Вакансії

Мистецька афіша

exc-5d6c104e14ca9400019491a3
exc-5d6c104e14ca9400019491a3

Щотижнева рубрика «Мистецька афіша» — підбірка найактуальніших подій у Києві та містах України.

ма9-01.png

ЛЕКЦІЇ

3 вересня, 19:00, PinchukArtCentre

Феномен Бориса Михайлова»: лекція В. Марущенка та Г. Скляренко

У PinchukArtCentre відбудеться лекція мистетвознавиці Галини Скляренко та фотографа й дослідника фотографії Віктора Марущенка у межах серії «Феномен Бориса Михайлова». Лектори представлять два погляди на особистість та доробок Бориса Михайлова й у діалозі аналізуватимуть художню та соціальну актуальність його робіт.

Вхід: за реєстрацією.

Світлина: PinchukArtCentre

Світлина: PinchukArtCentre

5 вересня, 19:00, PinchukArtCentre

Лекція Юрія Лейдермана та перформанс Миколи Карабіновича

У PinchukArtCentre відбудеться перший захід у межах серії «Чотири історії українського перформансу», покликаної висвітлити історію українського художнього перформансу та акціонізму.

Юрій Лейдерман прочитає лекцію «Перформанс в одеському мистецтві 1980-х». Він розкаже про перформанси одеських митців Ігоря Чацкіна, Леоніда Войцехова, Сергія Ануфрієва, групи «Перці», а також про славнозвісну «перформативність» в їхньому житті та художній практиці загалом.

Перформанс Миколи Карабіновича «Способи самогубства прапором» являє собою омаж перформансу Юрія Лейдермана та Ігоря Чацкіна «Способи вбивства прапором», що відбувся в Одесі в 1985 році. 34 роки потому Микола Карабінович вирішує змістити акцент у бік більш індивідуальних практик та переосмислити самогубство як певну форму існування, за якої прийняті рішення та політична позиція людини паралізують її подальше існування та розвиток.

Вхід: за реєстрацією.

ВИСТАВКИ

3 вересня, 19:00, M17

Відкриття експозиції #4 проекту Велике Коло

Експозиція #4 Міжнародний проєкт non-objective art «Велике Коло» продовжить мистецько-археологічну експедицію до обрію загальнолюдських знаменників, які лежать поза історичними, культурними і мовними кодами. Проєкти з Великої Британії (Saturation Point), Данії (t e k s a s) та США (divisible) запрошують до міжкультурного спілкування, яке не потребує посередництва перекладу. Виставки продемонструють, як з форми, фарби та лінії витворюється «нова граматика живописного простору», що базується не на умовних знаках, а на закономірностях сприйняття. Це ще одна нагода завітати до мистецького кола, гостинного до глядача, який сам відмовляється від об’єктної категоризації і відкривається магії моменту.

Вхід: вільний.

Світлина: Dymchuk Gallery

Світлина: Dymchuk Gallery

5 вересня, 19:00, Dymchuk Gallery

Уречевлення / Objectified. Ярослав Солоп

Dymchuk Gallery представляє цикл графічних робіт Ярослава Солопа УРЕЧЕВЛЕННЯ/OBJECTIFIED. До проєкту увійшли серії «Енциклопедія дивовижних фактів» та «Навчання на дому», у яких художник осмислює вплив міфу на соціальну та індивідуальну свідомості.

Вхід: вільний.

ч.jpg

До 10 вересня, Port creative hub

«Психодарвінізм. Еволюція видів» виставка Іллі Чічкана

Між паризьким Орсе та Шанхайським музеєм, між міфом та реальністю у Port creative hub опинився транспортний контейнер. Символічно, що він дерев’яний — саме в такому транспортують тварин крізь країни та континенти. У контейнері — твір мистецтва, створений Іллею Чичканом і натхненний Едґаром Дега. «Маленькій танцівниці» у цьому році 140 років. Ілля Чичкан не намагається змайструвати простий омаж на неї. Він, скоріше, створює образ танцівниці заново, використовуючи свою виразну мову, знайдену у концепції Психодарвінізму. Чичкан іронізує над образом, знімає з нього маску серйозності і тяжкість шедевра. Наприклад, вішає бант на хвіст героїні, замість того, щоб вплести його в косу, як це було у Дега.

Вхід: вільний.

До 11 вересня, Bunkermuz gallery

Розширення ландшафту

Теми, котрі досліджували молоді митці зачіпають глобальні виклики людей всієї планети на основі контексту малого села Травневе. У спільному міжнародному проєкті легко побачити в’язок локальне-глобальне та їх взаємовпливи. Розширений світ малої громади до виміру планети візуалізовані та вербалізовані різними медіумами у проєкті «Розширення ландшафту».

Вхід: вільний.

ЗАХОДИ

2 вересня, 19:00, IZONE

Глюкля у Києві — зустріч з художницею

У просторі IZONE відбудеться авторська презентація робіт Глюклі (Наталії Першиної-Якиманської), художниці, яка працювала у складі груп «Фабрика найденных одежд» та «Что делать?». Під час лекції художниця розповість про свої проєкти «амстердамського» періоду.

Вхід: вільний.

3 вересня, 19:00, American House

Чому в українському мистецтві є великі художниці

У рамках Виставка «Визначні жінки» Американського дому представниці PinchukArtCentre презентують книжку «Чому в українському мистецтві є великі художниці», яка стала другою публікацією Дослідницької платформи PinchukArtCentre.

Вхід: вільний.

Світлина: PinchukArtCentre

Світлина: PinchukArtCentre

6 вересня, 19:00, PinchukArtCentre

Зустріч з художником Мішою Педаном

У PinchukArtCentre відбудеться зустріч з учасником виставки «Заборонене зображення» фотографом Мішою Педаном. На зустрічі митець розповість про харківський та стокгольмський періоди власної художньої практики, про свій кураторський та викладацький досвід, про Харківську школу фотографії, групу «Госпром» та об’єднання «Українська фотографічна альтернатива», а також про різні інтерпретації історії, мистецтва зокрема.

Вхід: за реєстрацією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: