Вакансії

Будівлю «Квіти України» позбавили статусу пам’ятки

Будинок «Квіти України». @thevillage
Будинок «Квіти України». @thevillage

Будівлю «Квіти України» позбавили статусу пам’ятки архітектури й монументального мистецтва. Про це пише громадська ініціатива «Зберегти Квіти України».

Окружний адміністративний суд Києва скасував наказ Міністерства культури та інформаційної політики та Департаменту охорони культурної спадщини КМДА про внесення павільйону «Квіти України» до реєстру пам’яток. Тим самим суд ухвалив рішення на користь забудовника.

“Квіти України” більше не пам’ятка, не має охоронного статусу, на забудовника більше не діє припис Мінкульту про заборону будівельних робіт. Кілька кроків – і він знов зможе повернутись до своєї фантазії про скляний офісний центр. Це також означає, що наші з вами підписи, акції протесту, старання, волонтерську роботу – все знівелював Окружний Адміністративний Суд Києва. Посеред війни. Без повідомлення учасників», – зазначають активісти.

За словами громадської організації, суд пояснив своє рішення тим, що будівля модернізму – це радянщина, а проєкт забудовника відповідає європейським зразкам. У своєму позові проти МКІП та ДОКС забудовник використав оцінку експертів комунального закладу «Центр консервації предметів археології», які заперечили цінність та унікальність будівлі, а також заявили, що вона не відповідає критеріям пам’ятки. Активісти наголосили, що ця установа підпорядковується Департаменту охорони культурної спадщини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: