Вакансії

Куди піти з 30 серпня до 5 вересня

Авторка: Алевтина Кахідзе
Авторка: Алевтина Кахідзе

Щотижнева рубрика «Мистецька афіша» — підбірка актуальних подій в Україні.

ВИСТАВКИ

«Катарсис»

Коли: до 2 вересня

Місце: галерея «Хлібня», Київ

Розмежованих століттями художників Йогана-Георга Пінзеля, Олександра Животкова та Франциска Олендзького об’єднали, зокрема, спільний вибір матеріалу для скульптур (дерево), експресивна манера виконання та звернення до релігійно-духовної тематики. Як пояснила на відкритті виставки її кураторка Тетяна Волошина, спочатку планували поєднати лише роботи Пінзеля і Животкова. Проте побачивши в запасниках Львівської національної галереї твори Франциска Олендзького, якого вважають учнем Пінзеля, вирішили відкрити глядачам нове ім’я. Тим більше, що його скульптури концептуально та естетично якнайкраще вписалися в проєкт, а також їх досі не демонстрували широкому колу глядачів.

«Чутливість. Сучасна українська фотографія»

Коли: до 5 вересня

Місце: «Мистецький арсенал», Київ

Цей виставковий проєкт репрезентує множинність методів роботи з фотографічним медіумом в Україні протягом майже трьох останніх десятиліть. Таке хронологічне рамування не випадкове, адже фотографія постала як самодостатній вид у системі сучасного українського мистецтва ще на початку 1990-х років. Нині ж важливим є подивитися на цей шлях цілісно та розгорнуто, оприявнити те, що називають «загальною картиною». Попри те, що виставка охоплює широке коло авторів і явищ, її акцент не на хронології чи енциклопедичності, а на процесах у самому медіумі. Фотографічна оптика дає змогу відчути та осмислити час на відносно короткій дистанції. А це можливо не лише занурюючись у контекст історії, що насичена подіями і трансформаціями, але й демонструючи різні підходи до фотографії як такої, проявляючи ті її внутрішньовидові колізії, які припали на цей час.

«Илюша спи спи спи»

Коли: до 7 вересня

Місце: Галерея «Блок А», Київ

Песня про цыплят, пасущихся на лугу,

Желтых, как солнце, теплых и таких уязвимых.

Обнимешь чуть сильнее — и она обмякла в твоих руках, мертвая, но еще такая теплая.

Я поднимаюсь к радуге, так горячо, что, наверное, сгораю,

Только бы успеть.

Я ракета, конечно, я ракета! Мой нос холодный, как у пса, а внутри я горю.

«КАРТА ПАМ’ЯТІ»

Коли: до 8 вересня

Місце: артфундація «Дукат», Київ

В експозиції представлено ескізи пам’яток українського монументального мистецтва 1960–1980-х років, які було знищено або частково втрачено протягом кількох останніх десятиліть. Серед авторів — знакові художники епохи: Алла Горська, Опанас Заливаха, Валерій Ламах, Ада Рибачук і Володимир Мельніченко, Галина Севрук, Людмила Семикіна, Федір Тетянич та інші. Більшість робіт демонструватимуться публічно вперше.

«Спроба контакту. Школа фотографії Віктора Марущенка»

Коли: до 16 вересня

Місце: туристичний комплекс «Райдуга», Приморськ

На виставці «Спроба контакту» представлено роботи різних поколінь випускників Школи фотографії. Тут представлені роботи, що є образним вираженням пошуку сучасного візуального художника. Одвічного пошуку свого місця у мінливому та багатогранному світі.

Учасники та учасниці: Віктор Кальмус, Яна Кононова, Дмитро Кореневський, Олександр Мартемянов, Марися М’яновська, Марія Павленко, Роман Пашковський, Дмитро Стойков, Зоя Шу, Яна Щербакова. Куратор — Валерій Мілосердов.

BIRUCHIY PRIMORSK

Коли: з 4 до 18 вересня

Місце: туристичний комплекс «Райдуга», Приморськ

В програмі мистецької резиденції заплановано проведення безкоштовних для
відвідування лекцій, artist talks, презентацій та публічних обговорень суспільно
важливих тем як очно на території туристичного комплексу «Райдуга», так і онлайн
на сторінках BIRUCHIY у соціальних мережах.

До дня міста Приморська, що святкуватиме свій 200-й день народження 17 вересня
2021 року, планується мультимедійна виставка. Куратор — Костянтин Дорошенко.

«Виставка до Дня Незалежності. Клаудіо, Едік, Сергій і т. д.»

Коли: до 19 вересня

Місце: Львівський муніципальний центр

Як новостворена держава, що надбудовується та відгороджується від сусідів, так і кожен окремий її громадянин перебуває у процесі зведення власної суб‘єктності. Цегляні паркани стають масивнішими, хати — триповерховими. Попід стінами розлігся сплячий капітал — купки цегли, накриті шифером від негоди. Будівельний камінь чекає, а тим часом українські робітники-мігранти все більше нагадують позанаціональних громадян. На відміну від «європейської фортеці» (Ґроте, 2007) ці паркани не діряві. Поки художник обирає між активістською корисністю та художньою якістю, робочий мігрант як транснаціональний суб’єкт вимальовує нову самобутню хореографію. Ініціаторами створення виставки стали Роман Хімей та Остап Ящук. Проєкт реалізований за підтримки програми мобільності I-Portunus.

Учасниці та учасники виставки: Іван Базак, Володимир Воротньов, Наомі Дутці, Ярема Малащук, Роман Хімей, Фрідріх Штокмаєр, Тереза Яковина, Остап Ящук.

«Діалог поколінь: Олексій Аполлонов vs Антон Тарасюк»

Коли: до 19 вересня

Місце: коворкінг Peremoga, Київ

Платформа сучасного мистецтва Spilne Art проведе серію виставок «Діалог поколінь», в яких художники України різних поколінь будуть шукати спільні сенси та нові форми експресії. На першій ексозиції почнуть творчу розмову Олексій Аполлонов і Антон Тарасюк.

«ПРОДОВЖЕННЯ…»

Коли: до 23 вересня

Місце: галерея Invogue#ART, Одеса

У проєкті «ПРОДОВЖЕННЯ…» досліджується тема взаємовпливу мистецтва і соціокультурних трансформацій на прикладі феномена колекціонування. За основу взята художня колекція двох поколінь однієї родини колекціонерів: подружжя Семена і Олени Верник та їхнього сина Олександра. Представлена ​​виставка, сформована з двох великих колекцій, наочно демонструє тенденції мистецтва свого часу, його культурні та соціально-політичні особливості, показує розвиток художніх напрямків від одеських нонконформістів до сучасних яскравих художників.

Contemporary Art Rivne

Коли: до 23 вересня

Місце: Краєзнавчий музей, Рівне

Виставка фінальних робіт резиденції Contemporary Art Rivne презентує результати спільної роботи художників та художниць й дослідників і дослідниць у Рівному. Мета резиденції — привернути увагу до проблем екології, збереження водних ресурсів та історичної спадщини через створення наукової та мистецької співпраці. Відкриттю виставки передувала екскурсія містом із серією презентацій site-specific проєктів та перформативних дій у міському середовищі Рівного.

«Спів-буття»

Коли: до 26 вересня

Місце: артпростір Muzeon, Одеса

«Спів-буття» — це автобіографічна тотальна інсталяція, побудована на серії сюжетів та роздумів з особистих щоденників художниці. Простір виставки поділяється на штучні кімнати, які одночасно і (метафорично) змальовують певні події з життя авторки та (безпосередньо) відтворюють наявні життєві простори. Художній наратив творів проростає на ґрунті переживання художницею «спів-буття» — спільного побуту, життя разом, різних форм дружби і любові.

«Волязловский и уся его творча жізнь»

Коли: до 26 вересня

Місце: «ЄрміловЦентр», Харків

Виставка проведе глядача різними етапами творчості Стаса Волязловського — від його керамічних робіт, у яких тільки закладався авторський стиль, через експерименти з фотографією та графікою, що втілились у дружній співпраці з дніпропетровським журналом «НАШ», крізь написання побутових та еротичних казок та есеїв, через роботу з текстильним матеріалом (який сам Волязловський називав «ганчірками») до експериментів з відео.

«Усі ми жили колись»

Коли: до 3 жовтня

Місце: галерея The Naked Room, Київ

Галерея The Naked Room представляє нову виставку Олександра Чекменьова «Усі ми жили колись». Це серія фотографій, створених у 1990-ті роки, переважно в Луганську, де мешкав і працював Чекменьов, але також у Києві, Одесі, Полтаві та інших містах. Усі фотографії зняті на кольорову плівку та надруковані вручну з негативів. Ця частина об’ємного архіву фотографа вперше експонується як окрема серія на персональній виставці.

«Адам Барч: науковець і митець. До 200-річчя зі дня смерті»

Коли: до 10 жовтня

Місце: музей Ханенків, Київ

Адам фон Барч — талановитий гравер, мистецтвознавець і основоположник наукового вивчення історії гравюри. Він присвятив своє життя одному з найпопулярніших видів графіки свого часу — репродукційній гравюрі, «мистецтву перекладу мистецтва». Вибрані твори Адама фон Барча з колекції Музею Ханенків представлені з нагоди вшанування 200-річчя його пам’яті, яке світ відзначає 21 серпня цього року. Абсолютна більшість робіт на виставці буде показана вперше. 

Події

Презентація Budapest Hotel Art Residence

Коли: 30 серпня, 19:00

Місце: театральний буфет «На Станіславського», Київ

У смт Ясіня та на високогірному курорті Драгобрат (Закарпатська область, Рахівський район) відбувся триденний фестиваль сучасного мистецтва, електронної музики та екологічного культурного туризму «ФАНТАЗЕРИ». Фестивалю передувала двотижнева резиденція Budapest Hotel Art Residency, яка зібрала сучасних молодих художниць і художників та музикантів і музиканток з Одеси, а також представників і представниць художніх та музичних сцен Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччини. Резиденція пройшла за підтримки International Visegrad Fund. 30 серпня в Києві відбудеться презентація здобутків резиденції.

День народження лейблу Standard Deviation

Коли: 3 вересня, 23:00

Місце: Кирилівська 41 клуб ∄, Київ

Лейбл Standard Deviation запрошує старих і нових друзів зібратися разом з артистами та артистками лейблу: Diana Azzuz, Rina Priduvalova, Nene H, eea (нове сценічне ім’я M.E.S.H.) і Swan Meat, Omon Breaker, Ars Was Taken, D.Dan And Panghoud та відсвяткувати день народження. Окрім музичної програми, в цю ніч буде представлена фотокнига Heavy Clouds та фотографії Віка Бакіна – фотографа, автора першої вінілової обкладинки лейблу з музикою від Nene H і Poly Chain.

Parade-fest 2021 — «Культура переходу»

Коли: з 9 до 11 вересня

Місце: культурні інституції Харкова, детальніше читайте в програмі

Як змінились українські міста й свідомість за 30 років Незалежності? Чи стали ми більш відповідальними, толерантними і відкритими? Чи навчилися будувати громадський простір разом? Чи можемо відрізняти фейкову історію від реальності, а медіаманімуляцію — від правди? І взагалі, хто такі «ми»?

Третій Parade-fest ставить ці питання руба. У програмі — виставка про архітектуру житла переселенців, незручні читки про розстріли в Україні, лекції про андеграундну журналістику і правозахисні рухи, лабораторія перформансу та унікальні покази сучасних вистав.

10-й Фестиваль «Німі Ночі»

Коли: з 11 до 12 вересня

Місце: Зелений театр, Одеса

Більш ніж за десять років існування фестивалю в Києві та Одесі було показано понад 60 німих фільмів (значна частина з яких раніше вважалася втраченими) у живому музичному супроводі музикантів з України, Польщі, Білорусі, Німеччини, Азербайджану, Італії, Великобританії, Ірландії, США, Мексики та Японії. «Німі ночі» стали найбільшим фестивалем німого кіно в Східній Європі та головним українським архівним кінофестивалем, здобувши славу вишуканого та інтелектуального дійства.

TAK Shorts-2

Місце: стрімінгова платформа Takflix

У Takflix вийшла традиційна літня добірка шортів — «TAK Shorts-2». У ній 9 українських короткометражок як молодих режисерів, так і творців з уже відомими іменами: Ірини Цілик, Володимира Тихого, Христини Сиволап, Анастасії Буковської. Усі фільми є призерами престижних національних та міжнародних кінофестивалів.

ОПЕН-КОЛИ

Подати фільм на Docudays UA

Подати свій фільм можна в конкурсну програму, що складається з трьох секцій: міжнародного конкурсу DOCU/СВІТ та DOCU/КОРОТКО й національного конкурсу DOCU/УКРАЇНА, де представлені документальні стрічки, створені в Україні або в копродукції з Україною, а також українськими режисерами та режисерками у співпраці з іноземними компаніями-виробниками.

Подати фільм можна через платформу FILMFREEWAY. Прийом та розгляд заявок є платним.

*Подаючи свій фільм на фестиваль, ви погоджуєтеся з умовами подання та регламентом Docudays UA.

Дедлайн прийому фільмів – 1 грудня.

Her (ex)position

Проєкт Аукціонного дому «Корнерс» і Dofa fund створений на підтримку жінок, які починають свій шлях у мистецтві. Пілотний проєкт розрахований на 1 рік. Для пропозиції виставки варто надіслати 5-7 фото робіт, коротку інформацію про авторку (й кураторку) і короткий опис ідеї. Детальніше за посиланням.

Заявки надсилати на пошту: [email protected]

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: