Вакансії

Австралія виділить 228 млн доларів для створення району культури корінних народів

Будинок парламенту Австралії в Канберрі, на березі озера Берлі Гріффін @canberratimes
Будинок парламенту Австралії в Канберрі, на березі озера Берлі Гріффін @canberratimes

Уряд Австралії оголосив про створення нового культурного району, присвяченого збереженню історії корінного населення Австралії. Проєкт називатиметься «Нгурра», що означає «дім» кількома мовами корінного населення. Відкриття району планують зробити через 4 роки на березі озера Берлі Гріффін у столиці країни Канберрі. Він розташується в національному трикутнику, який ще називають парламентським. На створення проєкту уряд виділив 228 мільйонів доларів.

На території району розмістять нову штаб-квартиру Австралійського інституту досліджень аборигенів й островів Торресової протоки та місце перепоховання репатрійованих решток корінних австралійців. Також там буде представлена широка колекція історичних документів, фільмів, фотографій, мовних записів і обʼєктів Австралійського інституту досліджень аборигенів й островів Торресової протоки.

Проте реакція на створення району з боку корінних громад Австралії була неоднозначною. Канберра була домом для нгуннавал і нгамбрі, які проживали тут понад 20 000 років. За словами лідера нгамбрі Пола Гіррава Хауса, уряд ігнорує існування народу, адже їх не залучили до створення проєкту, а під час випуску новин не зазначили про проживання нгамбрі на цій території. На критику відреагував Австралійський інститут досліджень аборигенів й островів Торресової протоки. Представники установи зазначили, що інститут провів консультації з громадою щодо розробки плану проєкту, який вже представили уряду. Також він додав, що майбутні консультації як на місцевому, так і на національному рівні тепер відбуватимуться після зобов’язань представників влади продовжити проєкт «Нгурра».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: