Вакансії

Марина Абрамович та Олег Кулик прочитають лекції на резиденції BIRUCHIY

З 17 червня по 7 липня в місті Морін (Morin, Чорногорія) відбудеться міжнародна мистецька резиденція за участю майстрів та теоретиків мистецтва з України, Чорногорії, Франції, Росії та Чехії. Куратором стане Костянтин Дорошенко (Київ, Україна), а комісаром — Петар Чукович (Petar Ćuković, Подгориця, Чорногорія).

Учасники проекту: APL315 (Одеса), Сергій Братков (Харків-Москва), Володимир Будніков (Київ), Віталій Кравець (Київ), Роман Михайлов (Київ), Каріна Пустовалова (Київ), Влада Ралко (Київ), Влатка Вуйошевич (Vlatka Vujošević, Подгориця, Чорногорія), Мілка Делібашич (Milka Delibašić, Нікшич, Чорногорія), Матвій Крилов (Херцег Нові, Чорногорія), Єлена Томашевич (Jelena Tomašević, Подгориця, Чорногорія), Микита Кравцов (Париж, Франція), Камій Саньє (Camille Sagnes, Париж, Франція), Павла Нікітіна (Pavla Nikitina, Брно, Чехія), Йіржи Пец (Jiří Pec, Брно, Чехія).

Звертаючись до ідей Кирило-Мефодіївського товариства про архітектуру східноєвропейського майбутнього, що мусить базуватися на взаємодії між народами та відмові від імперіалізму, художники різних поколінь, шкіл та медій залучаться до діалогу про виклики й кризи сьогодення та побудову нового в соціумі, економіці, розвиток інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства.

Україна, продемонструвавши Революцією Гідності світу свою відкритість до універсалістських принципів цивілізації, зазнала імперської агресії та зовнішнього намагання повернути її до колоніального стану та демодернізаційних скреп. Чорногорія, свого часу, опинилася в катастрофі Балканської війни, де так само зіткнулися потяг до свободи, поваги прав людини та поступу з колоніальними стратегіями. Повоєнні бієнале сучасного мистецтва у Цетинє створили цілу школу нового чорногорського мистецтва, як території міжнародного діалогу.

Саме тому, в сучасній незалежній Чорногорії, за об’єднанням представників соціального клубу EXODUS та організаторів міжнародного симпозіуму сучасного мистецтва BIRUCHIY буде створено проект «Ісход. Бірючий 019. Чорногорія» («Exodus. Biruchiy 019. Montenegro»), куратором якого виступає український арт-критик, публіцист, куратор виставок і культурних проектів в Україні, США, Китаї та Киргизстані Костянтин Дорошенко (Україна), а комісаром — Петар Чукович (Petar Ćuković) — чорногорський професор історії мистецтва, комісар Цетинської бієнале (1991, 1994), член міжнародного журі Премії ЮНЕСКО 4-ї Цетинської бієнале (2002), директор Національного музею Чорногорії (1995 – 2007), куратор національного павільйону Чорногорії на Венеційській бієнале (2001, 2005, 2011) та виставок в Австрії, Німеччині, Угорщині, Іспанії, Великій Британії, Чехії, Італії.

Петар Чукович

Петар Чукович

Костянтин Дорошенко

Костянтин Дорошенко

Протягом трьох тижнів учасники проекту створюватимуть роботи на тему «Ісходу» — біблейного символу переходу людей крізь випробування до більш гідного та гармонійного існування. Для впровадження діалогу та взаємонавчання метрів та молодих митців буде створено спеціальну лекційну програму та воркшопи, гостями якої стануть Марина Абрамович (Marina Abramović, Чорногорія) та Олег Кулик (Росія). Лекції можна буде подивитись в он-лайн режимі безкоштовно на офіційній сторінці резиденції BIRUCHIY у facebook.

Назва лекції Кулика вже відома: «Для того, щоб об’єднатися, ми повинні спочатку розмежуватися». Вона відсилає до «Заяви редакції “Іскри”», написаної Володимиром Леніним 1900 р.

За результатами проекту міжнародної мистецької резиденції «Ісход. Бірючий 019. Чорногорія» («Exodus. Biruchiy 019. Montenegro») планується випуск однойменної книги — візуально-текстового дослідження українською, англійською та сербською мовами, мультидисциплінарні виставки в містах Морін, Цетинє та Київ.

EXODUS_BIRUCHIY art residency.jpg

МІЖНАРОДНИЙ СИМПОЗІУМ СУЧАСНОГО МИСТЕЦТВА BIRUCHIY — це наймасштабніша художня резиденція України, заснована в 2006р., є відкритою платформою для взаємодії між представниками арт-спільноти та місцевим населенням в умовах унікального природного ландшафту, поєднуючи функції художньої лабораторії, платформи для дискусій та майданчику для колективної творчості; активно займається децентралізацією в українському культурному просторі, налагодженням міжнародних комунікацій, популяризацією українського мистецтва в регіонах та за кордоном. За 14 років існування в резиденції взяли участь понад 200 авторів і 11 арт-груп з 14 країн світу: Італії, Франції, Німеччини, Австрії, Чехії, Нідерландів, Швейцарії, Польщі, Іспанії, Росії, Великобританії, США, та ін. 

СОЦІАЛЬНИЙ КЛУБ EXODUS — це відкрите співтовариство людей, створене для сприяння в розвитку мережевої децентралізованої системи взаємодопомоги та творчої кооперації на основі здорового глузду і сучасних технологій. Однією з галузей діяльності якого є меценатство та постійна допомога представникам арт-спільноти в реалізації художніх та дослідницьких проектів, пряма підтримка письменників, літераторів, музикантів, дизайнерів та інших представників креативних індустрій, що опинилися в скрутній ситуації. У 2017 р. в м. Морін представниками соціального клубу EXODUS та резиденції BIRUCHIY була започаткована міжнародна мистецька резиденція для налагодження  міжкультурних зв’язків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: