Вакансії

Асоціація грецьких археологів закликала ЮНЕСКО захистити собор Святої Софії в Стамбулі

@apnews
@apnews

У відкритому листі до генерального директора ЮНЕСКО Одрі Азуле, Асоціація грецьких археологів (SEA) закликала організацію «негайно втрутитись» у роботу із захисту собору Святої Софії в Стамбулі. Обʼєкт, збудований між 532 і 537 роками, належить до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та вважається одним із найважливіших релігійних і культурних памʼяток у світі.

Багато років собор функціонував як музей, але у 2020 році знову став мечеттю. Також обʼєкт перейшов з-під контролю Департаменту старовини, що входить до складу Міністерства культури, до Департаменту в справах релігій. За останні роки обʼєкт візантійської епохи зазнав значних пошкоджень та численних актів вандалізму, наголошує SEA. У відкритому листі, асоціація назвала управління пам’ятки «деструктивним».

«Відсутність контролю за відвідувачами та відсутність персоналу охорони свідчать про байдужість до збереження пам’ятки», — зазначає Асоціація грецьких археологів.

Нагадаємо, наприкінці червня декілька мармурових плит підлоги собору Святої Софії в Стамбулі тріснули через використання важкої техніки під час прибирання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: