Вакансії

Активісти закликають відновити історичну садибу в Пущі-Водиці

Фото: Петро Тігунов
Фото: Петро Тігунов

Активісти закликають відновити історичну деревʼяну садибу в Пущі-Водиці. Відповідну петицію зареєстрував на сайті Київради співзасновник памʼяткоохоронного хабу «Цегла» Дмитро Перов.

Зазначається, що об’єкт є унікальним зразком дерев’яного архітектурного мережива. Будівлю звели на початку 20 століття за проєктом архітектора Едуарда-Фердинанда Брадтмана. Садиба має охоронний статус пам’ятки архітектури місцевого значення.

«Це одна з останніх пущанських дач, яка зуміла пережити бої в передмістях Києва в лютому-березні 2022 року. Утім, постраждала вже в березні 2023 року від дій забудовника», — відзначає Перов.

Садиба зазнала ушкоджень після кількох пожеж. Востаннє будівля горіла в березні 2023 року. Власником будівлі є підприємець і кандидат у депутати Київської обласної ради Руслан Браславський. За словами Перова, департамент охорони культурної спадщини КМДА неодноразово надавав приписи про приведення пам’ятки в належний стан, але власник їх проігнорував. Тепер КМДА має звернутися до суду з позовом щодо повернення пам’ятки в державну власність шляхом примусового викупу, відзначає активіст.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: