Вакансії

Куди піти з 13 до 19 вересня

Робота Ніни Мурашкіної
Робота Ніни Мурашкіної

ВИСТАВКИ

Павільйон «Джерело»

Коли: з 18 вересня по 24 вересня

Де: «Джерело» вул. Богдана Хмельницького 16

Перша виставка, “Кров з очей”, відкриється 18 вересня та триватиме до 24 вересня. У ній свої нові роботи представлять група MNPL та художниця Орелі Байяд. Байяд, яку Vice назвав однією з 10 найцікавіших молодих художників Бельгії, працює з відеоартом та часто використовує дивні й злегка тривожні образи у своїх роботах. MNPL – архітектурно-мистецька група, заснована в Одесі у 2009-му. Її учасники об’єднують різноманітні художні практики зі строгими архітектурними методами.У рамках виставки художники розглянуть проблеми візуальної екології міського простору та пошуку тієї межі, де адаптація під агресивне середовище переходить у самодеструкцію

Проєкт Ніни Мурашкіної «Алегорія цнотливості»

Коли: з 18 вересня по 6 жовтня

Де: галерея «Триптих Арт», Київ

У новій серії робіт Ніни Мурашкіної «Алегорія Цнотливості» відображена неоднозначність того, що відбувається: цнотливість — бiльше ніж наполовину вiджилий атрибут, а все ще актуальний стан у житті.

 «ECHO» в рамках фінального проєкту Artist та Art Management Київської Академії Медіа Мистецтв набору #KAMA15

Коли: з 17 вересня по 29 вересня 

Де: «Український дім», Київ

Експозиція відбувається в рамках фінального проєкту вечірніх програм Artist та Art Management Київської Академії Медіа Мистецтв набору #KAMA15. Виставка репрезентує одразу два виміри – внутрішній, суб’єктивний погляд художників на самих себе та зовнішній, що оприявнюється через художню методологію та артикульований вибір мови й матеріалу. Уважність до власного жесту, неспішна, вдумлива робота, вибудова контексту навколо своєї роботи – ці принципи практикувались протягом навчального курсу і втілились у фінальному виставковому проєкті. Художники працювали з медіумами живопису, фотографії, скульптури, відео і перформансу. Зазирання в себе відлунням переходить в погляд на іншого, і тілом виставки стають не лише роботи, але простір між ними.  Особливість виставки ECHO полягає в діалозі трьох суб’єктів мистецького процесу: кураторів, художників і менеджерів.

«Хвостосховище. Інженер»

Коли: з 17 вересня по 15 жовтня 

Де: Voloshyn Gallery, Київ

Даніїл Ревковський і Андрій Рачинський представляють продовження серії «Хвостосховище», перша частина якої, у формі Музею людської цивілізації, була експонована в PinchukArtCentre на початку цього року. У Voloshyn gallery буде представлена гілка історії «Хвостосховища», що історично належить до 1937-1944 рр. і територіально стосується сучасних меж міста Кривий Ріг.

«Асемічний переклад»

Коли: з 17 вересня по 15 жовтня

Де: «Асортиментна кімната», Івано-Франківськ

Роботи створені двома митцями — Вольтом Агапєєвим та Оленою Турянською завдяки листуванню. Працюючи над проєктом, художники задіяли принцип «вишуканого трупа»* й асемічного письма. Водночас кожен графічний лист апелює до теми коду та його вільного дешифрування.

*«Вишуканий труп» — гра та метод, започаткований сюрреалістами, в якій кожен з учасників по черзі додає свою частину до спільної композиції / роботи.

Woman to woman. Ґерті Дойч та Інґе Морат

Коли: з 16 вересня по 17 жовтня

Де: Dymchuk Gallery, Київ

На виставці під кураторством Курта Кайндля будуть експонуватися роботи знакових австрійських фотографок ХХ століття. Обом жінкам вдалося заявити про себе у професії, де доти переважали чоловіки. Вони працювали на найважливіші іміджеві ЗМІ свого часу: Ґерті Дойч — на англійський журнал Picture Post, а Інґе Морат — на французьку агенцію Magnum. З великої кількості робіт обох фотографок, які перебувають в архіві австрійської галереї FOTOHOF, куратори відібрали для виставки лише портрети жінок. Їх поєднали попарно — по одній світлині від кожної — і тепер фотографки ніби вступають в уявний діалог про образ жінки.

«Людина-рана» — проєкт Микити Кадана

Коли:  з 15 вересня по 15 жовтня

Де: Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького

На виставці Микити Кадана будуть показані чотири історії, кожна з яких — у діалозі з локаціями та артефактами Львівської картинної галереї. Ці експозиції-історії поєднує тема перетворення травми на зброю та майбутньої універсальної «останньої перемоги», яка належатиме не історичним тріумфаторам, але упослідженим й жертвам. Водночас ці експозиції розглядають показану в музеї історію мистецтва як «історію ран».

Виставка Олега Тістола «Європа»

Коли: з 14 вересня по 15 грудня

Де: центральний офіс Укрексімбанку в Києві

В експозиції будуть вперше представлені публіці нові твори Олега Тістола із серії «Тіні», а також інші знакові, переважно нові, роботи митця останніх років. Пейзажі й натюрморти, портрети, монументальні багатофігурні полотна. Крім того, знамениті пальми і бетонні «Голови» — єдиний скульптурний проєкт Нацпрому, який представляє чотири сторони світу; твори із знакового «Проєкту грошей». 

«Технології та чуттєве». Основна виставка фестивалю «ТЕТРАМАТИКА»

Коли: з 14 по 30 вересня

Де: LEM Station, Львів (вул. Дмитра Вітовського, 57)

Мистецькі твори та практики, що їх з 2013 року послідовно презентує в Україні фестиваль «ТЕТРАМАТИКА», працюють принципово у полі експерименту: випробовують межі можливостей мистецтва у співдії з високими технологіями.

Фестиваль зосереджений на мистецтві мультимедійному та інтерактивному. У його фокусі — новітні технології та мультидисциплінарні практики, розкриття потенціалу застосування ІТ в мистецтві, твори, де в одній презентаційній площині переплітаються звук / музика, відео / анімація, зображення, текст.

Виставковий проєкт «Тату, шолом тисне. Сучасне мистецтво з колекції NAMU»

Коли: з 10 вересня по 28 листопада

Де: NAMU, Київ

Виставка «Тату, шолом тисне» розгортатиметься у 5 залах, де буде представлено понад півсотні творів. В архівно-документальному залі вперше подано огляд, впорядкування й аналіз історії музею у контексті розвитку сучасного мистецтва та його представлення на виставках 1990-х років. В експозиції також будуть показані відібрані твори з колишньої корпоративної колекції АТ «Градобанк», яка після тривалих судових процесів у 2016 році увійшла до зібрання NAMU. Це полотна Олександра Ройтбурда, Юрія Соломка, Яни Бистрової, Валерії Трубіної, Тіберія Сільваші, Миколи Кривенка, Дмитра Кавсана, Сергія Панича, Марини Скугаревої, Олега Тістола та ін. 

«Ізометрія реальності»

Коли: з 10 по 26 вересня

Де: Галерея «Portal11», Київ

Наташа Стешенко у своїй творчій практиці досліджує питання свідомих людських взаємин та середовища, яке вони формують. «Насправді наш світ є ізометричним. Чому ми ніколи цього не помічали? Тому що ми все бачимо в перспективі. Перспектива — це здатність нашого ока до викривлення реальності, сформована в процесі еволюції. Вона допомагає нам орієнтуватися в просторі, визначати розмір і відстань до предметів, що нас оточують. Коли ми дивимося на прямокутну поверхню письмового стола, то бачимо скорочення в перспективі, хоча насправді розмір стола не змінюється. Це властивість реального світу, яку ми не бачимо. Ось чому мені подобається ізометрія — вона допомагає зобразити світ більш наближеним до реальності», — говорить художниця.

play, rec, pause…

Коли: з 9 вересня по 17 жовтня

Де: Музей кіно Довженко-Центру, Київ 

Проєкт play, rec, pause…, придуманий спеціально для Музею кіно Довженко-Центру, ставить під сумнів ідею виставки як статичного простору. Його унікальність буде полягати у введенні до експозиції свого роду «лабораторії», де відбуватиметься дослідницький процес зі спеціально запрошеними мистецтвознавцями, критиками, кураторами, художниками. Виставка складатиметься з тематичних кластерів, що показують трансмедіальну творчу практику та розповідають про аспекти доробку Гнилицького, пов’язані прямо чи опосередковано зі світом кіно, телебачення та попкультури. Поруч з живописом представлені також інсталяція, медіа-гібриди, об’єкти, відео та анімаційні роботи колективу «Інституції».

«30х30. Сучасне українське мистецтво»

Коли: з 9 по 28 вересня

Де: Український дім, Київ

Куратор виставки, мистецтвознавець Валерій Сахарук, сформував експозицію з 30 робіт, які відображають та представляють українське мистецтво у період 30 років незалежності країни. Особливістю проєкту є рівнозначність художніх творів та кураторського тексту в межах виставкового простору. Виставка базується на дослідженні мистецтвознавця, яке стало основою для створення однойменної книги. Книга «30х30. Сучасне українське мистецтво» буде презентована під час виставки.

«Я під’їжджала до мiста, якого ще не знала»

Коли: з 9 вересня по 23 жовтня

Де: Галерея «Артсвіт», Дніпро

Виставка задумана як своєрідне перезавантаження стосунків між містом та його жителями через практики турботи. Кураторки пропонують містянам долучитися до серії подій, воркшопів і перформансів, котрі через «малі жести» (тобто доступні кожному і кожній практики з використанням інструментарію мистецтва) дадуть можливість подолати чи хоча б порушити автоматизм сприйняття міста та перезібрати стосунки не тільки з конкретними об’єктами, а й з містом в цілому. 

«Іван Остафійчук. Ретроспективна виставка. Живопис. Графіка»

Коли: з 8 вересня по 3 жовтня

Де: Національний музей імені Андрея Шептицького, Львів

Великий ретроспективний проєкт представляє генезу творчості художника: від його перших студентських етюдів і відомих графічних композицій та циклів, що вже стали класикою українського мистецтва ХХ століття, до зовсім нових робіт, які митець створював упродовж останніх років. У п’яти експозиційних залах представлено понад 150 творів, серед яких роботи зі збірки Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького та з приватної колекції автора.

«Спів-буття»

Коли: з 29 серпня по 26 вересня

Де: артпростір Muzeon, Одеса

«Спів-буття» — це автобіографічна тотальна інсталяція, побудована на серії сюжетів та роздумів з особистих щоденників художниці. Простір виставки поділяється на штучні кімнати, які одночасно і (метафорично) змальовують певні події з життя авторки та (безпосередньо) відтворюють наявні життєві простори. Художній наратив творів проростає на ґрунті переживання художницею «спів-буття» — спільного побуту, життя разом, різних форм дружби і любові.

«Волязловский и уся его творча жізнь»

Коли: з 3 вересня по 26 вересня

Де: «ЄрміловЦентр», Харків

Виставка проведе глядача різними етапами творчості Стаса Волязловського — від його керамічних робіт, у яких тільки закладався авторський стиль, через експерименти з фотографією та графікою, що втілились у дружній співпраці з дніпропетровським журналом «НАШ», крізь написання побутових й еротичних казок та есеїв, через роботу з текстильним матеріалом (який сам Волязловський називав «ганчірками») до експериментів з відео.

Contemporary Art Rivne

Коли: з 28 серпня по 26 вересня

Де: Краєзнавчий музей, Рівне

Виставка фінальних робіт резиденції Contemporary Art Rivne презентує результати спільної роботи художників та художниць й дослідників і дослідниць у Рівному. Мета резиденції — привернути увагу до проблем екології, збереження водних ресурсів та історичної спадщини через створення наукової та мистецької співпраці. Відкриттю виставки передувала екскурсія містом зі серією презентацій site-specific проєктів та перформативних дій у міському середовищі Рівного.

«ПРОДОВЖЕННЯ…»

Коли: з 15 серпня по 23 вересня

Де: галерея Invogue#ART, Одеса

У проєкті «ПРОДОВЖЕННЯ…» досліджується тема взаємовпливу мистецтва і соціокультурних трансформацій на прикладі феномена колекціонування. За основу взята художня колекція двох поколінь однієї родини колекціонерів: подружжя Семена і Олени Верник та їхнього сина Олександра. Представлена ​​виставка, сформована з двох великих колекцій, наочно демонструє тенденції мистецтва свого часу, його культурні та соціально-політичні особливості, показує розвиток художніх напрямків від одеських нонконформістів до сучасних яскравих художників.

«Виставка до Дня Незалежності. Клаудіо, Едік, Сергій і т. д.»

Коли: з 24 серпня до 19 вересня

Де: Львівський муніципальний центр

Як новостворена держава, що надбудовується та відгороджується від сусідів, так і кожен окремий її громадянин перебуває у процесі зведення власної суб‘єктності. Цегляні паркани стають масивнішими, хати — триповерховими. Попід стінами розлігся сплячий капітал — купки цегли, накриті шифером від негоди. Будівельний камінь чекає, а тим часом українські робітники-мігранти все більше нагадують позанаціональних громадян. На відміну від «європейської фортеці» (Ґроте, 2007), ці паркани не діряві. Поки художник обирає між активістською корисністю та художньою якістю, робочий мігрант як транснаціональний суб’єкт вимальовує нову самобутню хореографію. Ініціаторами створення виставки стали Роман Хімей та Остап Ящук. Проєкт реалізований за підтримки програми мобільності I-Portunus.

Учасниці та учасники виставки: Іван Базак, Володимир Воротньов, Наомі Дутці, Ярема Малащук, Роман Хімей, Фрідріх Штокмаєр, Тереза Яковина, Остап Ящук.

Події

Екскурсія Оперним театром від його реставраторів Станіслава Адаменка та Марії Ралко

Коли: 18 вересня о 12:00

Де: Оперний театр

Спеціально для Hey Guide, народні художники Марія Ралко та Станіслав Адаменко проведуть екскурсію будівлею, що вони реставрували у 80-х роках. Вони розкажуть історії про свою роботу, покажуть проєкти, за якими відновлювали інтер’єри та поспілкуються з гостями про архітектурну спадщину Києва. Спеціально для заходу вони знайшли проєкти будівлі та частин інтер’єру, що були нарисовані ними власноруч і яким вже більше 40 років.

Відкриття нової скульптури Жанни Кадирової

Коли: 14 вересня о 19:00

Де: Центр сучасного мистецтва М17, Київ

Жанна Кадирова, одна з найвідоміших українських мисткинь світового рівня, кураторка мистецьких проєктів, традиційно працює з бетоном. Деякі об’єкти художниця створила спеціально для київських локацій, зокрема, лавки-графіки на алеї Малевича та скульптуру у вигляді бетонного променя світла на Пейзажній алеї. 

BIRUCHIY PRIMORSK

Коли: з 4 по 18 вересня

Де: туристичний комплекс «Райдуга», Приморськ

У програмі мистецької резиденції заплановано проведення безкоштовних для
відвідування лекцій, artist talks, презентацій та публічних обговорень суспільно
важливих тем як очно на території туристичного комплексу «Райдуга», так і онлайн
на сторінках BIRUCHIY у соціальних мережах. До дня міста Приморська, що святкуватиме свій 200-й день народження 17 вересня 2021 року, планується мультимедійна виставка. Куратор — Костянтин Дорошенко.

Parade-fest 2021 — «Культура переходу»

Коли: з 9 до 11 вересня

Де: культурні інституції Харкова, детальніше читайте в програмі

Як змінилися українські міста й свідомість за 30 років Незалежності? Чи стали ми більш відповідальними, толерантними і відкритими? Чи навчилися будувати громадський простір разом? Чи можемо відрізняти фейкову історію від реальності, а медіаманімуляцію — від правди? І взагалі, хто такі «ми»?

Третій Parade-fest ставить ці питання руба. У програмі: виставка про архітектуру житла переселенців, незручні читки про розстріли в Україні, лекції про андеграундну журналістику і правозахисні рухи, лабораторія перформансу та унікальні покази сучасних вистав.

ОПЕН-КОЛИ

Ukrainian Young Book Design Awards 

Коли: до 30 вересня

Ukrainian Young Book Design Awards створено, щоб розвивати спільноту книжкових дизайнерів. Дизайн — це ще один спосіб розповісти історію, він може додати тексту нових сенсів і змінити бачення літератури. Засновники премії видавництво «Основи» — за свободу, сміливість і різноманітність у творчості, тому не обмежує учасників у виборі теми та методах роботи з дизайном.

Подати фільм на Docudays UA

Подати свій фільм можна в конкурсну програму, що складається з трьох секцій: міжнародного конкурсу DOCU/СВІТ та DOCU/КОРОТКО й національного конкурсу DOCU/УКРАЇНА, де представлені документальні стрічки, створені в Україні або в копродукції з Україною, а також українськими режисерами та режисерками у співпраці з іноземними компаніями-виробниками.

Подати фільм можна через платформу FILMFREEWAY. Прийом та розгляд заявок є платним.

*Подаючи свій фільм на фестиваль, ви погоджуєтеся з умовами подання та регламентом Docudays UA.

Дедлайн прийому фільмів – 1 грудня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: