Вакансії

Активісти ініціювали присвоєння статусу щойновиявленої пам’ятки для Вознесенських печер

t.me @map_renovation/
t.me @map_renovation/


Громадська організація «Мапа Реновації» ініціювала присвоєння статусу щойновиявленого об’єкта культурної спадщини для Вознесенських печер. Відповідні документи активісти подали до Департаменту охорони культурної спадщини, який має увалити рішення.

«Присвоєння охоронного статусу — це один із надважливих кроків для збереження історико-культурного обʼєкту і створення умов для його повноцінного дослідження», — зазначають представники ГО.
Рукотворні печери орієнтовно датовані XII століттям виявили восени 2022 року на Вознесенському узвозі, на місці історичного будинку, який знесли ще в 1980-х роках.

«Печери датовані століттям, у якому князював Володимир Мономах, спорудили Михайлівський монастир та написали «Слово о полку Ігоревім», — додають активісти.

Під час засідання Київради 24 листопада планували вже не вперше винести проєкт рішення про зміну цільового призначення ділянки на Вознесенському узвозі, 25. Якщо відповідне рішення ухвалять, то забудовник ТОВ «Кепітал Ріел Істейт» зможе побудувати на цьому місці ЖК. Але через розголос проєкт рішення не розглядали.

На сайті Київради збирають голоси під петицією з вимогою врятувати печери часів Київської Русі. Міністерство культури та інформаційної політики звернулося до Київради із закликом зберегти від забудови стародавні печери.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: