Вакансії

Американські художники записали музику Шовкового шляху

У Китаї наприкінці 2021 року в центрі сучасного мистецтва OCAT Xi’an, розташованого в Сіані, презентували аудіовізуальний проєкт Songs of a Futile Journey: Silk Road Songbook Songmingyan («Пісні марної подорожі: пісенник Шовкового шляху Сунмін‘ян»), присвячений народам, що проживають вздовж Шовкового шляху. Виставка ініційована канадським художником Міллі Чен та американським митцем Арзу Озкалом. 

Проєкт складається з аудіовізуальних робіт і народних пісень з різних куточків стародавнього Євразійського торгового шляху, що проходив через Східну, Центральну та Західну Азію. Художники з Китаю, Узбекистану, Ірану й Туреччини працювали разом, аби створити музику в різних стилях, яка демонструвала б відповідні локуси та культурні ідентичності кожної країни. Як зазначається на сайті OCAT Xi’an, «пісні — це канали, через які ми можемо спільно пам’ятати, триматися та говорити. Адже вони мають силу спонукати людей висловлюватися, а песимізм перетворювати на оптимізм». Проєкт триватиме до кінця березня. 

Митці коментують, що попри пандемічні обмеження, «було легше долати невидимі лінії національних кордонів». З 2017 року Чен й Озкал подорожували Шовковим шляхом і проводили семінари з художниками, музикантами та науковцями, документували історії про культурні особливості народів. Видання Hyperallergic зазначає, що під час подорожі за митцями слідкували правоохоронні органи Китаю. За словами Чена, деякі рядки пісень, які можна було б інтерпретувати як протест, викидали, аби гарантувати безпеку для обох сторін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: