Вакансії

Активістів «Квіти України» та «Мапа реновації» почали викликати на допити в ДБР

tg @savekvityukrainy
tg @savekvityukrainy

Активістів громадських організацій «Зберегти Квіти України» та «Мапа Реновації», що займаються захистом архітектурну спадщину Києва, почали викликати на допити в Держбюро розслідувань у не відомій досі кримінальній справі.

За словами членів організації, їх звинувачують у перешкоджанні господарській діяльності ПрАТ «Квіти України», а саме: у протиправному припиненні діяльності власника з реконструкції, пошкодження майна та «унеможливлення використання зазначеного об’єкта нерухомості шляхом внесення його до переліку об’єктів культурної спадщини». Активісти сприймають виклики до ДБР як тиск на громаду, залякування та нехтування конституційними правами, зокрема, право на мирні зібрання, право на культурну спадщину й на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

«Формулювання, які були використані в ухвалі, спотворюють саму суть законодавства України щодо охорони культурної спадщини. Будівля, яка має цінність і відповідає критеріям поціновування пам’яток, може бути внесена до Реєстру незалежно від форми власності, у якій перебуває, і планів забудовника на неї. Охоронний статус не унеможливлює використання будівлі й не позбавляє власника права власності на неї — лише накладає певні зобов’язання», — пишуть активісти у своєму телеграм-каналі.

Наразі члени організації ведуть перемовини з адвокатами та закликають до розголосу справи. Також усі охочі можуть допомогти активістам — донатами на юридичний захист.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: