Вакансії

Бельгія планує повернути Конго всі награбовані артефакти

©Clement Philippe/Arterra Picture Library/Alamy
©Clement Philippe/Arterra Picture Library/Alamy

Новий закон створить експертну комісію для аналізу тисяч предметів у Королівському музеї Центральної Африки.Уряд Бельгії планує створити експертну комісію з Демократичною Республікою Конго, яка визначатиме долю тисяч музейних артефактів, отриманих Бельгією в колоніальну епоху. Перші реституції почнуться з 2022 року.

Прийняття закону, що відкриває шлях для спільної комісії та репатріації у федеральних колекціях, має пройти через бельгійський парламент до кінця 2021 року. Тоді двостороння угода з ДРК створить основу для роботи комісії.«Суть підходу полягає в побудові діалогу», — каже Томас Дермін, державний секретар Бельгії, відповідальний за наукову політику, який оприлюднив плани реституції минулого літа та здійснив офіційний візит до ДРК у листопаді. «Ми сподіваємося, що 2022 рік стане визначальним».Бельгійський король Леопольд II у 1885 році колонізував Вільну державу Конго — величезну територію в Центральній Африці, приблизно у 80 разів більшу за країну.

Бельгійський уряд анексував цю територію в 1908 році як Бельгійське Конго, яке контролювли до 1960 року. У колоніальний період правління бельгійські дослідники, місіонери, солдати, представники Леопольда II і купці розграбовували країну.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: