Вакансії

Арабську каліграфію включили до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

©JASSIM MERAJ
©JASSIM MERAJ

Комісія ЮНЕСКО внесла арабську каліграфію до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини. Про це пише ARTnews.

Пропозицію ініціювала Саудівська Аравія, яка оголосила 2020 та 2021 роки «Роком арабської каліграфії». У заяві ЮНЕСКО арабську каліграфію описують як «мистецтво плавного письма від руки арабським шрифтом, яке передає гармонію, витонченість і красу». Винайдена для покращення розбірливості арабського письма, письмова форма з часом ставала все складнішою, оскільки майстри виявили, що формуючи літери по-різному, можуть створювати унікальні візерунки. У каліграфії використовувалися різні матеріали, зокрема мед, чорна сажа, шафран, аерозольна фарба.

Виконавчий директор товариства збереження спадщини Саудівської Аравії Абдул Маджід Махбуб зазначив, що у зв’язку з технологічним прогресом арабська каліграфія втрачає свою актуальність, а кількість фахівців у цій галузі стрімко зменшується. Він вважає, що внесення каліграфії до списку культурної спадщини вплине на збереження цього виду мистецтва.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: