Вакансії

Мистецька афіша

exc-5da5397663b34f150a06524e
exc-5da5397663b34f150a06524e

Щотижнева рубрика «Мистецька афіша» — підбірка найактуальніших подій у Києві та містах України.

ЛЕКЦІЇ

23 жовтня, 19:00, PinchukArtCentre

Лекція А.Краснящих «Харківська російськомовна література 1960-х»

Лекція Андрія Краснящих буде присвячена 1960-м рокам харківської літератури — неофіційно російськомовної. Лектор розгляне доробок Едуарда Лимонова, Юрія Милославського, Ваґріча Бахчаняна, Бориса Чичибабіна, Володимира Мотрича, та Бориса Слуцького, а також Харків як тему та «харківський стиль» в літературі. 

Вхід: за реєстрацією.

24 жовтня, 19:00, Будинок кіно

Лекція Філіппа Тера на Київській бієнале

У межах Київської бієнале відбудеться лекція Філіппа Тера «Від неолібералізму до нелібералізму. Велика трансформація після 1989 року». Лекція висвітлює інтелектуальну історію, політичну практику та соціальні наслідки неолібералізму.

Вхід: вільний. 

Олександр Супрун, «Автопортрет-72», 1976, срібно-желатиновий друк, фотомонтаж.

Олександр Супрун, «Автопортрет-72», 1976, срібно-желатиновий друк, фотомонтаж.

25 жовтня, 19:00, PinchukArtCentre

Лекція Олександри Осадчої про фотографа ХШФ Олександра Супруна

У межах останньої лекції публічної програми до виставки «Заборонене зображення», Олександра Осадча — мистецтвознавиця, дослідниця, співробітниця Музею Харківської школи фотографії — розповість про Олександра Супруна. Він був харківським фотографом, який в другій половині 1970-х-80-х років здобув визнання завдяки своїм монтажам. 

Вхід: за реєстрацією.

25 жовтня, 19:00, Будинок кіно.

Лекція Ізабель Альфонсі на Київській бієнале

Простежуючи походження сучасного квір-мистецтва, Ізабель Альфонсі говорить про важливість такої емансипативної стратегії як творення феміністичних текстів з історії мистецтва, які включають аналіз контекстів та середовищ. Спираючись на свою книгу Pour une esthétique de l’émancipation («До естетики емансипації», 2019), авторка представить приклади досліджень культурного активізму минулого, які можуть стати джерелом натхнення для сучасного мистецтва й активізму.

Під час розмови буде також представлено книгу «Право на істину. Розмови про мистецтво і фемінізм» (ред. Оксана Брюховецька та Леся кульчинська, 2019), у якій опубліковане інтерв’ю з Ізабель Альфонсі.

Вхід: вільний. 

ВИСТАВКИ

до 27 жовтня, Львів

Український Зріз: IV триєнале сучасного мистецтва

Український Зріз — триєнале сучасного українського мистецтва — відбувається четвертий раз, але в Україні уперше. Цьогорічне триєнале є частиною Конгресу культури «Перехід 1989». Це — спроба паралельно з дискусійною частиною Конгресу дослідити й відрефлексувати проблеми обрядів, ритуальності й переходу засобами актуального мистецтва.

Вхід: вільний.

 17 жовтня до 19 січня 2020 року

Виставка «Параска Плитка-Горицвіт. Подолання гравітації»

«Подолання гравітації» — це історія про власний всесвіт гуцульської мисткині Параски Плитки-Горицвіт, який існував на межі реальності та фантазії, про сміливість бути вільною всупереч обставинам, про можливість подорожувати, не виїжджаючи з рідного села, про мрії й бажання творити. Це подорож світом духовних образів, казкових текстів, етнографічних записів, вигаданих ландшафтів і документальних фотографій.

Квитки: тут.

22 жовтня, Музей історії Києва 

«Speculum» – нова виставка від майстра образотворчого семантизму  Олексія Ревіки

В основі концепції серії Speculum (Розширювач) є те, що глядач повертається до себе через іншого (автора). Спочатку, глядач та автор є чужими один одному, але в процесі споглядання один за одним виникає перетинання відчуттів, уяв, сенсів. Виникає взаємодія. Важливо, що сам художник у створеній взаємодії вже не є тим, хто тільки дає. Сам факт того, що його робота знаходить відображення почуттів у глядача, є актом приймання. «Ця серія продовжує розроблений мною семантичний метод образотворчої розповіді, який передбачає використання впізнаваних подій, форм, образів і розміщує їх в контекст певної теми, що міняє первісне значення. Таким чином глядач на основі власного досвіду зчитує нові сенси», – розповідає автор виставки Олексій Ревіка.Вхід: вільний.

26 жовтня, Кмитівський музей образотворчого мистецтва імені Буханчука

5 епізод: «Неслухняні тіла»

У наш час квір-теорія відкриває шлях до «неслухняного тіла», байдужого до зовнішньої дисциплінарної регуляції. Тіла, яке подолало своє колишнє розділення з інтелектом, чуттєвістю та політичною суб’єктністю, і яке відмовляється коритись нормативам конвенційної зовнішності та гендерного розподілу характеристик. Водночас, це тіло є вразливим й таким, що не соромиться показувати вразливість та не приховує біль. Ще це тіло є відкритим до кібернетичного розширення можливостей та фармакологічного монтажу. Нова квір-суб’єктність побудована на відвоюванні тіла назад у поліцейсько-дисціплінарних та ринкових технік підкорення.

Вхід: вільний.

ЗАХОДИ

17-18 жовтня, MataCulture

Open Call (For Opinions): театральна виставка-перфоманс

Open Call (For Opinions): театральна виставка-перфоманс від Studio Lajf. Open Call або відкритий набір для опіній є інтерактивною спробою рефлексувати над сьогоднішнім статусом наших міркувань та переконань. Через інтерактивні інсталяції та чудернацький перфоманс колектив Studio Lajf пропонує поміркувати разом над тими обмеженнями для висловлювання власної думки, що постають перед нами щоденно. 

Вхід: вільний.

Сергій Братков. Світлина: PinchukArtCentre

Сергій Братков. Світлина: PinchukArtCentre

24 жовтня, 19:30, PinchukArtCentre

Мистецтво проти ночі: авторська екскурсія Сергія Браткова

У межах формату «Мистецтво проти ночі» Сергій Братков проведе екскурсіє виставкою «Заборонене зображення». Коментуючи роботи, Сергій Братков розкриє власний погляд на Харківську школу фотографії, а також дасть поради фотографам.

Вхід: за реєстрацією.

24 жовтня, 19.00, The Naked Room

Презентація книжки ЗНАК у Києві

Дослідження колективу «У,Н,А» присвячене історії українського графічного дизайну, зокрема галузі корпоративної ідентичності часів відлиги, застою та перебудови. У книжці співіснують два наративи — візуальний і текстуальний, що розкривають обрану тему в ширшій хронологічній перспективі: з аванґарду початку XX століття й до наших днів, адже матеріал потребує і наочності, й коментування. 

Вхід: вільний.

22-24 жовтня, 2019, MetaCulture

Мистецька лабораторія та серія заходів про сучасний фемінізм Metamorphoses Lab

У межах художньої лабораторії 16 діячок мистецтва з Вірменії, Азербайджану, Німеччини, Грузії, Молдови, Росії та України говоритимуть про сучасні фемінізми у своїй творчості та в суспільстві загалом. Для київської аудиторії заплановано вечірню програму – перформанси, кінопокази та публічні дискусії.

Вхід: вільний.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: