Вакансії

Бенінську бронзу повернули до Нігерії через 65 років

@bbc
@bbc

Університет Абердіна повернув старовинну скульптуру із зображенням оба Бенінського царства — короля Беніна. Британський університет придбав обʼєкт у 1957 році. Наразі артефакт перебуває в палаці міста Бенін на півдні Нігерії.

Минулого року Абердін пообіцяв повернути скульптуру після того, як інституцію відвідала нігерійська делегація. Нейл Кертіс, голова музеїв університету, заявив, що після нещодавнього дослідження артефакту фахівці виявили, що його придбали в «украй аморальний» спосіб.

У 1897 році британські солдати в ході каральної колоніальної місії нещадно розграбували місто Бенін і забрали із собою тисячі культурних цінностей, включно зі скульптурами та різьбленими фігурками з металу й слонової кістки.

Бенінська бронза — колекція з понад тисячі предметів мистецтва, створених близько XVI століття, які прикрашали плац правителя Бенінського царства, розташованого на території сучасної Нігерії. Близько 200 предметів передали до Британського музею, інші опинилися у приватних колекціях. Кілька сотень об’єктів знайшли потім у Німеччині.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: