Вакансії

Куди піти з 16 до 22 серпня

© 2021 Dymchuk Gallery
© 2021 Dymchuk Gallery

Щотижнева рубрика «Мистецька афіша» — підбірка актуальних подій в Україні.

Події

Самбатас

Коли: 16 серпня

Місце: громадський простір «Хащі», Київ

«Самбатас» — це експериментальний перформативний проєкт, що спирається на образи міських руїн та віднаходить нові шляхи використання міського простору в турбулентні часи пандемії. «Самбатас»має форму серії орієнтованих на процес колективних перформансів, читань, ритуалів та сесій письма, що відштовхуються від поеми Тіта Лукреція Кара «Про природу речей».  Aктивуючи руїни Петрівської вулиці в центрі Києва, ці практики відкривають приховані потенціали міського простору. Цей процес матиме кульмінацію у формі публічної події ввечері 19-го серпня.

Илюша спи спи спи

Коли: 17 серпня

Місце: Галерея «Блок А», Київ

Песня про цыплят пасущихся на лугу,
Желтых как солнце, теплых и таких уязвимых.
Обнимешь чуть сильнее и она обмякла в твоих руках, мертвая, но еще такая теплая.
Я поднимаюсь к радуге, так горячо, что наверное сгораю,
Только бы успеть.
Я ракета, конечно я ракета! Мой нос холодный как у пса, а внутри я горю.

День відкритих майстерень

Коли: 21 серпня, з 14:00 до 21:00

Місце: Нагірна вулиця, 22, Київ
У Київському Інституті Автоматики проведуть «День відкритих дверей», серед їх учасників: Олександр Моргацький, Максим Мазур, Сергій Кондратюк, Дімка Тарасенко, Molly Route, Влад Філоненко, Марта Ниркова, Нікіта Власов, Оля Московченко, Еліс / alis la luna + Sabina Magnitofon, Дробот Марія, Андрій Набока, Олександр Богомаз та Андрій Підлісний.

Одеський міжнародний кінофестиваль

Коли: до 21 серпня

Місця: Одеський театр музкомедії ім. М. Водяного, кінотеатр «Родина», Зелений театр, Мультиплекс та Потьомкінські сходи.

Одеський міжнародний кінофестиваль — один із найбільших глядацьких кінофестивалів у Східній Європі й саме тут, на ОМКФ, проходять прем’єри найбільш очікуваних національних фільмів, а також дебютують молоді таланти. У позаконкурсних програмах Одеського міжнародного кінофестивалю глядачі мають ексклюзивну можливість першими побачити міжнародні фестивальні хіти (секція «Фестиваль»), а також артхіти, які невдовзі виходитимуть в український прокат (секція «Гала-прем’єри»). Програмний фокус Одеського МКФ — фільми напрямку «артмейнстрім», яким притаманна висока художня якість і які доступні широкій аудиторії.

PHOTO KYIV 

Коли: до 25 серпня

Місце: парк заповідника «Софія Київська»

PHOTO KYIV — щорічний міжнародний фотографічний ярмарок, заснований у 2017 році. Цей обов’язковий для відвідування захід є унікальним для української мистецької сцени, оскільки він об’єднує міжнародні та локальні галереї, інституції, посольства різних країн та бізнес-сектор, які активно беруть участь у культурному розвитку Києва. Цього року основна виставкова програма Photo Kyiv присвячена проблемам безбар’єрності у широкому розумінні цього поняття. Зокрема темі маргіналізації та упередження щодо всіх соціальних груп, особливо щодо людей з інвалідністю, людей старшого віку, батьків дітей з інвалідністю, батьків з маленькими дітьми.

TAK Shorts-2

Місце: стрімінгова платформа Takflix

У Takflix вийшла традиційна літня добірка шортів — «TAK Shorts-2». У ній 9 українських короткометражок як молодих режисерів, так і творців з уже відомими іменами: Ірини Цілик, Володимира Тихого, Христини Сиволап, Анастасії Буковської. Усі фільми є призерами престижних національних та міжнародних кінофестивалів.

ВИСТАВКИ

«НАРБУТ 135: вулична виставка» 

Коли: з 1 серпня

Місце: вулиці Києва

Outdoor-виставка — це перший прояв  українсько-французького проєкту видавництва РОДОВІД та Центру Анни Київської «Георгій Нарбут і творення українського бренду», присвяченого 135-річчю з дня народження видатного українського художника і дизайнера Георгія Нарбута (1886-1920). Проєкт відбувається за підтримки Українського культурного фонду. З 1 серпня на вулицях Києва з’явилися виставка зі ста сітілайтів з плакатами сучасних графіків, дизайнерів, художників з восьми країн світу, які вступають у творчий діалог із мистецькою спадщиною Георгія Нарбута та мають звернути увагу широкої аудиторії на 135-річчя Нарбута-класика, на життєздатність його ідей сьогодні й на необхідність сучасного дизайну в нашому житті. Куратор виставки — Саша Биченко.

«Хор Світла — Станіслав Холодних»

Коли: з 9 серпня

Місце: Detenpyla, Львів

Станіслав Холодних — народився в м. Донецьк в 1995 році. Живе та працює у Львові та в Києві. У своїй практиці використовує такі медіа, як відео, інсталяція і перформанс.

Галерея Detenpyla працює за телефонним дзвінком. Для зручності охочим відвідати галерею потрібно зателефонувати або написати листа та домовитись про зустріч.

«Наступна зупинка — Автовокзал. Ада Рибачук та Володимир Мельніченко»

Коли: до 16 серпня

Місце: аукціонний дім «Дукат», Київ

Подію присвячено першій масштабній спільній роботі Ади Рибачук і Володимира Мельніченка — комплексному художньому оформленню Київського центрального автовокзалу. Виставка оповідає про створення відомих модерністських мозаїк доби відлиги, а також відображає історію їх збереження та реставрації, яка відбулася за ініціативи Фонду АРВМ у рамках реновації будівлі у 2021 році.

Виставка познайомить глядачів з ескізами комплексного оформлення автовокзалу, архівними та сучасними фотоматеріалами, наданими Фондом збереження мистецької спадщини Ади Рибачук та Володимира Мельніченка. Подія відбудеться за підтримки KLO — української мережі автозаправних станцій.

«Частота»

Коли: з 17 серпня

Місце: Мистецький центр «Шоколадний будинок», Київ

У МЦ «Шоколадний будинок» буде презентовано персональний проєкт «Частота» молодого українського художника Тараса Гайди, над яким митець працював протягом останнього року. Проєкт про дезорієнтацію та видозмінення чуттєвого коду людини через поглинання особистості цифровим виміром. Мімікрія в реаліях сьогодення: ми не усвідомлюємо реальність, допоки не зафіксуємо її у цифровому вимірі. Питання емоційної мімікрії вже не вперше з’являється в концептуальній наповненості проєктів Тараса Гайди. Питання втрати себе, злиття, страхів — хвилюють художника, що безумовно транслюється в його творчості. Читаючи візуальну мову робіт, важливо розуміти, що ефект шуму та глітчу на полотнах стає наслідковим — дає розуміння про розшарування нашої особистості, дезорієнтацію, що своєю чергою виникає внаслідок надлишкового цифрового споживання. Так, наслідки усіх змін і трансформацій героїв сюжетів картин візуалізуються на роботах у вигляді «шумів».

«ТО ЩО ТАМ ІЗ МАМОНТОМ? могриця післяслово»

Коли: з 18 серпня

Місце: галерея The Naked Room

Понад 20 років у Сумській області існує лендарт симпозіум «Могриця. Простір покордоння». Мистецька лабораторія з космічними ландшафтами на місці колишнього крейдяного кар’єру в кількох кілометрах від державного кордону. На цій території крізь практику художників та художниць відбувається переосмислення мистецтва довкілля. І це не лише про лендарт, це загалом про стосунки людини й «природи» в час, коли підлягає сумніву доцільність самого поняття «природа». Коли епоха антропоцену (або «ктулуцену» за Донною Гаравей) по-новому розставляє акценти і змінює звичні диспозиції.

«Спроба контакту. Школа фотографії Віктора Марущенка»

Коли: з 19 серпня до 16 вересня

Місце: Мала Галерея Мистецького арсеналу

На виставці «Спроба контакту» представлено роботи різних поколінь випускників Школи фотографії. Тут представлені роботи, що є образним вираженням пошуку сучасного візуального художника. Одвічного пошуку свого місця у мінливому та багатогранному світі.

Учасники та учасниці: Віктор Кальмус, Яна Кононова, Дмитро Кореневський, Олександр Мартемянов, Марися М’яновська, Марія Павленко, Роман Пашковський, Дмитро Стойков, Зоя Шу, Яна Щербакова. Куратор — Валерій Мілосердов.

КАРТА ПАМ’ЯТІ

Коли: з 20 серпня по 8 вересня

Місце: Артфундація «Дукат», Київ

В експозиції представлено ескізи пам’яток українського монументального мистецтва 1960–1980-х років, що було знищено або частково втрачено протягом кількох останніх десятиліть. Серед авторів — знакові художники епохи: Алла Горська, Опанас Заливаха, Валерій Ламах, Ада Рибачук і Володимир Мельніченко, Галина Севрук, Людмила Семикіна, Федір Тетянич та інші. Більшість робіт демонструватимуться публічно вперше.

Oleg Tcherny. Transmission Impossible

Коли: до 20 серпня

Місце: Львівський муніципальний мистецький центр

У Львівському муніципальному мистецькому центрі відкриється перша українська виставка Олега Чорного під назвою Transmission Impossible. Автор виставки – Олег Чорний, білоруський режисер, який живе у Парижі та Венеції. Його роботи зберігаються у Центрі Помпіду, а фільми демонструвалися на багатьох міжнародних фестивалях: у Локарно, Роттердамі, Відні та на Венеційському бієнале.

Його роботи — аудіовізуальні портрети та філософські медитації на тему сексуальності, політики, онтології образу — демонструвалися на передових кінофестивалях у Відні, Венеції, Роттердамі, Загребі, Мінську і в таких культурних центрах, присвячених сучасному мистецтву: Центр Помпіду (Париж), Палаццо Грассі (Венеція), Кунстпаласт Еренгоф (Дюссельдорф), музей сучасного мистецтва Монреалю.

«Сад після богів»

Коли: 21-22 серпня

Місце: JUMP Contemporary Art Center, Полтава

Проєкт «Сад після богів» пов’язаний з певним місцем — садом на території нинішньої Полтавської гравіметричної обсерваторії, що був у 1907-1915 роках простором для діяльності самоназваного художньо-філософського товариства «Сад богів». Існування в Полтаві «Саду богів», його подальше забуття і відновлення пам’яті про нього пов’язані з цілою низкою проблем історії мистецтва. Виставка пройде в просторі Центру сучасного мистецтва JUMP і в самому саду, що колись розташовувався на Павленках під Полтавою і де учасниці та учасники «Саду богів» займалися живописом і влаштовували оголені фотосесії на античні сюжети. У Центрі сучасного мистецтва JUMP будуть вперше показані недавно виявлені фотографії античних «живих картин», а в саду — роботи сучасних художниць і художників, в яких античні мотиви розглядаються через культурну і політичну оптику сьогоднішнього дня.

«Саяк-Седе: Велике серце Ади Рибачук та Володимира Мельніченка»

Коли: до 22 серпня

Місце: Dymchuk Gallery, Київ

На виставці будуть представлені живопис, скульптурні роботи, графіка та фотографії Ади Рибачук і Володимира Мельніченка, створені ними у 1950-1960-х роках під час подорожі в Арктику на побережжя Баренцового моря. У 1954 році Ада Рибачук та Володимир Мельніченко, тоді ще студенти Київського державного художнього інституту (нині — Національна академія образотворчого мистецтва та архітектури), їдуть на переддипломну практику до Арктики, на побережжя Баренцевого моря. Північ справила на митців велике враження та суттєво вплинула на їхню творчість. Там Ада Рибачук та Володимир Мельніченко створювали роботи про життя, філософію та цивілізацію ненців. Вони працювали як живописці та графіки, фіксуючи оточуючий світ, досліджуючи життя і побут корінного народу. Ці роботи стали важливими антропологічними матеріалами про історію ненців. Там, на березі моря Баренця, Ада та Володимир провели майже 7 років свого життя. Цю виставку Володимир присвячує Аді, якій 27 липня могло б виповнитися 90 років

«Вчора, сьогодні і завжди. Одеса в колекції Вадима Мороховського»

Коли: до 28 серпня

Місце: Музей сучасного мистецтва Одеси

Виставку, що зібрала безліч творів образотворчого мистецтва, примірників нумізматики та інших артефактів, пов’язаних з культурою та фінансами Одеси, команда музею присвячує 50-річному ювілею засновника МСМО, мецената й громадського діяча Вадима Мороховського. Експозиція виставки настільки велика, що містить в собі десять самостійних тематичних блоків, місце кожному з яких знайшлося в окремому залі.

«Наближення» – персональна виставка Анни Миронової

Коли: до 28 серпня

Місце: «Щербенко Арт Центр», Київ

«Наближення» — персональна виставка Анни Миронової, вперше презентована «Щербенко Арт Центром» в Одеському художньому музеї у червні 2021. Зараз, після закінчення проєкту в Одесі, проєкт буде повторно експонований у Києві в ЩАЦ. На виставці представлені рисунки олівцем, об’єкти-дерево та бронзові скульптури. Кураторка проєкту: Марина Щербенко. Роботи Анни Миронової, попри їхню візуальну безпредметність, не є категоріями абстрактного мистецтва. За кожною з них криється визначений об’єкт — у новій серії рисунків ним став туманний простір природи на світанку, простір вранішньої наповненої тиші, простір спогадів та пізнання, переданий у подекуди більш або менш щільних штрихах рожевого олівця.

«Психодарвінізм. Практичний гуманізм»

Коли: до 29 серпня

Місце: Музей сучасного мистецтва Одеси

Новий цикл робіт присвячений шедеврам класичного реалістичного живопису. Ілля Чичкан іронізує над ідеологічним впливом видатних творів мистецтва та пропонує по-новому поглянути на культурну спадщину минулих епох. Виставка являє собою імітацію камерної музейної зали, де сконцентровані твори, які «повинен знати кожен». Цей зразковий зал — карикатура, криве дзеркало музею, де Чичкан висміює музейний пафос і відкидає традицію поклоніння імперському канону та уявну складність мистецтва.

«Чутливість. Сучасна українська фотографія»

Коли: до 5 вересня

Місце: «Мистецький арсенал», Київ

Цей виставковий проєкт репрезентує множинність методів роботи з фотографічним медіумом в Україні протягом майже трьох останніх десятиліть. Таке хронологічне рамування не випадкове, адже фотографія постала як самодостатній вид у системі сучасного українського мистецтва ще на початку 1990-х років. Нині ж важливим є подивитися на цей шлях цілісно та розгорнуто, оприявнити те, що називають «загальною картиною». Попри те, що виставка охоплює широке коло авторів та явищ, її акцент не на хронології чи енциклопедичності, а на процесах у самому медіумі. Фотографічна оптика дає змогу відчути та осмислити час на відносно короткій дистанції. А це можливо не лише занурюючись у контекст історії, що насичена подіями і трансформаціями, але й демонструючи різні підходи до фотографії як такої, проявляючи ті її внутрішньовидові колізії, які припали на цей час.

«Діалог поколінь: Олексій Аполлонов vs Антон Тарасюк»

Коли: до 19 вересня

Місце: коворкінг, Peremoga, Київ

Платформа сучасного мистецтва Spilne Art проведе серію виставок «Діалог поколінь», в яких художники України різних поколінь будуть шукати спільні сенси та нові форми експресії. На першій ексозиції почнуть творчу розмову Олексій Аполлонов та Антон Тарасюк.

«ПРОДОВЖЕННЯ…»

Коли: до 23 вересня

Місце: Invogue#ART, Одеса

У проєкті «ПРОДОВЖЕННЯ…» досліджується тема взаємовпливу мистецтва і соціокультурних трансформацій на прикладі феномена колекціонування. За основу взята художня колекція двох поколінь однієї родини колекціонерів: подружжя Семена і Олени Верник та їхнього сина Олександра. Представлена ​​виставка, сформована з двох великих колекцій, наочно демонструє тенденції мистецтва свого часу, його культурні та соціально-політичні особливості, показує розвиток художніх напрямків від одеських нонконформістів до сучасних яскравих художників.

ОПЕН-КОЛИ

Cаунд-резиденція V:UNCASE.Return на заводі «Електровимірювач» у Житомирі

Цьогорічна резиденція — для шукачів та шукачок, для ​​мислителів та мислительок, для тих, хто може поставити перед собою питання і чесно та самовіддано шукати на нього відповідь, спілкуючись, творячи, занурюючись з головою.

Резиденція включатиме: 4-денний освітній інтенсив із роботи зі звуком та 6 днів індивідуальної роботи над саунд-проєктами; 4 студії для роботи зі звуком; обмін досвідом та вечірні артіст-токи від резидентів та резиденток; спілкування та музичні джеми; велику експозицію здобутків резидентів та резиденток Вимірювача; 2 публічних концертних дні.

Читайте детальніше за посиланням.

Дедлайн прийому — 17 серпня.

Подати фільм на Docudays UA

Подати свій фільм можна в конкурсну програму, що складається з трьох секцій: міжнародного конкурсу DOCU/СВІТ та DOCU/КОРОТКО й національного конкурсу DOCU/УКРАЇНА, де представлені документальні стрічки, створені в Україні або в копродукції з Україною, а також українськими режисерами та режисерками у співпраці з іноземними компаніями-виробниками.

Подати фільм можна через платформу FILMFREEWAY. Прийом та розгляд заявок є платним.

*Подаючи свій фільм на фестиваль, ви погоджуєтеся з умовами подання та регламентом Docudays UA.

Дедлайн прийому фільмів – 1 грудня.

Her (ex)position

Проєкт Аукціонного дому «Корнерс» і Dofa fund створений на підтримку жінок, які починають свій шлях у мистецтві. Пілотний проєкт розрахований на 1 рік. Для пропозиції виставки варто надіслати 5-7 фото робіт, коротку інформацію про авторку (й кураторку) і короткий опис ідеї. Детальніше за посиланням.

Заявки надсилати на пошту: [email protected]

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: