Вакансії

Благодійний Фонд імені Поліни Райко спростував інформацію про руйнування будинку художниці  

@polinaraiko
@polinaraiko

Благодійний фонд імені Поліни Райко, який перебуває в тимчасово окупованому Херсоні, спростував інформацію про руйнування будинку української художниці-самоучки Поліни Райко у місті Олешки під Херсоном. Нагадаємо, що 4 березня зʼявилася інформація, що будинок попав під обстріли окупантів РФ. Про це написали на своїх інстаграм-сторінках The great women artists і художниця-декораторка Тесс Ньюолл.

Your Art звернувся до фонду за офіційним коментарем: «З музеєм все добре. Він у безпеці. Однак місто знаходиться в окупації, ми як намагаємось, так і підтримуємо комунікацію. Будиночок охороняють місцеві жителі Олешок, також там постійно чергують. Ми тут, в Херсоні, ходимо на  мітинги та чекаємо найскорішого визволення, оскільки в нас багато планів, зокрема повʼязаних і з будинком Поліни Райко. Напередодні війни ми почали збирати кошти на відновлення криниці, яка знаходиться у подвірʼї. Обʼєкт, попри свій поважний вік, потребує негайного ремонту. Але це все згодом — після перемоги».

Поліна Райко — українська художниця-самоучка, представниця наївного мистецтва, яка народилась у 1928 році та все своє життя прожила на Херсонщині. Почала малювати лише наприкінці свого життя після особистих трагедій: вона втратила чоловіка, в автокатастрофі загинула донька, син сів у в’язницю. Полотном для творчості стали стіни її будинку, на якому оживали фантастичні тварини та біблійні персонажі. Завдяки розписам стін про художницю-самоучку дізналася вся Україна. Поліна Райко пішла з життя у 2004 році. Після смерті мисткині знаменита хата стала музеєм.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: