Вакансії

Австралія назвала знайдені біля берегів США уламки кораблем Джеймса Кука

@Facebook
@Facebook

Директор Австралійського національного морського музею Сіднея Кевін Самптіон стверджує, що знайдені уламки затонулого корабля можна вважати останками судна «Індевор», яким командував британський моряк і дослідник Джеймс Кук у XVIII столітті. Проте колеги зі США назвали цей висновок передчасним.

Дослідження тривали з 1998 року. За словами Кевіна Самптіона, «Індевор», на якому Кук здійснив своє перше кругосвітнє плавання і відкрив протоку, що розділяє Північний і Південний острови Нової Зеландії, затонув у гавані Ньюпорта біля берегів Род-Айленда 243 роки тому.

Проте американські дослідники з проєкту підводних археологів Род-Айленда не погоджуються із заявою австралійського музею. За словами директорки проєкту «Род-Айленд» Але Кеті Аббас, безперечних даних, які підтверджують, що це те саме судно, поки що немає, а натомість є багато запитань, відповідь на які може спростувати ідентифікацію музею.

У період 1768–1771 років Джеймс Кук плавав до берегів Австралії та Нової Зеландії на кораблі «Індевор». Згодом корабель перетворили на транспортне судно. В 1775 році його перейменували на «Лорд Сендвіч» і почали використовувати як транспортник Королівського флоту Великобританії, яка тоді воювала зі США. Судно затопили у 1778 році під час блокади затоки Наррагансетт у Род-Айленді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: