Вакансії

Алевтина Кахідзе створила меморіал загиблим в окупації на могилі матері

©Минуле/Майбутнє/Мистецтво
©Минуле/Майбутнє/Мистецтво

Українська художниця Алевтина Кахідзе створила надгробок на могилі матері, перетворивши його на мистецьке висловлювання та меморіал «всім померлим на самоті в російській окупації». Про це пише Минуле/Майбутнє/Мистецтво.

Після початку війни на Донбасі матір художниці, яку знали як Клубніка Андріївна, залишилась у своєму будинку в Жданівці. Попри вмовляння доньки переїхати з окупованих територій, жінка до останнього вагалася, чи покидати рідний дім. У січні 2019 року Клубніка Андріївна померла під час перетину блокпоста на контрольно-пропускному пункті бойовиків «ДНР». У неї зупинилося серце, коли вона їхала «відмічатися» для отримання пенсії.

Мати художниці поховали в Музичах у Київській області, де живе Алевтина Кахідзе з родиною.

Художник і скульптор Володимир Мельніченко подарував книжку з фотографіями пам’ятників, які він зробив своїм друзям. Також у розробці проєкту допомагали художник Станіслав Туріна, архітекторка Олена Орап, поетка Люба Якимчук.

Алевтина Кахідзе, з проєкту «Клубніка Андріївна», 2014–2019

Пам’ятник являє собою шість дверей з мармуру, які розташовані так само, як двері в будинку матері Кахідзе, а поряд — ґанок, відтворений у бетоні в реальному масштабі. «На ньому я часто чекала маму, коли приїжджала додому, а вона була в сусідки. Тобто це ще й місце очікування і спокою, розуміння, що мама скоро повернеться», — коментує Кахідзе.На плитах є надписи «Клубніка Андріївна, ти вмерла на “нулі”, тепер ти тут і дім твій тут, що так тебе тримав», а також «Всім померлим на самоті в російській окупації». 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: