

паті3.jpgпаті3.jpg

 

паті4.jpgпаті4.jpg

#block-yui_3_17_2_1_1588830581905_401827 .sqs-gallery-block-grid .sqs-gallery-design-grid { margin-right: -20px; } #block-yui_3_17_2_1_1588830581905_401827 .sqs-gallery-block-grid .sqs-gallery-design-grid-slide .margin-wrapper { margin-right: 20px; margin-bottom: 20px; }

Виступи групи були схожі на перформанси: Патті Сміт читала вірші під акомпанемент гітари, клавіш і барабанів та несамовито танцювала, більшу частину віршів першого альбому вона присвятила Артюру Рембо, Джиму Моррісону, Джимі Хендриксу та бітникам. Загалом група існувала до 1979 року і видала чотири альбоми: Horses, Radio Ethiopia, Easter та Wave. У 1980-х років Патті Сміт осіла в Детройті, в цей час вона видала альбом Dream of Life та не переставала писати. Сімейна ідилія та тихе життя не тривало довго. У 1989 році помер її друг Роберт Меплторп, через рік — клавішник групи Річард Артур, у 1994 році помер її чоловік Фред та рідний брат Тодд. Після стількох втрат вона хотіла повернутись на сцену. У 1996 році випустила альбом Gone Again, що присвятила своїм близьким, яких втратила.

«ВСЕ, ЩО Я ХОТІЛА — ЦЕ ПИСАТИ КНИГИ Й БУТИ ХУДОЖНИКОМ»

З дитинства Патті Сміт любила читати вірші, вона часто хворіла, тому багато часу проводила за читанням. Коли їй було 8 років мама подарувала збірку поезій Вільяма Блейка, а в підлітковому віці, коли вперше прочитала збірник Артюра Рембо, остаточно переконалась, що стане поетесою.

«Все, що я хотіла — це писати книги і бути художником. Я взяла на себе місію сформулювати культурний голос через рок-н-рол, який включав і секс, і мистецтво, і поезію, і революцію».

На початку кар’єри її назвали punk poet queen, оскільки текст в її піснях завжди відігравав більш важливу роль. У 1977 році під час виступу Патті Сміт впала зі сцени і зламала хребет у чотирьох місцях. Через перелом вона взяла паузу на рік; у цей час Патті Сміт зблизилася з музикантом Фредом «Соніком» Смітом і написала збірку віршів Babel. Попри комерційну популярність двох останніх альбомів, Патті Сміт не хотіла покидати андерграунд, після виходу Wave пішла і група розпалась. Під час життя у Детройті вона опублікувала збірники Woolgathering та Early Work.

© amazon
©amazon

За свій творчий шлях Патті Сміт написала десятки книг, але одна із найзнаковіших — мемуари Just Kids. У книзі вона описує початок свого творчого шляху, стосунки з Робертом та Нью-Йорк 1970-х років. Just Kids отримала нагороди National Book Award for Nonfiction, New York Times Bestseller, National Book Critics Circle Award, книгу схвально прийняли критики The Guardian та BBC.

ЦІКАВІ ФАКТИ

  • Під час переїзду в Нью-Йорк Патті Сміт взяла з собою збірник поезій Артюра Рембо.
  • Вона займає 47 місце в списку журналу Rolling Stone 100 Greatest Artists.
  • У 2008-му році на Sundance Film Festival відбулася прем’єра документального фільму Patti Smith: Dream of Life, який знімали 11 років.
  • Патті Сміт любить вести інстаграм, в ньому вона ділиться фото і новими віршами.
  • До дня народження екоактивістки Грети Тунберґ, Патті Сміт написала їй вірш.

ЛІТЕРАТУРА

Фото альбомів: Роберт Меплторп © amazon

Текст: Уляна Калуш

Ілюстрації: Тарас Бріль

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: