Вакансії

Чехія виділила понад 80 тисяч євро для українських музеїв

Національний художній музей України @wikipedia
Національний художній музей України @wikipedia

Міністерство культури Чехії виділило понад 80 тисяч євро на допомогу українським музеям. Про це повідомив міністр культури Чехії Мартін Бакса в інтерв’ю для «Радіо Україна» у Празі.

«Це понад два мільйони крон із наших ресурсів. Побачимо, скільки постраждалих предметів покриє ця сума, і відповідно розглянемо допомогу подальшу», — зазначив міністр.

Комунікація з українськими музеями відбувається через посла України в Чехії Євгена Перебийніса.  Зазначається, що українська сторона склала список конкретних прохань — переважно це пакувальний матеріал для порятунку колекцій музеїв. Чеський Національний музей закупить погоджені з урядом предмети, а потім організує транспортування в Україну — подібну схему вже практикували з культурними установами Сирії.

За словами Мартіна Бакса, Чехія також запропонувала українським музеям потужності чеських консерваційно-реставраційних майстерень та приміщення, де можна зберігати речі. Однак, як наголосив міністр, наразі музеї не хочуть вивозити колекції за межі України. 

Нещодавно ми писали, що ICOM  — міжнародна рада музеїв — оголосила про збір пожертв для підтримки музеїв і музейних працівників в Україні. Завдяки цій ініціативі будуть скоординовані всі пропозиції прямої допомоги, яку можуть надати члени ICOM й інституції загалом. На думку міжнародної ради музеїв, така акція закладе основу для майбутніх дій із захисту спадщини в усьому світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: